Wereldkankerdag, een dag om bij stil te staan.

Cancer girlVandaag is het wereldkankerdag. Een initiatief dat aandacht vraagt voor de belangrijkste doodsoorzaak. Iedereen komt er vroeg of laat, van ver of dichtbij, mee in aanraking. 1 op 3 mannen en 1 op 4 vrouwen krijgt kanker voor de 75ste verjaardag. Ook in mijn intieme kring. Zoals een tante, waar ik ooit een reportage over maakte voor Weekend Knack. Ze vertelde over de neveneffecten van chemo en bestraling waar je nauwelijks op voorbereid wordt: het verlies van je haar, je huid die droger wordt, broze nagels, de ‘coup de vieux’ die de ziekte je geeft,…. Maar ook over de diensten en mensen die bestaan om dat draagbaar te maken. Hoe belangrijk een tactvolle kapper is die je haar afknipt en een goede pruik maakt. Hoe een schoonheidsspecialiste je letterlijk beter in je vel kan laten voelen. Wat een workshop visagie kan doen om er beter uit te zien.

Het belang van verzorging

Vaak wordt cosmetica afgedaan als oppervlakkig. Maar volgens professor Duhoux, medisch oncoloog, kan het een groot verschil maken voor kankerpatiënten. “Twee op drie patiënten hebben last van neveneffecten op de huid, haar en nagels.” Overgevoeligheid, irritaties, jeuk en zelfs huidbeschadiging kan de levenskwaliteit sterk beïnvloeden. Volgens professor Duhoux breekt 20 tot 30% van de patiënten de behandeling vroegtijdig af omwille van de ongemakken. “De juiste huidverzorging kan die neveneffecten zo goed mogelijk verzorgen.”

La Roche-Posay bracht dermatologen en oncologen samen om te onderzoeken hoe de huid kan voorbereid worden op de behandeling en hoe neveneffecten verlicht kunnen worden met aangepaste verzorging. De European Skin Management in Oncology-groep schrijft praktische richtlijnen voor verzorgers uit. Die bevindingen helpen het merk om geschikte verzorgingsproducten voor die gevoelige huid te ontwikkelen. Meerbepaald korte formules zonder overbodige of irriterende stoffen en in verpakkingen die bewaarmiddelen overbodig maken. En uiteraard het kalmerend en herstellend thermaal water, dat in alle producten zit. Het is ook het (niet zo) geheime wapen van het gelijknamige kuuroord, dat jaarlijks zo’n 2000 kankerpatiënten ontvangt.

Verzorgingskit

Wat zijn de essentiële producten die de ongemakken van een chemokuur kunnen verlichten?

  1. Een kalmerende, voedende crème die jeuk en irritatie vermindert en de beschadigde huidbarrière herstelt. Uiteraard zonder irriterende stoffen zoals parfum, bewaarmiddelen.
  2. Herstellende balsem voor geïrriteerde en beschadigde huid. Je vindt zo’n crèmes vooral in de apotheek, zoals La Roche-Posay Cicaplast en Avène Cicalfate.
  3. Zonnebescherming, want de behandeling maakt je gevoeliger voor UV-stralen. Kies een ongeparfumeerd product dat liefst ook niet teveel chemische filters bevat. Deze veroorzaken immers sneller irritaties.

Op de website van La Roche-Posay vind je verschillende tips hoe je je huid zo goed mogelijk verzorgd tijdens een kankerbehandeling.

Lees ook:

Zit parfum vol gevaarlijke chemicaliën?

10 tips van Dr Frederic Saldmann om langer gezond te blijven

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht