Ayurvedische kruiden voor een gevoelige hoofdhuid

Ik sukkel al jaren met een gevoelige hoofdhuid die supersnel uit balans geraakt. Stress, verkeerde producten en god weet wat nog allemaal,…Het zijn allemaal redenen voor mijn hoofdhuid om te beginnen jeuken, trekken en schilferen. Dat kan soms wekenlang aanhouden en raakt meestal niet gekalmeerd zonder tussenkomst van een cortisone crème.

Milde shampoos en kalmerende verzorgingsproducten voor een gevoelige hoofdhuid brachten soms wel wat soelaas, maar losten het nooit helemaal op. Tot ik de Ayurvedische kruidenpoeders van het Belgische ‘Als Je Haar Maar Goed Zit’ aankreeg. Ik heb ooit in Indië een Ayurvedische shampoo gebruikt waar ik erg tevreden over was, maar die ik in Europa helaas niet kon vinden. Dus toen ik las dat dit merkje met Ayurvedische kruiden werkte, was mijn interesse gewekt.

Het verhaal achter Als Je Haar Maar Goed Zit

De Belgische Alison Engels nam enkele jaren geleden deel aan een Ayurvedische retreat in Indië. Tijdens die kuur mocht ze geen shampoo gebruiken om het zuiveringsproces van natuurlijke oliën waarmee ze dagelijks werd ingesmeerd niet te verstoren. Toen ze terug kwam in België ontdekte ze de No Poo beweging (haar wassen zonder shampoo). Ze besloot om geen commerciële shampoos meer te gebruiken, maar ze zelf te maken met Ayurvedische kruiden. Ze trok naar Indië op zoek naar de juiste kruiden en producenten en experimenteerde tot ze de juiste verhouding had gevonden.

Ook de duurzame verpakking haalt ze uit Indië. Deze is gemaakt van handgemaakt, gerecycleerd katoenen papier waarop gezeefdrukt wordt.

Hoe gebruik je het?  

Je mengt enkele lepels kruidenpoeder (afhankelijk van de lengte van je haar) met wat warm water tot je een pasta krijgt die niet te lopend en niet te vast is, zodat je hem gemakkelijk in je (vochtig!) haar kan smeren zonder dat het over je gezicht loopt. Laat het 5 tot 30 minuten intrekken en spoel het dan uit met warm water. Gebruik de poeder in een kuur van minstens enkele weken, waarin je geen shampoo mag gebruiken.

De oplossing voor mijn gevoelige hoofdhuid

Ik sukkelde al weken met een jeukende hoofdhuid en rode eczeemplekken, dus mijn interesse was meteen gewekt toen ik reviews las van lotgenoten die redelijk snel verbetering zagen. Het was even oefenen voor ik de juiste hoeveelheid poeder-water vond en het meeste op mijn haar kreeg zonder al teveel geklieder. Een zintuigelijke ervaring is het niet echt: niet qua textuur, het is geen aangename geur en al helemaal geen haastklusje. Het beste resultaat krijg je wanneer je het een half uur laat inwerken. Ik spoel mijn haar eerst uit, breng de pasta aan, wikkel plastic folie rond mijn haar en doe er een handdoek rond, zodat het goed kan inwerken. Na een half uur neem ik een douche om alles uit te spoelen.

Mijn hoofdhuid kalmeerde instant van het kleimasker. De eczeemplekken verminderden na enkele wasbeurten. Na een tijdje merkte ik dat mijn haar minder snel vet werd en kon ik wasbeurten rekken, van om de andere dag tot 3-4 dagen tussen. Mijn haar voelt minder glad en zacht aan dan wanneer ik het met shampoo was, maar mijn hoofdhuid is des te gelukkiger. Ik heb verschillende soorten getest én opgebruikt. Alleen van de droogshampoo ben ik geen fan wegens de geur en de dofheid die hij achterlaat. Maar de shampoopoeders bestel ik gegarandeerd opnieuw.

Info

‘Als je haar maar goed zit’ Ayurvedische kruidenmixen, o.a met Arappu (antiroos), Hibiscus (hydraterend), Original Mix (vet haar), The Rose Mix (alle haartypes). 100 g: 9,70 euro, alsjehaarmaargoedzit.com

Lees ook

Honing, een eeuwenoud schoonheidsmiddeltje

Adaptogenen, een eeuwenoud natuurmiddel tegen stress

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten in je shampoo

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht