Niet nieuw, wel hip: cryotherapie

Photo: Aaron Burden for Stocksnap

Niet nieuw, maar wel terug hip: cryotherapie.

Onder Amerikaanse atleten is cryotherapie al enkele jaren populair, voor betere sportieve prestaties, een sneller herstel én een energieboost. Maar ook voor mensen die lijden aan pijnlijke gewrichten, stramme spieren en slapeloosheid zou het soelaas bieden.

In België zijn er maar een paar adressen waar je terecht kan voor een extreem koudebad. Bij Cryo sauna center in Brasschaat kan je in een heuse koelcel. Elders werken ze met een ton gevuld met stikstof waar je tot je schouders instaat. Zo’n koelcel klinkt misschien wat griezelig voor een claustrofoob als ik, maar een fris hoofd kan ik wel gebruiken.

Niet zonder voorbereiding

Cryotherapie is niet voor iedereen geschikt. Daarom wordt eerst gekeken of je wel een geschikte kandidaat bent. Bij het online reserveren moet ik een medische vragenlijst invullen, ter plaatse wordt mijn bloeddruk gecheckt. Voor mensen met een hoge bloeddruk is zo’n extreme temperatuurschok immers geen goed idee. In bikini, maar met dikke sokken, sloffen, handschoenen, oorbeschermers en een mondkapje ben ik klaar om de extreme temperatuur van -190° te trotseren. Denk ik.

Samen in de koelcel

Ik krijg gezelschap van eigenares Diana Horemans. “Er gaat altijd iemand mee. Je weet nooit hoe iemand reageert op cryotherapie. Sommigen gaan door de koude oppervlakkiger ademen, wat een risico geeft op hyperventileren.” Door een groot venster in de koelcel houdt de begeleider ons in de gaten. Gerustgesteld stap ik in de voorkamer, om al even te wennen aan -90°. Wanneer we een minuutje later de grote koelcel ingaan ben ik blij dat ik niet alleen ben. Ik heb moeite om niet te panikeren en te blijven ademen. Ik probeer te focussen op de ballon die Diana mee nam. “Hij krimpt, net zoals de huid, onder zo’n extreme koude.” legt ze uit. “Alle bloed wordt uit de organen gezogen en gaat naar het hart, wat achteraf een ongelooflijke boost geeft.” En dat moment komt al snel, want de hele sessie duurt maar 3 minuten.

Herboren op 5 minuten

Eenmaal buiten voel ik mijn bloed stromen en probeer ik een bibberreactie te onderdrukken. Ik voel me geweldig: alsof ik een ijskoude duik heb genomen na een stevige sportsessie. De sporen van mijn te korte nacht lijken plotsklaps uitgewist. Ik voel me zo fris als een hoentje, ontspannen en helemaal opgeladen. Die nacht slaap ik goed, maar de volgende dag is het effect weg. Er wordt dan ook aangeraden om het regelmatig te herhalen voor een langdurig effect. Veel wetenschappelijk bewijs lijkt er voorlopig nog niet te zijn, maar ik ken weinig behandelingen waar je je op 5 minuten herboren voelt.  

Info

Een sessie (30’ waarvan 3’ in de koelcel) bij Cryo Center Antwerp in Brasschaat kost 30 euro. www.cryocenterantwerp.be

Lees ook

Tips van Dr Saldmann om langer gezond te blijven

De kunst van eenvoud (boek)

10% Happier (boek)

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht