De geurige verhalen van nichemerk Parfum d’Empire

Wie is Marc-Antoine Corticchiato van Parfum d’Empire?

Vragen aan Marc-Antoine Corticchiato, brein en neus van het nicheparfumlabel Parfum d’Empire, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt is overbodig. Verschillende van zijn parfums roepen de geuren van grote rijken uit het verleden op als Japan (Yuzu Fou), China (Osmanthus Interdite), Rusland (Ambre Russe), Indië (Fougère Bengale), … Hij vindt het een uitdaging om eigentijdse  parfums te maken met grondstoffen die een hele cultuur of een oude beschaving weten op te roepen.

Al van kindsbeen af is hij gefascineerd door geuren. Hij kreeg het dan ook letterlijk met de paplepel mee: zijn ouders runden een sinaasappelplantage op het Marokkaanse platteland. Elke vakantie brachten ze door in Corsica, hun thuisland, eveneens een bakermat van aromatische planten. Corticchiato raakte gefascineerd door planten en hun geuren. Even twijfelde hij tussen een carrière als ruiter -de aroma’s van hooi, leren zadels en dieren komen regelmatig terug in zijn composities-, maar uiteindelijk ging hij biologie, plantenkunde en vervolgens chemie studeren. Hij verdiepte zich in de therapeutische eigenschappen van planten. Via de aromatherapie belandde hij uiteindelijk op het pad van parfums.

Onder het label Parfum d’Empire begon hij zijn eigen parfums te ontwikkelen. Voor de lancering van het recente Corsica Furiosa ontmoetten we hem in een van zijn verkooppunten, het Brusselse Beauty By Kroonen & Brown.

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

Ik hou van excessen: van veel eten, drinken, in alles. Ik wil kracht van natuurlijke ingrediënten tot het uiterste drijven. Geuren zijn het centrum van het rijk der zinnen. Ik wil terug naar de roots van parfum, naar het erotische, naar het spirituele.

Bent u een fervent voorstander van natuurlijke ingrediënten?

Natuurlijke ingrediënten zijn er voor de liefhebber, voor de connaisseur, omdat ze soms een veel grotere uitdaging zijn om die geuren te appreciëren. Ze zijn bovendien vaak duurder en moeilijker te bewerken. Jean-Claude Ellena  heeft het mooi verwoord in een metafoor: “Parfumeren met synthetische elementen is als een muur bouwen met stenen die allemaal hetzelfde zijn. Natuurlijke elementen zijn als stenen met verschillende afmetingen en dus veel moeilijker om mee te werken.”

Het voordeel van een klein merk als Parfum d’Empire is dat je met bijzondere ingrediënten kan werken die slechts op kleine schaal geproduceerd kunnen worden. Je hebt immers maar kleine hoeveelheden nodig, in tegenstelling tot grote merken. Natuur is echte luxe.

Zijn natuurlijke ingrediënten dan beter dan synthetische?

Ze zijn complementair, want synthetische moleculen brengen luchtigheid in de zwaarte van natuurlijke stoffen. Maar het gebruik van natuurlijke ingrediënten wordt zeer moeilijk gemaakt: ze zijn erg duur, de wetgeving legt veel beperkingen op omwille van het risico op allergieën en bovendien schommelt de kwaliteit. Dat laatste kan je oplossen door verschillende oogsten te vermengen om een gelijkaardige constante kwaliteit te bieden. Net zoals men met wijn doet. Ik vind dat de grote spelers in de sector hun verantwoordelijkheid moeten opnemen door de producenten (financieel) te helpen en te beschermen. Hun toekomst wordt immers bedreigd door de natuur, maar ook door speculatie en projectontwikkelaars.

Zijn goede volledig natuurlijke parfums mogelijk?

Ja. Maar het is moeilijk, omdat het palet erg beperkt is (door de strenge wetgeving), omdat die geuren te intens zijn en ze minder lang houden.

Zijn uw parfums autobiografisch?

Elk van mijn parfums vertelt iets over mijn persoonlijk leven, maar dat besef ik vaak pas achteraf. Ambre Russe bijvoorbeeld heeft dat opulente en decadente van een Russisch feest, maar tegelijk ook het rauwe van de ochtend erna. Dat is een metafoor voor het rijke leven dat mijn ouders in Marokko leidden (waar ze citrusplantages hadden). We woonden daar in een paleis met alles erop en eraan. De ene avond gaven mijn ouders een fantastisch feest. De dag erna waren ze alles kwijt door de Nationalisatie.

Toen mijn vader omkwam, moest mijn moeder alles verkopen: de auto’s, haar juwelen, de paarden, … Van de ene dag op de andere waren we alles kwijt. We zijn toen terug naar Corisca gekomen, volledig berooid. Azemour Les Orangers is de geur van mijn kindertijd in Marokko. Mijn jongste parfum, Corsica Furiosa, is de geur van mijn Corsica. Het is het aroma van gekneusde bladeren, van het struikgewas rond mijn huis. Als je in de bossen gaat wandelen dan ruik je iets fantastisch, groen en houtig tegelijk. Toen ik een producent vond die dat aroma had weten maken besloot ik meteen om er een parfum van te maken.

De bestseller?

Ambre Russe. Die geur heb ik het snelst gemaakt, vanuit mijn buik. In juni werd het voorgesteld aan de pers, in september zou het op de markt komen. Maar door een productiefout lag het nog niet in de winkel toen de eerste artikels verschenen. Een oude dame met een Russisch accent belde naar kantoor en wilde me absoluut spreken. Ze was 93 en stond erop om de geur te ruiken. Ik zei dat het parfum nog niet klaar was en dat we niet verkochten vanuit het labo. Maar ze stuurde haar chauffeur, die ik uiteindelijk een staal meegaf. Ze was er zo op gebrand om het parfum te ruiken dat ik schrik had dat ze ontzettend teleurgesteld zou zijn. De avond voordien had ik het parfum aan twee bevriende parfumeurs laten ruiken die het afschuwelijk vonden. Als ik dat vroeger had gedaan dan had ik waarschijnlijk de lancering afgelast. Maar het was al te laat… De dame belde me weer en ik twijfelde eraan om haar te woord te staan. Maar ze was dolgelukkig, dat parfum had haar jeugd in Rusland opgeroepen. Dat vond ik zo mooi, Toen was het voor mij al geslaagd, ik kon het me zelfs niet meer aantrekken of het een commercieel succes zou worden of niet. Maar het werd een bestseller.

Uw ultieme tip?

Hoe hoger het aandeel natuurlijke ingrediënten in een parfum, hoe anders het zal ruiken op een papieren blotter dan op je huid. Een parfum moet je altijd op je huid testen!

Info

De parfums van Parfum d’Empire zijn te koop bij Beauty By Kroonen & Brown in Brussel en bij Haute Parfumerie Place Vendôme in Wevelgem. www.parfumdempire.com

Lees ook

Corsica, de geurige heimat van Parfum d’Empire

Tabac Tabou van Parfum d’Empire valt in de prijzen

Le cri van Parfum d’Empire, een visuele geur met iris

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht