Is minerale make-up beter voor de huid? De Jane Iredale test.

Natuurlijke cosmetica heeft de laatste jaren een fameuze inhaalbeweging gemaakt. Weg van het geitenwollensokkensfeertje, met stroeve texturen die gemakkelijk ontbinden, funky geurtjes en een ouderwets design. Dat geldt toch zeker voor de huidverzorging, voor make-up was ik nog niet echt overtuigd. Maar het intrigeerde me wel dat een visagiste die jarenlang voor een groot merk had gewerkt zich helemaal bekeerd had tot de minerale make-up van Jane Iredale. “Het is beter voor je huid én ziet er veel natuurlijker uit” jubelde ze. Maar de producten die op mijn bureau belanden konden me niet echt overtuigen. Toen ik opgemaakt werd in het Happy Skin Kafé en alle producten uitgelegd werden, kreeg ik door dat ik ze verkeerd gebruikte. Maar ik was vooral nieuwsgierig naar de belofte dat minerale make-up beter zou zijn voor mijn huid. Ik besloot om minstens een maand lang niets anders te gebruiken.

Foundation, los, compact en vloeibaar

Volgens fans zou minerale make-up gezonder voor de huid zijn. Vooral talk en pigmenten in doorsnee make-up kunnen problematisch zijn. De meeste natuurlijke merken bieden foundation in de vorm van minerale poeder aan. De foundation test ik in een los poeder, compact poeder en de gelbolletjes. De losse poeder vind ik moeilijk om natuurlijk aan te brengen. Het is een gesmos en je gebruikt al snel te veel. Dat lukt beter met de compact poeder. Ik heb een hekel aan het cake effect van poeders, maar het grote geheim zit hem in de Hydration Spray (29,90 euro). Die doet de minerale pigmenten smelten, wat een natuurlijke dekking met een mooie glow geeft.

Ook de Liquid Minerals foundation (50 euro), die pigmentbolletjes in aloe vera gel bevat, heeft een gebruiksaanwijzing. Ik breng foundation meestal snel met mijn vingers aan, maar dat gaf geen mooi egaal resultaat. Je moet hem voldoende uitwerken met een borstel, tot alle bolletjes zijn opengespat en het pigment mooi verdeeld is. Wat extra werk dus, maar het resultaat blijft wel lang mooi, de huid voelt heel gehydrateerd aan én je hebt een natuurlijke dekking. Het is een van mijn favoriete foundations geworden! Hij geeft een mooie glow én het verstopt mijn poriën niet. Iets dat onvermijdelijk volgt wanneer ik regelmatig foundation gebruik. Na een maand dagelijks gebruiken vind ik mijn huid er zelfs beter uitzien.

Mascara mét primer

Mascara is een must have voor mij. Ik verwacht ook best wel wat van een mascara: volume, krul en lengte. Bij Jane Iredale geeft de Longest Lashes (33 euro) een eerder bescheiden resultaat, waardoor ze me aanraden om eerst de primer te gebruiken. Nu vind ik een primer een gedoe. Er zijn immers genoeg mascara’s die een prima resultaat op zich geven. Met de Lash Extender & conditioner (25 euro) blijft de mascara inderdaad langer zitten en krijg je een ietsiepietsie meer volume. Maar het is me de extra moeite en meerprijs (25 euro) eerlijk gezegd niet waard.

Lipstick & gloss

De laatste tijd draag ik steeds vaker lipstick. Zo’n streepje kleur helpt om er frisser uit te zien, vind ik. En leidt de aandacht af van probleemzones. In mijn tasje zit een Pure Moist lipstick en een Lip Fixations Stain Gloss. Twee prima producten die ook nog eens goed scoren qua houdbaarheid en kleurintensiteit van kleur. Ik merk geen verschil met gewone lipsticks.

Oogschaduw in natuurlijke tinten

Veel oogschaduw draag ik doorgaans niet, behalve voor een avondje uit. En dan verwacht ik ook echt dat hij intense kleur geeft én lang blijft zitten. Jane Iredale (triple eye shadow: 32,50 euro) heeft vooral erg natuurlijke tinten die op zich niet geweldig lang houden. Dat lukt beter met de primer (Smooth Affair for eyes: 35 euro). Die geeft een mooie kleurglans die ik soms ook alleen draag voor een natuurlijk effect.

Info

Jane Iredale bezorgde me een testpakket. Hun producten worden voornamelijk verkocht in schoonheidssalons en in enkele parfumerieën, waaronder Parfuma in Antwerpen en Fin Du Jour in Gent, Kortrijk en Antwerpen. www.janeiredale.com

Lees ook

Jane Iredale, of Mevrouw Minerale Make-up

Cent Pur Cent, minerale make-up van Belgische makelij

Natuurlijke make-up getest

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht