Vitamine C, een must have in je huidverzorging

Vitamine C is een vast onderdeel van mijn huidverzorgingsroutine. Voor verschillende redenen:

  • Het beschermt tegen vrije radicalen. Vitamine C is een van de bekendste antioxidanten. Die neutraliseren de vrije radicalen die voortkomen van UV-stralen, pollutie en zelfs stress. Vrije radicalen vallen cellen aan en veroorzaken zo (vroegtijdige) huidveroudering. Vitamine C is dus een van de beste anti-aging stoffen, waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is.
  • Het verheldert je teint. Doordat het de productie van pigment afremt vervagen vlekjes en gaat je huid er egaler uitzien.
  • Het geeft een mooie glow en laat je huid er voller uitzien doordat het de aanmaak van collageen stimuleert, de gelatineuze massa die de huid zijn volume geeft. Hoe voller de huid er uitziet, hoe gladder en hoe beter het licht weerspiegelt wordt. Daardoor lijkt de huid meer te stralen.
  • Het vermindert ontstekingen en verbetert het herstelproces:Vitamine C-serum helpt om ontstekingen te verminderen, wat betekent dat het helpt om verkleuring en roodheid door bijvoorbeeld acne te verminderen.
  • Het remt de talgproductie af. Ideaal voor vettere huidtypes die snel last hebben van verstopte poriën en bijhorende onzuiverheden.

Hoe gebruik je het?

  • De beste vorm en concentratie: Vitamine C bestaat in verschillende vormen, maar de meest zuivere en effectieve vorm is L-ascorbinezuur. Studies tonen aan dat een concentratie van een paar procent al een effect heeft, maar tussen 10 en 20 % is ideaal. Hogere concentraties gaan al snel irriteren.
  • Een slimme verpakking: Omdat vitamine C een erg gevoelige, onstabiele stof is, is het belangrijk om het te beschermen tegen licht en lucht. Geef de voorkeur aan luchtdichte verpakkingen (bijvoorbeeld pompflacons) die afschermen tegen licht.
  • In goed gezelschap. Kies een formule die nog andere antioxidanten bevat. In het bijzonder vitamine E zorgt voor een synergie. Opgepast met agressieve stoffen zoals zuren of benzoylperoxide.
  • De juiste textuur: Vitamine C wordt niet zo gemakkelijk opgenomen door de huid, dus gebruik je het best in een serum.
  • ’s Morgens & ’s avonds, want het is een prima antioxidant die je overdag beschermt tegen vrije radicalen en die ’s avonds de opgelopen schade helpt herstellen. Heb je een gevoelige huid, dan begin je voorzichtig en bouw je langzaam op.

Vitamine C-serums getest

Babé Vitamin C+ ampoules

Wat? Concentraat met 10% vitamine C (natriumascorbylfosfaat) en 5% zoethoutwortelextract

Getest: De vitamine C wordt hier voorgesteld als een collageenbooster die de huid op termijn verstevigt en gladder maakt. Zijn verhelderende werking wordt versterkt door zoethoutwortel, dat ook ontstekingsremmend en verzachtend werkt. Hij bevat hydraterende stoffen en een silicone, waardoor hij erg zacht aanvoelt. Hij bevat geen parfum, waardoor je een licht rokerige geur krijgt. Het concentraat kan ’s morgens en ’s avonds gebruikt worden. Eenmaal de ampoule open is, moet je hem binnen de 48 uur opgebruiken. Al raad ik aan om dat zo snel mogelijk te doen, gezien vitamine C notoir onstabiel is. 1 ampoule bevat ongeveer 2 dosissen, maar ik smeer er ook mijn nek, decolleté en handen mee in. Dat is blijkbaar wel wat veel van het goede, want het geeft een licht kleverig gevoel. Al is dat niet zo erg wanneer je het ’s avonds doet.

Info: 10 x 2 ml: 22,50, adephar.be

Drunk Elephant C-Firma Fresh Day Serum

Wat? Verstevigend en verhelderend serum met 15% vitamine C (L-ascorbinezuur), 0,5% ferulinezuur en 1% vitamine E

Getest: Om de vitamine C zo vers mogelijk te houden wordt dit serum geleverd met een basis en de vitamine C in poedervorm die je zelf toevoegt wanneer je het product voor het eerst gebruikt. Het is een pompflacon die licht en lucht weert en exact de juiste dosis geeft. Het waterachtige serum heeft een neutrale geur en dringt snel in. Het bevat ook nog fruitenzymen om dode huidcellen op te lossen, hydraterende en kalmerende stoffen. Na een tijdje gebruiken lijkt mijn huid frisser.

Info: pompflacon 28 ml serum + 5 g poeder: 78,90 euro, exclusief bij Ici Paris XL.

Garnier Skinactive Vitamin C Brightening Anti Dark Spot Serum

Wat? Een verhelderend serum tegen vlekjes met 3,5% vitamine C-derivaat (3-0-ethyl ascorbic acid), niacinamide en salicylzuur

Getest: De ambitie van dit serum is groot: minder zichtbare pigmentvlekken in amper 6 dagen! Dat zie ik niet zo meteen met het blote oog, al lijkt mijn huid al wel snel een tikje egaler. Daar helpen ook niacinamide en salicylzuur (door te exfoliëren) bij. De melkachtige geltextuur dringt snel in en heeft een subtiele sinaasappelgeur die hem aangenaam in gebruik maakt. ’s Morgens en ’s avonds een volledige pipet inmasseren, elke ochtend met UV-bescherming omwille van het salicylzuur. De lagere concentratie maakt het product geschikt voor gevoelige huid.

Info: 30 ml pipetflacon: 16,99

L’Oréal Paris Revitalift Clinical Pure Vitamine C serum

Wat? Serum met 12% vitamine C (L-Ascorbinezuur), salicylzuur en vitamine E

Getest: Dit serum belooft de teint te egaliseren, poriën en rimpels te verfijnen en de huid (dubbel) te laten stralen. Een flinke concentratie van 12% moet daarvoor zorgen. Vitamine E boost de werking van vitamine E én zorgt voor extra bescherming tegen vrije radicalen. Salicylzuur tenslotte werkt licht exfoliërend zodat de huid minder dof lijkt, lijntjes en poriën minder zichtbaar lijken. Een goede exfoliatie is cruciaal, want het maakt de huid gladder, waardoor die beter het licht weerspiegelt en dus straalt. Dat vraagt dan wel om een goede UV-bescherming elke ochtend, zelfs op dagen zonder zon. Het serum heeft een waterachtige geltextuur en ruikt aangenaam fris. Je kunt het ’s morgens en ’s avonds gebruiken, 2 à 3 druppels op een propere huid.

Info: Pipetflacon 30 ml: 25,99

La Roche-Posay Pure Vitamin C10 serum

Wat? serum met vitamine C en salicylzuur

Getest: hoeveel vitamine C bevat, wordt niet vermeld, maar aangezien het het tweede ingrediënt in de lijst is, zal het eerder aan de hoge kant zitten (wellicht 10, zoals de naam suggereert?). De rest van de ingrediënten (hydraterende en kalmerende stoffen en een miniem gehalte salicylzuur) wekken de indruk dat het een voorzichtige formule is gericht op de gevoelige huid. Wel jammer dat er dan toch gekozen is om parfum toe te voegen. Het serum heeft een veloursachtige finish die goed absorbeert en de huid zacht doet aanvoelen, maar niet vet. Dat maakt hem geschikt voor een gemengde tot vette huid. Je gebruikt 3 à 4 druppels ’s morgens.

Info: pipetflacon 30 ml: 37,95

Skinceuticals C E Ferulic triple antioxidant treatment

Wat? antioxidantenserum met 15% vitamine C (L-ascorbinezuur), 1% vitamine E (alpha tocopheryl) en 0,5% ferulinezuur

Getest: dit serum is de holy grail onder de vitamine C serums. Alle dermatologen die ik er over spreek zijn enthousiast. Het bevat dan ook het hoogste gehalte aan vitamine C, versterkt met andere antioxidanten (vitamine E en ferulinezuur) voor een maximale bescherming tegen UV-stralen en pollutie. Daarnaast werkt de vitamine C ook op herstel, stevigheid en helderheid van de huid. Het kan voor alle huidtypes (is zelfs getest op behandelde huid na een ingreep), maar de rokerige geur en de stevige prijs zal niet voor iedereen zijn. Dit serum wordt enkel ’s morgens aangeraden (4 à 5 druppels).

Info: 15 ml: 165 euro, bepaalde (online) apotheken, skinceuticals.nl

Lees ook

Zonnecrème voor elke dag getest

De comeback van de doctor brands

Hoe vind je huidverzorging die werkt voor jouw huid?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht