Check je vlekken met de ABCDE-methode van La Roche-Posay

Vorige week stond ik me in een badpak te wurmen toen mijn oog op een vlekje op mijn buik bleef hangen. Was dat altijd al zo donker? En is het niet groter dan het vroeger was? Ik besloot om snel een afspraak te maken bij de dermatoloog. De gratis consultaties tijdens de Euromelanoma week (14-20 mei) waren uiteraard al volgeboekt. Dat is een initiatief van een netwerk van Europese dermatologen die het grote publiek wil sensibiliseren rond huidkanker. Huidkanker is het meest voorkomend type kanker, maar in 90 % van de gevallen te genezen indien je er op tijd bij bent. Ga daarom zeker 1 x per jaar bij de dermatoloog langs. En verder:

Controleer je vlekjes met de ABCDE-methode

La Roche-Posay heeft de Save Your Skin of de ABCDE-methode ontwikkelt om moedervlekjes te controleren. Zo simpel als A-B-C-D-E! Concreet: let op Asymmetrie (hebben de vlekjes een grillige vorm?), Boorden (zijn ze niet scherp afgelijnd?), Couleur (bevatten ze verschillende tinten?), Diameter (een vlekje mag max 6 mm zijn) en Evolutie (veranderen ze?). Een schattig filmpje toont hoe het moet:

Gebruik UV-bescherming

Uiteraard moet je je huid ook beschermen. Met zonnecrème. Ook als je niet op het strand zit. Hier lees je hoe je een zonnecrème kiest, hoe zonnecrèmes werken en welke UV-factor voor jouw fototype geschikt is. Welke zonnecrème je ook gebruikt, je moet je elke twee uur opnieuw insmeren. En royaal: een theelepel voor je gezicht, een golfbal voor je lichaam. En telkens nadat je een duik in het water hebt genomen. Ook wanneer je een waterproof formule gebruikt.

Tip: Wanneer je schaduw korter is dan je zelf bent, blijf dan uit de zon. Dat is tijdens de zomer doorgaans tussen 12 en 16 u.

Info

www.laroche-posay.be

Lees ook:

Zo kies je UV-bescherming

Zonnecrème reviews

Zo vermijd je zonnebrand

Waarom is je fototype belangrijk bij het kiezen van een zonnecrème?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht