Tabac Tabou van Parfum d’Empire valt in de prijzen

tabactabou

Eigenzinnige niche

Nicheparfumerie boomt de laatste jaren. Mensen die de eenheidsworst van de mainstream merken beu zijn zien het als een kwaliteitsgarantie. En hoewel er zeker originele, goed gemaakte parfums te vinden zijn, zie ik helaas ook banaliteit. Geuren die meer een experimenteel idee dan een goed uitgewerkt parfum zijn. Of die je blind niet kan onderscheiden van zogenaamd ‘commerciële’ geuren. Daarom heb ik een zwak voor eigenzinnige merken die zich duidelijk laten leiden door hun buik in plaats van door markttrends en doelgroeptesten. Zo’n merk is Parfum d’Empire. Marc-Antoine Corticchiato is een eigenzinnige Coriscaan, en zijn parfums al evenzeer.

Tabac Tabou

Tabac Tabou is zijn laatste creatie: een ongewone naam voor een ongewoon parfum. Tabak is een klassiek ingrediënt in stevigere mannenparfums, zoals Armani Code, Gucci By Gucci Pour Homme en Chanel Egoïste. Bij nichemerken zoals Serge Lutens (Fumerie Turque, Chergui) en  Tom Ford (Tobacco Vanille, Tobacco Oud) krijgt het zelfs de hoofdrol. Stuk voor stuk zoete, Oosterse geuren. Tabac Tabou is anders: het ruikt naar een boeket gedroogde bloemen (immortelles) dat warm is van de zon die door het raam schijnt. Het ruikt bloemig, wee, honing- en hooiachtig. Om te eindigen in de stal zelf: het heeft op een bepaald moment zelfs iets dierlijk.

Tabac Tabou is een kwaliteitsparfum, in de zin dat het lang aanhoudt (het is uitgebracht als extraît de parfum), bakken persoonlijkheid heeft en harmonieus evolueert. Commercieel? Niet echt. Tabac Tabou is een tikje sombere bloemengeur voor gevorderden die uitdaging zoeken, contrasten tussen schoonheid en het ongewone. Zijn originaliteit werd onlangs beloond door de Franse Fragrance Foundation met een Fifi award voor beste nicheparfum van 2015. Nu hopen dat ook het publiek volgt.

Info

Parfum d’Empire extraît de parfum 50 ml: 159 euro, www.parfumdempire.com. Te koop in de nicheparfumerie, zoals Parfuma in Antwerpen, Kroonen & Brown in Brussel, Place Vendôme in Wevelgem.

Lees ook:

Guerlain L’Art & La Matière

Bedenkingen over de toekomst van nicheparfums

Gallivant, geuren die je doen reizen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht