De wellness formule leert je hoe je goede voornemens vol kan houden

De Wellness Formule, het nieuwe boek van Goedele Leyssen. Foto: Kurt Stallaert

Ik heb er al tientallen boeken over gelezen en er minstens evenveel artikels over geschreven: een gezonde levensstijl. Eigenlijk zou ik als geen ander moeten weten hoe je dat juist doet. Het probleem zit hem in discipline. Mijn motto: “geniet van het moment, morgen kan het gedaan zijn.” Het perfecte excuus om dat glas wijn niet af te slagen, ook koffiekoeken bij je meergranenbrood te bestellen, te blijven zitten in de zon, niet op tijd in mijn bed te kruipen, enzovoort. De lijst is eindeloos.

Jammer genoeg werkt mijn overtuigingskracht minder als het gaat om voldoende bewegen, gezond eten, mediteren en alles wat ruikt naar regelmaat in mijn leven. Gelukkig heb ik een paar hulpbronnen in mijn leven in de vorm van inspirerende vriendinnen die het goede voorbeeld geven. Een daarvan is Goedele Leyssen. Goedele ken ik al jaren, toen zij nog een heel ander mens was. Een beautyjournaliste die gedreven was in alles wat ze deed: de hipste merken spotten, een netwerk beautyprofessionals uitbouwen en exclusieve feestjes afschuimen op persreizen in New York, Parijs of een andere opwindende bestemming. Alles op hoge hakken en met onberispelijke make-up.

Van magazines naar boeken

Een reportage naar Indië betekende een keerpunt. Goedele vond de rust en wijsheid die ze zocht in yoga. Ze verdiepte zich er steeds meer in, haar beautyartikels raakten doorspekt met wellness tips en uiteindelijk gaf ze haar glamoureuze job op om yogales te geven. Geen evidente keuze als alleenstaande moeder zonder vangnet. Ik heb nog nooit iemand zo zien veranderen en was onder de indruk van haar moed en doorzettingsvermogen. Iets later besloot ook ik om een andere professionele weg in te slagen. Ik werd uitgever en mijn eerste eigen project was een boek met Goedele. Goedele had zoveel kennis, daar moest een boek van komen, vond ik. En gelukkig deelden veel mensen die mening, want Boost werd een succes. Een jaar later volgde Balans, een boek vol tips voor meer energie en minder stress. Exact wat ik nodig had op dat moment, toen ik de stressvolle job van uitgever had ingewisseld voor een onzeker bestaan als freelance journalist.

Goedele raakte steeds meer gefascineerd door het effect dat voeding op geest en lichaam heeft. Ze volgde een opleiding als holistisch voedingsdeskundige en 2 jaar later schreef ze Mood Food, hoe je jezelf (on)gelukkig kan eten. Bij alle 3 boeken ben ik in meerdere of mindere mate betrokken geweest. Als uitgever, eindredacteur, klankbord of proefkonijn. Goedele schreef telkens het boek waar ik op dat moment nood aan had. Maar zoals ik al zei: gaandeweg verdampen mijn goede voornemens en herval ik in mijn routine van te weinig bewegen, teveel snoepen en te weinig slapen.

De Wellness Formule

En weer komt Goedele op de proppen met het boek dat ik nodig heb. De Wellness Formule helpt je om die goede voornemens om te zetten in rituelen die blijven. In haar workshops merkte Goedele dat slechts 1 op 4 deelnemers erin slaagden om hun goede voornemens waar te maken. Dus verdiepte ze zich in de zaken waarop mensen blokkeerden en werkte een systeem uit om die hindernissen aan te pakken: de wellness cirkel. “Essentieel is jezelf graag zien, dat is de drijfkracht om voornemens waar te maken” weet Goedele. “De eerste stap is kiezen voor jezelf. Een volgende stap is je focus bepalen: hoe wil je je voelen? In fase 3 verken je je noden: nutritionele wellness (gezond eten), fysieke wellness (bewegen) en innerlijke wellness. Elke behoefte kent verschillende stappen die je kan zetten om naar je doel toe te werken. Uiteindelijk ga je al die tips integreren in je leven in de vorm van rituelen of goede gewoonten. De voldoening die je daarvan krijgt zorgt ervoor dat je het ook volhoudt.

Meet Moyo, de hond van Goedele, en een van haar beste motivators om dagelijks voldoende te bewegen. Foto: Kurt Stallaert

Eigenlijk is De Wellness Formule een soort samenvatting van haar vorige boeken. En toch ook meer dan dat: ik heb nooit het gevoel gehad dat ik alles al eens gelezen had. En hoewel het boek dezelfde sfeer ademt als haar vorige boeken -dat is voor een groot deel te danken aan de prachtige foto’s van Kurt Stallaert- is haar praktijkervaring als lifestyle coach een toegevoegde waarde.

Info

De Wellness Formule (24,99 euro), door Goedele Leyssen, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. Goedele geeft regelmatig workshops en lezingen, meer info daarover vind je op www.goedeleleyssen.com.

Lees ook

Moodfood, het boek dat je leert om je gelukkig te eten

Balans, het boek dat je weer in evenwicht brengt

Boost, het boek dat je leven gezonder, energieker en mooier maakt

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht