Wat maakt een parfum ouderwets?

In mijn lezingen bespreek ik graag de klassiekers. Omdat het referenties zijn, mijlpalen die andere parfums hebben geïnspireerd. Maar ik merk dat veel mensen moeite hebben met oudere geuren, die ze vaak als ouderwets ervaren. Dat heeft verschillende redenen.

Natuurlijke versus synthetische ingrediënten

De belangrijkste reden is wellicht dat parfums vandaag op een andere manier gemaakt worden. Vroeger bestond een formule hoofdzakelijk uit natuurlijke ingrediënten en een klein percentage synthetische moleculen. Vandaag is die verhouding omgedraaid. Dat maakt recente parfums veel luchtiger en transparanter, omdat synthetische ingrediënten veel eenvoudiger zijn. Ze bevatten slechts 1 molecule, terwijl een natuurlijk ingrediënt vaak al een parfum op zich is. Als je het met muziek vergelijkt kan je zeggen dat een natuurlijk ingrediënt een symfonie is, terwijl een synthetische molecule een noot is. Een roos bijvoorbeeld bestaat uit gemiddeld 300 à 400 verschillende geurmoleculen. De geur van natuurlijke ingrediënten is bijgevolg rijker en levendiger. Maar een hoge dosis natuurlijke ingrediënten maakt een parfum al snel zwaar en compact. Zeker omdat oudere formules doorgaans veel meer ingrediënten bevatten dan de nieuwere.

Persoonlijke associaties

Onlangs snoof ik gelukzalig Calèche van Hermès op en ik realiseerde me plots dat mijn moeder het droeg toen ik klein was. Dat gaf me hetzelfde shockeffect als wanneer ik mezelf dingen hoor zeggen tegen mijn kinderen, die ik vroeger van mijn ouders te horen kreeg. (En waarvan ik me had voorgenomen dat ik dat nooit zou doen). Wanneer een parfum je doet denken aan je moeder, oma of een oude tante zal je hem niet zo snel zelf dragen, zelfs al vind je hem lekker. Je associeert hem immers met ‘oud(er)’. En dat past niet bij jou (zelfs al ben je 40+ :-)).

De keerzijde van succes

Parfums die een bepaalde periode hebben gemarkeerd omdat ze zo populair waren, kunnen later slachtoffer worden van hun succes door hun associatie met het verleden. Geuren als Giorgio Beverly Hills en Dior Poison bijvoorbeeld hebben voor veel mensen iets ouderwets en gedateerd, omdat het typische jaren 80 geuren zijn. En hoewel alles terug komt, is het toch nooit helemaal hetzelfde, dankzij de technologie.

Neem nu de recente lanceringen met tuberoos. Een klein wit bloemetje dat bovenstaande eighties bestsellers hun intense karakter geeft. In de nieuwste parfums met tuberoos is die bloemige sensualiteit eerder rijk dan overheersend. Dat hebben we te danken aan ‘moleculaire fractionering’. Met deze techniek kan men ingrediënten ‘opkuisen’ door ongewenste geurfacetten te elimineren. Denk bijvoorbeeld aan patchoeli, wat veel mensen associëren met de zware, grondachtige geur die zo populair was bij hippies (omdat het krachtig genoeg was om de aroma’s van hun joints te maskeren). Ruik dan eens aan Coco Mademoiselle, dat frisse witte bloemen combineert met patchoeli. Daar geeft het karakter aan de geur, zonder het lieflijke bloemenakkoord te domineren.

Lees ook

Hoe koop je vintage parfums?

Parfum als selfcare

Hoe koop je parfum online?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht