Wat kun je allemaal doen in parfumstad Grasse?

©Charlotte Coneybeer

Het prachtige zicht op de lavendelvelden in de regio is uniek, maar in Grasse valt nog veel meer te beleven. In de Middeleeuwen was Grasse bekend voor het maken van leren handschoenen. Om de stank van de dierenhuiden te camoufleren werd het leer ondergedompeld in geurende kruiden, specerijen van over de hele wereld en uiteraard bloemen. De bloemen die te fragiel waren voor transport werden ter plaatse gekweekt. Met succes. Grasse heeft immers een microklimaat. Het ligt tussen de zee en de bergen, waardoor het zowel zon als koele lucht krijgt. De ideale omstandigheden om bloemen van een uitzonderlijke kwaliteit voort te brengen. Vanaf de negentiende eeuw werd Grasse het kloppend hart van de parfumindustrie.

Maar in de jaren zeventig keerde het tij. De bloementelers kregen te kampen met projectontwikkelaars die veel geld over hadden om die velden vol te bouwen. Daarbovenop kwam de dodelijke concurrentie van ontwikkelingslanden die parfumingrediënten teelden aan een fractie van de prijs. Veel kwekers gooiden de handdoek in de ring: de productie werd gedecimeerd en Grasse verloor langzaamaan zijn status als hoofdstad van de parfumerie. Toch blijft Grasse zeer belangrijk voor de parfumindustrie dankzij de expertise om parfumingrediënten tot verfijnde essentiële oliën te verwerken. Dat maakt van Grasse bij uitstek de plek om je onder te dompelen in de rijke parfumcultuur.

Dit kan je er allemaal doen:

Maak je eigen parfum

Geen garantie dat het een bestseller wordt, maar je krijgt wel een idee hoe moeilijk het is om een lekkere geur te maken. En je kan 2 uur lang ongegeneerd lekker geuren ruiken. Ik deed er eentje bij Galimard.

Info: Bij Molinard vragen ze 69 euro voor een workshop van een uur en 50 ml van je eigen creatie. www.molinard.com. Bij Galimard kost het 49 euro voor 2 uur en 100 ml eau de toilette. www.galimard.com. Indien je een natuurtalent blijkt kan je achteraf bijbestellen, want ze houden je formule bij.

Bezoek een parfumfabriek

Fragonard, Molinard, Galimard, … het waren ooit belangrijke spelers in de parfumindustrie, maar nu halen ze hun inkomsten vooral uit toeristen. Ze hebben allemaal een eigen museum en fabriek waar je een gratis rondleiding krijgt, maar die steevast in de winkel eindigt. Ach, souvenirs heb je toch nodig.

Info: Molinard, 60 boulevard Victor Hugo, www.molinard.com. Galimard, 73 route de Cannes, www.galimard.com. Fragonard historische fabriek, 20 boulevard Fragonard. www.fragonard.com 

Wandel door de tuinen van het parfummuseum

Een paar kilometer buiten het centrum (bus A of 20) ligt 2,5 are vol geurige planten, bomen en bloemen. Logisch ingericht volgens de verschillende types ingrediënten. In mei staan de rozen in bloei, in september de jasmijn. Naar het schijnt mag je dan bloemen snijden en meenemen als souvenir. Half juli was het redelijk dor, maar de vele banken, stoelen en ligzetels in de lommerte maken dit een perfecte chill plek waar je tot rust kan komen in een prachtige omgeving. Ook fijn: de minishop waar je confituur, thee of siroop van rozenblaadjes, viooltjes en bergamot kan kopen

Info: Les Jardins du Mip, 979 Chemin des Gourettes, Mouans-Sartoux, www.museesdegrasse.com

Bezoek het parfummuseum in centrum Grasse

Het parfummuseum in Grasse geeft een goed idee van alle facetten van parfum. Van de geschiedenis, ingrediënten, distillatietechnieken, de chemie tot de flacon en de reclame. Het is een groot museum waar werkelijk alles aan bod komt, met een interessante permanente collectie. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Info: Musée International de la Parfumerie, 2 boulevard du jeu de Ballon, Grasse. www.museesdegrasse.com

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht