Estée Lauder Advanced Night Repair, een iconische bestseller

Estée Lauder’s Advanced Night Repair: van bestseller naar gamma

Waarom zou je een serum gebruiken?

Vanaf een bepaalde leeftijd kan je wel wat extra hulp gebruiken. Zo heb ik al een aantal jaren mijn huidverzorgingsroutine uitgebreid met een serum. Je gebruikt het op een gereinigde huid, voordat je een verzorgingscrème gebruikt. Een serum heeft een vloeibaardere textuur dan een verzorgingscrème. Zo kan het net iets dieper in de huid dringen. En doordat de formule doorgaans ‘eenvoudiger’ is (hij bevat bijvoorbeeld geen of minder stoffen die voor een aangename textuur of comfort zorgen) is een hogere concentratie aan werkstoffen mogelijk. Een vette huid kan een crème daarna al wel eens overslagen, maar de meeste huidtypes hebben toch nog een crème nodig.

Voor elke behoefte bestaat er wel een serum. Een gevoelige huid is gebaat bij ingrediënten zoals aloe vera, panthenol of groene thee. Wie een gladdere huid (met minder rimpels) wilt kan een exfoliërend serum (met melkzuur, fruitzuren, etc) gebruiken. Vlekjes vervagen onder andere met vitamine C, extra hydratatie krijg je bijvoorbeeld met hyaluronzuur. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Het eerste serum: Estée Lauder Advanced Night Repair

Naar verluidt was Advanced Night Repair van Estée Lauder het eerste serum ooit, ontwikkeld in 1982. Het is nog altijd een van de best verkopende serums: elke minuut gaan er 3 tot 10 flesjes over de toonbank (naargelang de bron). Advanced Night Repair is intussen uitgebouwd tot een heus gamma, met een reingingscrème, sheetmasks, oogcrème en -serum, ampoules én een olie.

Maar het originele product is dus een herstellend serum dat geschikt is voor elk huidtype. Gewapend met 25 patenten belooft het de huid te herstellen en te beschermen tegen huidveroudering. Opvallendste ingrediënten zijn hyaluronzuur om te hydrateren, probiotica (lactobacillus bifidus) die de huid versterkt en antioxidanten om celschade te neutraliseren.

Een extraatje is de ChronoluxCB-technologie, die als een soort klok voor de cellen fungeert om hen te herinneren wanneer ze moeten beschermen (overdag) en moeten zuiveren (’s nachts). Huidcellen zouden volgens Estée Lauder afvalstoffen produceren die celschade kunnen veroorzaken. Zolang ze jong zijn zuiveren ze zichzelf, maar dat proces vertraagt bij het ouder worden. En daar belooft het Advanced Night Repair serum je dus een handje bij te helpen. Klinkt allemaal logisch, al heb ik geen diploma in de dermatologie om dat te kunnen bevestigen.

Advanced Night Repair is het eerste serum, ontwikkeld in 1982

Advanced Night Repair getest

Het enige wat ik heb is een spiegel. En veel testervaring met andere producten. Advanced Night Repair is een aangenaam product dat vlot uitsmeert en absorbeert. Mijn huid voelt onmiddellijk zachter en gladder aan, zonder siliconeachtige film. Dat merk ik ook aan mijn poriën, die anders gemakkelijk verstopt geraken. Het serum is vetvrij en ongeparfumeerd.

Ik gebruik het nu ongeveer een maand, ’s morgens en ’s avonds. Want hoewel de naam je op het verkeerde been kan zetten, kan je het ook overdag gebruiken. De antioxidanten beschermen je immers tegen omgevingsfactoren zoals UV-licht en pollutie. Mijn huid oogt rustiger, voelt zacht aan en heeft minder last van onzuiverheden. Veel jonger zie ik er helaas (nog) niet uit: die fronsrimpel zit er nog altijd (of lijkt die nu toch niet iets minder uitgesproken?), net als mijn pigmentvlekken.

Het bruine flesje is nagenoeg onveranderd (een vaste waarde in de badkamerkast van mijn moeder die me als kind al fascineerde) en oogt wat ouderwets. Maar de donkere kleur heeft zijn nut: hij beschermt de ingrediënten tegen licht (vijand nummer 1 van onder andere antioxidanten). De pipetflacon maakt dat het redelijk hygiënisch te gebruiken is, al zou een luchtdichte pompflacon nog beter zijn. Een ideetje voor de volgende update?

Info

Estée Lauder Advanced Night Repair serum 30 ml: 83 euro, 50 ml: 126 euro, 115 ml: 196 euro. Te koop in de parfumerie en www.esteelauder.be.

Disclaimer: Deze review is gebaseerd op een testpakket van Estée Lauder, wat evenwel geen invloed heeft op deze post.

Lees ook

Evenaart Clinique’s Custom Repair serum verzorging op maat?

De comeback van de doctor brands

Hoe weet je welke huidverzorging voor jou werkt?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht