Nomade van Chloé, een bloemige chypre met een vintage vibe

Nomade van Chloé

Chloé bracht een paar maanden geleden een nieuw parfum uit: Nomade. De mooie flacon is geïnspireerd op de Drew schoudertas van het merk. En de geur past perfect in het rijtje van zachte bloemenparfums met Chloé-signatuur. Transparante boeketten waar met de poederdons van witte muskus is overgegaan: van het frisse Love Story tot het poederige Love. De nieuwkomer heeft wellicht de meeste weerhaakjes, door zijn chyprestructuur (frisse bergamot, groen eikenmos en warm patchoeli). Nomade is een bloemige chypre, waar freesia een zepige frisheid oproept die zeer lang aanhoudt en eerder groen dan bloemig is. Of is dat de rol van de eikenmos? Roos geeft iets klassiek en een transparante houtbasis zorgt voor karakter. Het persdossier spreekt ook over een pruimnoot, maar die haal ik er amper uit, eerlijk gezegd. Als die er al in zit is hij eerder aan de onrijpe, zelfs zurige kant dan zoet en sappig.

Een dunne lijn

Nomade heeft iets dromerig en sterk tegelijk, zoals de Sarah Moon advertenties van Cacharel’s Anaïs Anaïs. Maar dan minder lieflijk, door de dosis hout die het parfum op sommige momenten zelfs iets androgyn geeft. Ik zie dit parfum ook perfect bij sommige mannen, eerlijk gezegd. Een fijne lijn en daar zit wellicht het ‘probleem’: de chypre signatuur is misschien wat te transparant om die hard chypre fans te bekoren en net te uitgesproken voor bloemige types. Of positief geformuleerd: voldoende old skool chypre om liefhebbers te intrigeren, toegankelijk en transparant genoeg om het grote publiek te bekoren. Het hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt.

Vintage vibe

Nomade is goed gemaakt, met een gemiddelde sillage en een opvallend lange adem (de klok rond) voor een eau de parfum. Het parfum heeft een vintage vibe en doet me vaag denken aan de oorspronkelijke Chloé uit 1975, een witte bloemengeur die nog altijd te krijgen is. Ook liefhebbers van de Jardin geuren van Hermès en frisse bloemige chypres als Miss Dior Chérie en Ralph Lauren Romance moeten Nomade zeker proberen, als het ook eens wat groener mag.

Info

Chloé Nomade eau de parfum 30 ml: 75,90 euro, 50 ml: 104,50 euro, 75 ml: 127,50 euro. In de parfumerie.

Lees ook

Love Story, het liefdesverhaal van Chloé

Zes parfums met een romantisch verhaal

Kan een rozengeur ook door mannen gedragen worden?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht