François Nars, de visagist van de supermodellen


Wanneer ik in het buitenland ben loop ik altijd wel een parfumerie of department store binnen op jacht naar onbekende merken. Of om te blijven hangen bij de cultmerken die niet in België te koop zijn. Zoals Nars, waar ik steeds twijfelde of ik toch niet die wereldberoemde Orgasm blush zou kopen of zo’n übergepigmenteerde lipstick. Meestal volstaat de gedachte aan mijn overvolle make-up schuif om mijn gezond verstand te laten spreken. En geef ik het budget vervolgens uit aan parfum. Want dat heb je nooit genoeg, toch? Maar nu het merk eindelijk in België is geland moet ik toch weten of al die hype klopt.

Wie is François Nars?

François Nars is bovendien een van ’s werelds belangrijkste beeldenmakers. Hij is immers niet alleen visagist, maar ook fotograaf.  Zijn minimalistische natuurlijke make-up gaf letterlijk een gezicht aan de jaren 90. Samen met hairstylist Oribe en fotograaf Steven Meisel hielp hij onder andere Linda Evangelista, Naomi Campbell en Christie Turlington aan hun supermodellenstatus. Maar ook zijn gesofisticeerde glamourmake-up haalde net zo goed de covers van modebladen als Vogue en Harpers Bazaar. Voor Nars is make-up een manier om de persoonlijkheid en individuele schoonheid letterlijk in de verf te zetten. Make-up mag geen masker zijn, vindt hij.

Van lipstick tot cosmeticamerk

Toen Nars gefrustreerd was dat hij niet het effect kreeg dat hij wilde, maakte hij zelf een lipstick. In 1994 lanceerde het Amerikaanse grootwarenhuis Barneys hem in 12 tinten. Die vlogen de deur uit dankzij hun intense pigmentatie. En de lijn werd stilaan verder uitgebouwd. Zijn partner in crime Fabien Baron tekende voor het grafische logo en de strakke verpakkingen in zwart soft touch plastic. Bijna 25 jaar later telt het gamma een 600tal referenties. Niet alleen make-up, maar ook make-up borstels, huidverzorging en zelfs een geurkaars!

Wat je moet proberen

  1. Orgasm blush. Gelauwerd met verschillende awards, want deze perzikroze tint met goudglans lijkt zowat iedereen te flatteren. En misschien ook wel wat door de guitige naam? Het lijkt erg roze, maar op de huid geeft hij een natuurlijker resultaat. Wel nogal glanzend naar mijn smaak, maar dat is tegenwoordig helemaal in.
  2. The Multiple, een crèmestick voor ogen, wangen én lippen, was een van de eerste multifunctionele producten. Fan!
  3. De Radiant Creamy Concealer: dekt zonder cake effect en blijft de klok rond zitten. Als een studycase van pigmentvlekken met maandelijkse pukkelaanvallen ben ik een zelfverklaarde expert in concealer. Deze behoort tot de besten.
  4. De hoog gepigmenteerde lipsticks. Vooral de PowerMatte Lip Pigment doorstaat elk eet- en kusfestijn.
  5. Het bronzing powder is een all time favourite van vele beautybloggers

Info

Prijzen tussen 28 (lipgloss) en 55 euro (oogschaduwpalet). Te koop bij Parfuma in Antwerpen. www.parfuma.com. www.narscosmetics.eu

Lees ook

Getest: de make-up van Zara

Rouge Hermès, de mooiste make-up lancering

Chado, tussen verzorging en make-up

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht