Langer gezond blijven met de 10 tips van Dr Frédéric Saldmann

Groene thee zou je honger stillen, de ideale manier om minder te eten en dus langer te leven.

Op pers events kom je al eens interessante mensen tegen. Tijdens een verblijf in Vichy, waar het gelijknamige merk zijn booster Minéral 89 voorstelde, sprak Dr Frédéric Saldmann. Hij is voedingsdeskundige en cardioloog van beroemde Franse sterren zoals Sophie Marceau, Charlotte Rampling, Bernard-Henri Lévy, Jack Lang, Roman Polanski, … Volgens hem is ons lichaam een fantastische machine die zichzelf weet te verdedigen en te herstellen. “Door gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen activeer je de gezonde genen en sus je de genen die ziektes in de hand werken in slaap.” Dit zijn de 10 tips van dr Frédéric Saldmann voor een beter, gezonder en langer leven:

Eet minder

“Overgewicht is gevaarlijk, want het verhoogt het risico op kanker, hart- en vaatziekten. Dertig procent minder calorieën eten betekent 20 procent langer leven”.

Tip: hongerstillers zijn kaneel op je appelen, 100% zwarte chocolade, eiwitten, groene thee, peper, Spaanse peper en saffraan. Voldoende water drinken helpt ook: een glas voor de maaltijd én tijdens de maaltijd houdt je eetlust in toom.

Eet trager

Eet bewust en geniet van elke hap. Las een pauze in na de eerste happen, want het duurt 5 minuten voor het signaal van verzadiging je hersenen bereikt.

Beweeg elke dag minstens een half uur

Bewegen vermindert het risico op kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten met 40%. De eerste 20 minuten verbrand je suiker, daarna pas de slechte vetten.

Voldoende seks

Wie minstens 12 x per maand seks heeft verhoogt zijn/haar levensverwachting. Bovendien zou je je gelukkiger en meer verbonden voelen. Ook goed voor je relatie, dus!

Een goede nachtrust

Voor de meeste mensen is dat 7 à 8 uur, al verschilt dat voor iedereen. Je slaapt beter wanneer het volledig donker én fris is. Idealiter doe je dat zonder alarmklok en ga je slapen wanneer je moe bent. Wanneer je dat steeds op hetzelfde tijdstip doet, leert je lichaam het onderscheid maken tussen actief zijn en in rust.

Las regelmatig een dag vasten in

Volgens dr Saldmann is het een manier om je gewicht te reguleren en je organisme te verjongen. Dat zou je minder astma, allergie en reuma en een stralender teint geven.

Spoel je mond dagelijks

Dagelijks een minuut gorgelen met een oplossing van water, een halve eetlepel zout en essentiële olie van lavendel volstaat om ademhalings- en mondinfecties te verminderen.

Was met koud water

Spoel je gezicht 5 keer met koud water voor een frisse teint en een ontspannen gevoel. Voor de moedigen: neem elke dag een koude douche. Daarmee verbrand je 200 calorieën in 3 minuten. Het verstevigt bovendien de huid en de aders, geeft een boost aan je immuniteit en maakt endorfines vrij, die je beter doen voelen. Begin met je benen en werk naar boven. Verlaag gradueel de temperatuur.

Verlucht je slaapkamer dagelijks

Je slaapkamer is een belangrijke bron van pollutie. Zet de ramen open en ververs elke week de lakens.

Fluit 30 seconden

Fluiten triggert een geluksgevoel in de hersenen en geeft de mondspieren een workout.

Info

Het beste medicijn ben je zelf. Luister naar je lichaam en blijf gezond. Door Frédéric Saldmann, uitgegeven bij Lannoo. Onder andere te koop bij Standaard Boekhandel.

Lees ook:

De kunst van eenvoud (boek)

Het kilocomplot, over de (on)zin van diëten

10% Happier (boek)

10 tips uit de Blue Zones voor een langer gezond leven

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht