Cire Trudon maakt nu ook parfums

Cire Trudon is ’s werelds oudste kaarsenproducent. Sinds 1643 levert het Franse merk kaarsen aan kathedralen, de adel en historische figuren als Louis XIV en Napoleon Bonaparte. Een huis dat kan bogen op een rijke geschiedenis dus. Die geschiedenis zit in het DNA van Cire Trudon. Historische figuren staan model voor de kaarsenbustes en de geurkaarsen van het merk. Royalty, religie en revolutie zijn terug kerende thema’s. Ook in de 5 parfums die het merk lanceert.

Van kaarsen naar parfum

De 5 parfums werden gemaakt door 3 verschillende parfumeurs: Yann Vasnier (Givaudan), Antoine Lie (Tagasako) en Lyn Harris (zelfstandig parfumeur bij Perfumer H en vroeger Miller Harris). Niet toevallig 3 parfumeurs die regelmatig voor nichemerken werken. Want wanneer we de 5 karaktervolle parfums ruiken, wordt meteen duidelijk dat dit geen doorsnee bloemetjesgeuren zijn. Het grote pluspunt van dit gamma is dat het erg consequent is. Fans van de geurkaarsen zullen ook de 5 parfums kunnen smaken. Maar voor wie het ‘gewoon lekker moet ruiken’ zal Cire Trudon een stap te ver gaan. Dit is niche voor gevorderden.

Bruma

 • parfumeur: Antoine Lie
 • geurnoten: iris, galbanum, vetiver
 • beschrijving: Het bijzondere aan deze geur is het contrast tussen het groen (galbanum) bloemige (iris) en een zachte ledernoot. Ruik met gesloten ogen en je ziet zo een elegante dame te paard door een tuin draven, steeds dieper het bos in. Het ruikt zo realistisch dat het wel een foto lijkt, maar eentje die evolueert. Van licht naar een tikje somber, van fris groen naar leder zonder dat het te dierlijk wordt (je ruikt het lederen zadel, niet het paard). Het is een natuurlijke, mysterieuze, en gesofisticeerde geur.

Olim

 • parfumeur: Lyn Harris
 • geurnoten: anijs, mirre, musk
 • beschrijving: Olim betekent ‘vroeger’. “Dat bracht Lyn Harris op het idee om het bij de grote parfums van het begin van de moderne parfumerie te zoeken, zoals Jicky (Guerlain) bijvoorbeeld. Maar ze heeft er iets modern aan toegevoegd: een verrassende anijsnoot, opgefrist met lavendel en wat kruidnagel. Die kruidige eerste indruk evolueert naar een klassiek zachte poederbasis die doet denken aan onder andere Shalimar.

II

 • parfumeur: Lyn Harris
 • geurnoten: groene bladeren, peper, ceder
 • beschrijving: Hoewel alle 5 geuren zowel door mannen als vrouwen gedragen kunnen worden, is deze groene cologne misschien wel het meest uniseks. Het ruikt naar gekneusde bladeren: zeer fris en natuurlijk. Om dan te evolueren naar een fantastische houtbasis, het béste deel van dit parfum. Wanneer je fan bent van Untitled (Maison Martin Margiela), dan zal ook II je bekoren.

Révolution

 • parfumeur: Lyn Harris
 • geurnoten: cade, patchoeli, wierook
 • beschrijving: Dit is wellicht de minst abstracte, maar tegelijk meest uitgesproken geur. You’ll love it or you hate it, maar onbewogen zal het je niet laten. Je ruikt buskruit, houten barricades, smeulende geweren, … Puur theater dat evolueert naar een meer aromatische huidgeur die erg mannelijk is. Ik ben fan, al is het niet voor alle dagen en elke mood.

Mortel

 • parfumeur: Yann Vasnier
 • geurnoten: peper, wierook, mirre
 • beschrijving: een typische wierookgeur, opgefrist met zwarte peper. Pablo Perez van Senteurs d’Ailleurs voorspelt dat dit de bestseller zal worden, maar voor mij is het de minst verrassende geur. Net als de 4 andere geuren toont hij zich het mooist in de basisnoten. Zeker proberen op de huid, dus!

Info

Cire Trudon eau de parfum 100 ml: 180 euro, exclusief bij Senteurs d’Ailleurs, Stefaniaplaats 1A/3, 1000 Brussel. www.senteursdailleurs.com

Disclaimer: Ik ontving een stalenset van het merk via Senteurs d’Ailleurs naar aanleiding van de lancering. Dat beïnvloedt op geen enkele manier deze review.

Lees ook:

Zijn nicheparfums beter?

Orphéon, a trip down memory lane voor Diptyque

Cire Trudon x Balmain, een haute couture geurkaars

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht