Een paar decennia geleden, toen ik als verkoopster in een parfumerie werkte, wilde een klant weten waarom er verschillende prijzen voor eenzelfde geur werden gevraagd. Ik legde hem het verschil uit tussen de verschillende concentraties: eau de toilette, eau de parfum en extraît de parfum (dat lees je in deze blogpost). Het prijskaartje van het extraît de parfum kon hem niet overtuigen: waarom zou je het meest betalen voor het kleinste flesje? Hij was niet alleen. Doorgaans waren enkel trouwe fans van een Chanel N°5 of een Guerlain klassieker geïnteresseerd. Vrouwen met een neus voor kwaliteit, maar helaas ook een zeker leeftijd. En dus zou het extraît de parfum een stille dood sterven, samen met zijn fans, voorspelde ik somber. Maar gelukkig had ik het fout, want 30 jaar later is het extraît de parfum aan een comeback bezig.
Wat is dat, een extraît de parfum?
Het is niet wettelijk vastgelegd, maar vanaf een concentratie tussen 20 % (parfumolie in alcohol), mag je spreken van een extraît. Dat kan oplopen tot 40% of zelfs meer. Vroeger waren 7,5 ml en 15 ml de meest courante maten in vrouwenparfums, tegenwoordig kiezen verschillende nichemerken voor de extraît-versie die ze uitbrengen in full sizes. Je vindt ze onder andere bij Goldfield & Banks, Nishane, Nasomatto, Violet en Aqualis. Daarnaast zijn er verschillende huizen die ook een extraît uitbrengen van hun populairste parfums, zoals bijvoorbeeld Maison Francis Kurkdjian (bv Baccarat Rouge), Maison Crivelli, Initio, Marc-Antoine Barrois, etc.
Door de hogere concentratie aan parfumolie heb je een andere, meestal complexere geur dan bij lichtere concentraties zoals een eau de toilette of eau de parfum. Hij houdt langer (gemiddeld 8 uur), maar is niet noodzakelijk sterker of luider, zoals veel mensen ten onrechte denken. “De projectie (nvdr: aanwezigheid of verspreiding) van een parfum wordt bepaald door de alcohol.” legt Renaud Salmon, creatief directeur bij het Omaanse parfumhuis Amouage, uit. “Een hogere concentratie maakt de geur compacter en laat hem net trager evolueren, waardoor hij dichter bij de huid blijft.”
Uitdagingen van een hogere concentratie
Een hogere concentratie is vaak een uitdaging, weet parfumeur Bertrand Duchaffour: “De wetgeving legt immers steeds meer beperkingen op qua concentraties van bepaalde ingrediënten.” Duchaffour maakte Jubilation XXV Man voor Amouage, een amber fougère. Zijn nieuwste werk is Jubilation 40, een extraît-versie van 40%, een knipoog naar de veertigste verjaardag van het Omaanse parfumhuis. Die nieuwe versie had heel wat meer voeten in de aarde dan louter het gehalte alcohol verminderen.
“Wanneer je in hogere concentraties werkt, moet je de ratio tussen kop-, hart- en basisnoten aanpassen om de kwaliteit te verbeteren.” Legt Duchafour uit. “Zo was het zwarte bessenfacet niet zo belangrijk in de originele geur, maar hielp het in de extraît versie om een sterker contrast te krijgen en dus het volume van de geur te verbeteren.” Verder verdubbelde hij de hoeveelheid patchoeli in de basis door met verschillende kwaliteiten te werken. Want Duchafour merkte dat hogere concentraties vooral geschikt zijn voor parfums met veel basisnoten, zoals amber- en houtgeuren.
Meer tijd voor een betere kwaliteit
De aard van het parfum bepaalt dus welke concentratie ideaal is. Voor frissere geuren zijn dat meestal lichtere concentraties. Door te experimenteren met verschillende concentraties van eenzelfde geur, ontdekte Renaud Salmon dat een langere rijping vaak de kwaliteit verbetert. “Dat ‘aging proces’ verloopt in twee fasen,” legt hij uit. “De maceratie van het geurconcentraat zorgt ervoor dat de ingrediënten van de formule de tijd krijgen om goed te blenden. Vergelijk het met een orkest, waarvan de verschillende muzikanten ook tijd nodig hebben om te leren samen spelen. In een tweede fase -de maturatie- wordt het concentraat opgelost in alcohol.” Ook dat proces vraagt de nodige tijd, en aangezien tijd geld kost, beperken veel merken dat tot een minimum. “Nochtans is het belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat een parfum langer houdt, maar ook beter en harmonieuzer evolueert” weet Renaud Salmon.
De duur van het ideale rijpingsproces (maceratie + maturatie) verschilt van parfum tot parfum. Voor Dia 40, een sprankelende bloemengeur met een ongewoon hoge dosis aldehyden, was dat een evenwichtsoefening. “Maturatie dempt het sprankelende karakter van de topnoten, maar is wel belangrijk voor de bloemennoten (ylang ylang, roos, iris). Twee weken bleek de ideale tijd.”
Voor Jubilation 40, een houtige chypre met wierook, waren er tien weken nodig. “Drie weken maceratie, 7 weken maturatie” vertelt Bertrand Duchaffour. “Ik heb het fruitaspect van zwarte bessen in de extraît-versie uitvergroot met zwarte besknoppen. Een lange maceratie is belangrijk om het fruitige beter te doen uitkomen, anders ruik je vooral het ‘kattenpis’facet van de zwarte besknoppen. Ook voor de verhoogde dosis van patchoeli in de basis is dat belangrijk. Die evolueert zowel tijdens de maceratie als de maturatie, en zelfs nog verder in de fles. Net zoals wijn, wordt dat beter met de tijd.”
Info
Amouage Jubilation 40 en Dia 40 extraît de parfum 100 ml: 455 euro, amouage.com. Verkooppunten via Luxury Cosmetics
Lees ook
Het Midden-Oosten drukt zijn stempel op de parfumwereld
Een Belg in Oman: Renaud Salmon, creatief directeur van Amouage
Wat is de beste prijs-kwaliteit verhouding? Eau de toilette of eau de parfum?