Orphéon, een trip down memory lane voor Diptyque

GF: Diptyque via Senteurs d’Ailleurs

60 jaar geleden vonden 3 creatievelingen elkaar in hun liefde voor grafisch design, natuur en reizen. Set designer Yves Coueslant, interieurontwerpster Christiane Gautrot en schilder Desmond Knox-Leet openden een winkel in de Boulevard Saint-Germain, het artistiek epicentrum van Parijs in de jaren 60. Het pand bevond zich op de hoek van de straat en had een raam langs elke kant van de straat. Dat leverde de inspiratie voor de naam: Diptyque, wat ‘tweeluik’ betekent. Ze verkochten er de stoffen die ze samen ontwierpen en de vondsten die ze meebrachten van hun reizen. Een soort concept store avant la lettre.

Het geuravontuur van Diptyque

2 jaar later kwam daar een trio geurkaarsen bij : Aubépine (meidoorn), Cannelle (kaneel) en Thé. Ze roken heerlijk en zagen er fantastisch uit, met hun Art Nouveau achtige verpakking, gekleurd glas en grafische letters op een ovalen etiket. In het magische jaar 1968 lanceerden ze hun eerste eau de toilette. L’Eau is een genderneutrale geur op basis van een 16e eeuws recept van potpourri. Andere geuren volgden, geïnspireerd door hun reizen naar de Mediterrannée, Turkije, Griekenland en de planten en bloemen die ze daar roken. Meer dan 50 jaar later heeft Diptique meer dan 70 parfums. De beststellers zijn Eau Capitale, Tam Dao, Eau des Sens, Philosykos en Fleur de Peau.

Terug naar de roots

De nieuwste aanwinst is geïnspireerd door de beginjaren van het merk. Naast de winkel huisde Orphéon, een legendarische jazzclub waar de drie vrienden regelmatig uithingen. Toen de club jaren later de deuren sloot werd hij geïntegreerd in de boetiek. De spirit van die mythische plek werd door parfumeur Olivier Pescheux opnieuw opgeroepen in een nieuw parfum: Orphéon.

De geur van een legendarische jazzclub

Je ruikt er de donkere warmte van gedimde lichten die de houten wandpanelen verlichten, sporen van cocktails (jeneverbes) en tabaksrook die boeiende gesprekken begleidden, vleugjes van elegante vrouwenparfums (witte bloemen) en de excentrieke geurwaters van dandy’s (muskus & amber). De geur van Parijs, mooie plekken, plezier maken, nieuwe mensen ontmoeten, … Ik kijk er zo naar uit om dat terug te kunnen ervaren! Maar voorlopig neem ik genoegen met Orphéon. En de song van Lewis OfMan, die hij samen met Olivier Pecheux schreef. A Scent In A Song interpreteert het parfum in muziek die de magie van Orphéon oproept.  

Info

Diptyque Orphéon eau de parfum 75 ml: 135 euro, onder andere te koop bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel. www.senteursdailleurs.com. www.diptyque.com

Lees ook

Dit zijn de mooiste geuren van Diptyque

Feest: een halve eeuw parfums van Diptyque

Diptyque Tempo, een moderne patchoeli

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht