De geur van Griet, een hommage

cliniqueOnlangs is een ex-collega overleden. Ik kon niet naar haar begrafenis gaan, dus hield ik mijn eigen afscheidsritueel. Door het parfum te dragen dat ik met haar associeer. Bizar? Misschien. Maar voor mij er is geen betere manier om haar herinnering op te roepen. Reacties op geuren zijn emotioneler, directer en minder beredeneerd dan op visuele of auditieve prikkels. Geurprikkels worden in het limbisch systeem verwerkt, een ander deel van de hersenen dan de andere zintuigelijke stimuli. Dat wordt ook wel het emotioneel brein genoemd, omdat daar onder andere ook je emotioneel geheugen en de centra voor genot en motivatie zitten.

Gelijkenissen tussen de vrouw en haar parfum

Griet was een sterke, eigenzinnige vrouw met veel persoonlijkheid. Net zoals haar parfumkeuzes. Geen lieflijke bloemetjes voor haar, maar karaktervolle geuren, zoals Aromatics Elixir van Clinique. Aromatics Elixir ruikt meer als aromatherapie dan als een echt parfum. In die zin past het bij een merk dat bekend staat om zijn no nonsense aanpak. Er wordt zelden reclame gemaakt voor deze ongewone geur in een zeer eenvoudige matglazen flacon zonder versieringen. Desondanks is het toch een klassieker geworden die al meer dan 40 jaar zijn fans weet te boeien. Dit ‘love or hate’ parfum opent fris groen, zelfs een tikje medicinaal. Dat wordt verzacht door bloemen die elegantie en warmte toevoegen. Al neemt het nooit de overhand, daar zorgt een droge houtbasis voor. Ik hoef niet ver te zoeken om gelijkenissen te vinden tussen de geur en de vrouw: soms scherp, maar ook warm, met présence en persoonlijkheid. Griet was geen grijze muis, ze hoefde haar mond niet open te doen om opgemerkt te worden. En dat geldt ook voor Aromatics Elixir.

Wat is Aromatics Elixir?

Het is een geur die enkel door echte vrouwen gedragen kan worden. Niet in de zin van het cliché van diepe decolleté en lange benen, maar het is een parfum voor een vrouw van de wereld. En dat was Griet. Letterlijk én figuurlijk. Als journaliste heeft ze de gouden tijd van de journalistiek meegemaakt, die haar naar alle uithoeken van de wereld bracht. Die ervaringen maakten haar wijzer, rijker, maar brachten nooit haar hoofd op hol. Ze genoot er van, maar bleef met haar voeten stevig op de grond.

Aromatics Elixir is een geval apart. Het is alsof de geur zelf beslist wie hem kan dragen: hij moet passen bij je huid én bij je persoonlijkheid. Maar diegene die het lukt wordt beloond met een fantastisch geuraura. Griet geraakte er meer dan goed mee weg. Ik herinner me dat ik dan altijd wat dichter kwam staan om die houtige warmte diep op te snuiven. Dat ontlokte haar steevast een schaterlach, die galmde over de redactie.

Het is een geur met een bepaalde chic, die zeldzaam geworden is in de parfumerie. En ook die elegantie bezat Griet. De serene manier waarop ze met haar diagnose en nakende einde omging heeft me verbluft. Ik weet niet of ik diezelfde kracht zou hebben moest ik ooit in een gelijkaardige situatie komen. Maar net zoals ze me de kneepjes van het vak bijbracht toen ik bij Weekend Knack begon, heeft ze me ook in haar afscheid een inspirerend voorbeeld getoond. Zolang Aromatics Elixir blijft bestaan, zal ze nooit ver weg zijn.

Info

Clinique Aromatics Elixir is te koop in de parfumerie en via www.clinique.com

Lees ook:

Le Cri de La Lumière van Parfum d’Empire parfumreview

Cire Trudon, van kaarsen naar parfum

Escentric Molecules, de schoonheid van chemie in parfum

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht