Last van voorjaarsmoeheid? 5 tips voor meer energie

EricHaidara
Photo by Eric Haidara

Wanneer de dagen weer langer worden en het stilaan warmer wordt, geeft dat zin om meer buiten te komen. Maar wie last heeft van voorjaarsmoeheid heeft die fut niet. Met een paar ingrepen pak je die typische voorjaarsmoeheid aan en vijzel je je energiepeil weer op.

Let op je voeding

De belangrijkste energievreters zijn rood vlees, melk, gluten en suiker, lezen we in Boost van Goedele Leyssen. De laatste mag dan wel voor instant energie zorgen, maar daarna krijg je een nog veel grotere dip. Al dat geschommel werkt op langere termijn uitputtend. Mager vlees, vette vis, volle granen, fruit en groente houden de suikerspiegel stabiel. Net zoals op regelmatige tijdstippen eten, waarbij het ontbijt de belangrijkste maaltijd is. Vitamines B en C zijn essentieel voor de energieproductie, net zoals ijzer en magnesium.

Drink voldoende water (of kruidenthee)

Bij voorjaarsmoeheid lijkt het alsof je metabolisme trager werkt. Geef het een boost door voldoende water te drinken. Liefst zo’n anderhalf tot twee liter per dag zodat afvalstoffen vlot afvloeien en organen voldoende vocht krijgen. Beperk koffie, want dat doet stresshormonen stijgen. Ook alcohol vermijd je best, want dat vraagt veel energie om af te breken.

Energie management

Na de winter is je energiepeil laag, dus ga er slim mee om. Werk geen uren aan een stuk, maar neem regelmatig een pauze. Liefst buiten, want natuurlijk licht houdt je wakker en zorgt ervoor dat je je goed voelt. Maak tijd voor je hobby of doe iets waar je enthousiast over bent, wat energie geeft. Kies je gezelschap zorgvuldig. Vermijd emotionele vampieren die je leeg zuigen: mensen die zagen, aandacht vragen en high maintenance zijn. Andersom geldt gelukkig ook: de vrolijkheid en het enthousiasme van sommige mensen werkt aanstekelijk.

Beweeg

Niets beter dan sporten om stoom of stress af te laten. Bovendien bevordert het de diepe slaap, waarin we het best herstellen. En het beste nieuws? Een half uurtje bewegen per dag maakt meer verschil dan jezelf twee uur afbeulen in de fitness. Ga wandelen om de stresshormonen te kalmeren, doe aan yoga om angsten te verminderen en rustig te worden.

Slaap voorjaarsmoeheid weg

Tijdens de nacht laadt het lichaam de batterijen weer op en herstelt het opgelopen schade. En ja, de uren voor middernacht tellen dubbel. Niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit is belangrijk. Die bevorder je door steeds te gaan slapen op hetzelfde tijdstip, dutjes te beperken tot maximaal een half uur, stimulerende dranken zoals koffie na 17 uur te vermijden en een uur voor bedtijd alle schermen dicht te klappen. Het blauwe licht van computer en tablets houdt ons immers wakker.

Lees ook:

Lead Life, het dashboard van je gezondheid

Cryotherapie getest

De wellness formule: hoe goede voornemens volhouden?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht