Is een extraît de parfum zijn geld waard?

Veel geld voor een klein flesje?

Jaren geleden, toen ik nog als groentje achter de toog van een parfumerie stond, kwam ik ooit met het extraît de parfum aandraven toen een man naar een bepaald parfum vroeg. Hij viel achterover van de prijs en vroeg me waarom hij in hemelsnaam het dubbele zou betalen voor zo’n klein flesje. Veel verder dan dat het langer houdt, kwam ik niet. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in de verschillende concentraties en heb ik al boeiende ontdekkingen gedaan. Zo ruiken de verschillende concentraties van Chanel N°5 bewust anders. De eau de toilette bijvoorbeeld legt de nadruk op het frisse van citrusvruchten, het eau de parfum is een typisch product van de jaren 80 met weelderige bloemen en het extract ruikt weer anders. En ook bij de lancering van 3 nieuwe extraîts de parfum in het Les Exclusifs-gamma, zijn die verschillen in geur merkbaar.

De verschillende concentraties

Maar wat is nu het verschil tussen een eau de cologne, een eau de toilette, een eau de parfum en een extraît de parfum? Wel, elk parfum is een mengeling van (een beetje) water, (veel) alcohol en geurstoffen. De verhouding tussen deze elementen bepaalt de concentratie.  De eau de cologne bevat gemiddeld 2 à 3 procent concentraat, opgelost in alcohol en water. Dat maakt het tot de lichtste geurvorm. De eau de toilette bevat ongeveer 5 à 10 procent, een eau de parfum schommelt rond de 15 procent. Bij een extraît de parfum kan je rekenen op 20 tot 40 procent.

Prijs-kwaliteit

Wanneer je een parfum verstuift, verdampt de alcohol en blijven de geurstoffen achter. Hoe hoger de concentratie van die geurstoffen, hoe langer de geur zal houden. Een extraît is het meest geconcentreerd en bijgevolg het duurst. Omwille van het prijskaartje is het eveneens de minst verkochte variant. En dat is jammer, want er is soms een duidelijk kwaliteitsverschil. Voor het extraît van Chanel N°5 bijvoorbeeld, wordt de dure Grandiflorum jasmijn uit Grasse gebruikt, die zoeter en fruitig  ruikt. Het eau de parfum en eau de toilette moeten het stellen met goedkopere jasmijnsoorten uit Indië of Egypte, die ook in de meeste andere parfums gebruikt worden.

Een ander gebaar

Een extraît houdt beter: met een druppel kom je langer toe dan met een hele wolk eau de toilette die na enkele uren vervlogen is. De geur op zich is ook rijker, voller en tegelijk zachter. Het is zoals het verschil tussen een kunstwerk en een reproductieposter, of tussen een grand cru en een roseetje. Elk zijn verdienste, maar de echte liefhebber zal niet meer terug kunnen, eens hij/zij zich bewust is van het verschil. Tenslotte geeft het een heel ander gevoel wanneer je een kostbare druppel extraît op uitgekozen plekken (pols, decolleté of  knieholtes: de warmste plekjes van het lichaam) aanbrengt dan wanneer je wat in het rond spuit.

Info

De drie extraîts (15 ml: 240 euro): 1932, Beige en Jersey uit het Les Exclusifs gamma zijn exclusief te koop in de Chanel boetiek, Waterloolaan 63 in Brussel en bij Haute Parfumerie Place Vendôme in Wevelgem. www.chanel.com

Lees ook

De parfumpiramide met kop-, hart- en basisnoten

Hoe kun je een parfum beoordelen?

Wat is de beste prijs-kwaliteitverhouding: eau de toilette of eau de parfum?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht