Le Cri van Parfum d’Empire, een visuele geur met iris

Photo by Tobi from Pexels

Nu de bladen weer volop best-off lijstjes voor hun Beauty Awards aan het opstellen zijn, overliep ik de lanceringen van afgelopen jaar om mijn persoonlijke favorieten eruit te halen. Le Cri van Parfum d’Empire staat op dat lijstje. Le Cri (oorspronkelijk Le Cri De La Lumière) vertaalt als « de schreeuw van het licht”. Voor zo’n ‘lichteffect’ gebruikt men doorgaans aldehyden. Ze werken als een felle spot op de formule, waardoor ze het geheel abstract maken en vervagen. Hun metalige aroma’s zorgen voor een koude frisheid een parfum kunnen laten stralen. Maar Marc-Antoine Corticchiato pakt het minder letterlijk aan. Hij speelt het contrast uit van een subtiele houtbasis met lichte aroma’s van een plantaardige musk en een zachte iris.

Een visuele geur

Sommige parfums zijn tactiel, ze ruiken ‘zacht en warm’, zoals een kasjmieren sjaal bijvoorbeeld. Andere zijn auditief: ze ‘knisperen’ (krakend frisse citrus- of groene geuren, bijvoorbeeld) of zijn ‘luid’ (denk aan 80’ies klassiekers als Giorgio Beverly Hills of Dior Poison). Le Cri is een visuele geur voor mij. Wanneer ik hem ruik en mijn ogen sluit, zie ik een bos. Een plek waar de zon met moeite door de bomen geraakt, waar een eenzame iris in het wild groeit. De warmte van de zon versterkt haar discrete aroma’s: je ruikt de groene bladeren, de aarde, het kreupelhout rondom.

Iris in de hoofdrol

Iris is de minst bloemige van de bloemengeuren. Zijn aroma schuilt in de wortels, die worden gedroogd en pas na lange tijd (3 jaar) een droge, poederachtige bloemengeur afgeven. Het tijdrovend bewerkingsproces maakt het tot een van de duurste ingrediënten. In Le Cri kan je haar in volle glorie bewonderen: vegetaal, meer houtig dan bloemig,  poederig zonder zoetheid.

Houd je van zoete, warme geuren, dan is dit niets voor jou. Maar heb je al een paar klassieke chypres in je kast staan à la Sisley Eau du Soir, Paloma Picasso of het recentere Cartier La Panthère? En weet je de charmes van het groene Chanel N°19 of het droog houtige Clinique Aromatics Elixir te appreciëren? Dan is dit een must try! Le Cri heeft een eerder subtiele sillage en houdt een zestal uur, zoals we van een eau de parfum verwachten.

Info

Parfum d’Empire Le Cri eau de parfum 50 ml: 120 euro, 100 ml: 186 euro. Te koop bij Beauty By Kroonen & Brown en Parfum d’Ambre in Brussel, Necessities in Antwerpen en Place Vendôme in Wevelgem. www.parfumdempire.com.

Disclaimer: Deze review is gebaseerd op basis van een staal die ik van de verdeler ontving. Dat beïnvloedt op geen enkele wijze mijn mening.

Lees ook

Het Corsica van Parfum d’Empire

Eigenzinnigheid loont: Tabac Tabou valt in de prijzen

De geurige verhalen van Parfum d’Empire

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht