Is micellair water even efficiënt als andere reinigers?

 

Eén product dat je make-up (huid & ogen) verwijdert, de huid reinigt én verfrist? Het lijkt te mooi om waar te zijn. Het heet micellair water en is een demaquillant, reiniger en hydraterende tonic in 1. Dat klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren van de luiere types onder ons, maar mijn nuchtere kant twijfelt daar aan. Micellaire reinigers of ‘eaux micellaires’ zijn reinigers op waterbasis met deeltjes die vuil aan zich kunnen binden en zich gemakkelijk laten verwijderen met een watje. Je zou het niet hoeven afspoelen. Maar mijn tip: doe het toch. Anders blijven er restjes micellen (of erger: vuil) achter, wat je huid kan uitdrogen of poriën kan verstoppen. 

Micellair water is een handig wanneer ik mijn double cleansing routine eens wil skippen, maar wanneer je dagelijks of veel make-up gebruikt, reinig je best toch wat grondiger. Zeker wanneer je gemakkelijk last hebt van onzuiverheden. Ook verkies ik om een aparte demaquillant voor oogmake-up te gebruiken. Het voordeel van micellair water zijn de frisse watertexturen en de doorgaans zachte formules, maar het blijft vaak een moeilijk evenwicht tussen zachtheid en efficiëntie. De prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen, en de resultaten eveneens.

Nivea Sensitive 3-in-1 micellair water

Wat? voor gevoelige huid

Getest: Dit product is voor de gevoelige huid: het bevat geen parfum, kleurstoffen en parabenen, maar wel verzachtende stoffen. Maar misschien is hij iets te zacht: waterproof make-up gaat er maar moeilijk af. De flacon ligt prettig in de hand en doseert goed, zelfs zonder pompflacon.

Info: 400 ml: 7,09 euro, supermarkt en drogisterij

Biotherm Biosource Eau Micellaire

Wat? voor alle huidtypes

Getest: Fris geparfumeerd en geschikt voor alle huidtypes, zelfs gevoelige. Hij verwijdert moeiteloos make-up zonder mijn huid te doen trekken of in mijn ogen te prikken. Prima evenwicht tussen zachtheid en efficiëntie. Met een handige pompflacon. Een van de duurdere uit de test, maar ik zou hem opnieuw kopen.

Info: 400 ml: 24,50 euro, parfumerie

Garnier Micellar Cleansing Water-in-oil

Wat? micellair water voor waterproof make-up

Getest: Deze bifasische lotion combineert verfrissend water met reinigende oliën die gemakkelijk lang houdende en waterproof make-up verwijderen. Je moet hem eerst flink schudden, want de olie blijft bovenop liggen. Het belooft niet vet zijn, maar een prinses op de erwt bespeurt toch een lichte film. Hij heeft een fruitige bloemengeur, wat ik persoonlijk niet zo aangenaam vind. Ik heb verzorging liever parfumvrij of met een frisse, natuurlijke geur, niet iets dat je ook als eau de toilette zou dragen. Los van details en persoonlijke smaak werkt dit product wel goed: de hardnekkigste lipstick en waterproof mascara komen er vlot af. Zonder de huid uit te drogen.

Info: 400 ml: 7,49 euro, supermarkt en drogisterij

La Mer The Cleansing Micellar Water 

Wat? verzorgende micellaire reiniger

Behalve reinigen, belooft dit La Mer product ook te hydrateren en te verzorgen. Het zou een extract van het magische Miracle Broth bevatten, dat de befaamde Crème de la Mer aan zijn reputatie hielp. Dat verzorgend complex maakt de formule wellicht zachter, maar het is toch vooral de bedoeling dat je er make-up mee verwijdert. Dat doet hij in alle zachtheid. Maar een tikje te zacht naar mijn smaak: de waterproof eyeliner gaat er met moeite af. Het product is aangenaam in gebruik: het prikt niet in mijn ogen, droogt de huid niet uit en ruikt subtiel en fris. De flacon vind ik minder handig: hij doseert nogal gul.

Info: 200 ml: 110,50 euro, parfumerie

Eucerin Dermato Clean 3 in 1 Micellaire Lotion

Wat? parfumvrij

Getest: Deze parfumvrije reinigingslotion belooft moeiteloos make-up te verwijderen. Mijn oogmake-up blijkt zich toch niet zo gemakkelijk gewonnen te geven, zeker de waterproof eyeliner lost pas na herhaaldelijk wrijven. Na gebruik voelt de huid rond mijn ogen wat uitgedroogd aan.

Info: 200 ml: 14,65 euro, apotheek en parafarmacie

Lees ook

Reinigingsmelk en -olie voor een zachte reiniging

Schuimreinigers getest voor een gemengde tot vette huid

Cleansing balm en oliereinigers zijn ideaal voor een dubbele reiniging

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht