Wat is het nut van dubbel reinigen?

By: Maxime Guilbot

Reinigen is veruit de belangrijkste stap in je verzorging,  maar is dubbel reinigen een must? Agressief reinigen kan immers ook meer kwaad dan goed doen. Cruciaal is dat je milde producten gebruikt. Dubbel reinigen doe je enkel ’s avonds, wanneer je make-up, zonnecrème of pollutie wilt verwijderen. ’s Morgens is dat niet nodig.

Een Aziatische gewoonte

Die gewoonte komt uit Azië, waarschijnlijk Japan. De Geisha’s verwijderden er de dikke laag verf van hun gezicht eerst met camelia olie. Daarna wasten ze de laatste onzuiverheden weg met rijstwater. Dat zou hun teint egaler maken en hun huid zachter en soepeler. Nu ben ik geen geisha, maar op dagen met full make-up (primer, foundation & oogmake-up) reinig ik mijn huid ook in twee rondes. Welke producten ik gebruik hangt af van het seizoen.

Stap 1: make-up verwijderen

In de zomer begin ik met een micellair water, bij voorkeur die van Bioderma (250 ml: 13,90 euro), een backstage klassieker die mild én efficiënt is. Wanneer het kouder is gebruik ik graag een reinigingsolie van Shu Uemura of een cleansing balm. Die laatste is een soort vaseline-achtige substantie die smelt op de huid en die je make-up oplost. De eerste die ik jaren geleden ontdekte was The Cleansing Balm van Eve Lom: een pasta die smelt op je huid en het vuil wegwast met een doekje en warm water. Intussen is die vervangen is door het mildere Clinique Take The Day Off Cleansing Balm (31 euro). Die van Eve Lom bevat immers eucalyptusextracten, wat een verfrissend gevoel geeft, maar een no no is om op je ogen te gebruiken). Bovendien lost hij beter op wanneer je water toevoegt, zodat hij geen film nalaat. De laatste resten oogmake-up haal ik er af met Clarins Gentle Eye Make-up Remover (24 euro).

Stap 2: de huid reinigen

Om de film van een cleansing balm weg te halen en een echt squeaky clean gevoel te krijgen, reinig ik mijn huid een tweede keer met een milde reinigingsgel. Dat is mijn favoriete textuur, want ik heb een gemengde huid. Ik moet een flinke plets water hebben om een proper gevoel te krijgen. Momenteel staat de Parsley Seed Facial Cleanser (47 euro) van Aesop in mijn badkamer, die efficiënt reinigt zonder de huid uit te drogen. Af en toe combineer ik hem met een elektrische reinigingsborstel voor een extra grondige reiniging.

Afsluiten doe ik met een tonic. Ik heb lang gedacht dat dat niet zoveel verschil maakte, maar dat doet het (soms) wel. Sommige lotions drogen je huid uit, anderen maken geen verschil en er zijn er een paar die helpen om je poriën zuiver te houden. Dat is trial en error. Op make-uploze dagen mag het wat minder. Dan volstaat een reinigingsgel en durf ik ook al wel eens de tonic overslagen.

Info

www.kiehsl.be, Clarins in de parfumerie, Bioderma in parafarmacie, Yon-Ka bij de schoonheidsinstituten, info op www.yonka.be.  Clinique in de parfumerie en via www.clinique.be, Aesop bij www.findujour.com

Lees ook: 

Hoe vaak moet je je gezicht wassen? 

Hoe vind je huidverzorging die werkt voor jouw huid?

6 tips om meer uit je huidverzorging te halen

 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht