Jane Iredale is de pionier van de minerale make-up

Jane Iredale
Jane Iredale

Tussen al het commerciële geweld in de beautywereld zijn er gelukkig tal van mooie verhalen te vinden. Verhalen die draaien rond innovatie en in veel gevallen getrokken worden door vrouwen. De Amerikaanse minerale make-uplijn van Jane Iredale is zo’n verhaal. Jane Iredale _ zo heet ook het merk _ werd gelanceerd in 1994. Het idee kwam van Mevrouw Iredale, een Britse die naar The States verkast was en werkte er als casting director in een reclamebureau. Ze zocht modellen en actrices voor reclamespots en ontmoette in haar job sterren als Meryl Streep, Cybill Sherpherd en Lauren Hutton. Ze kon met eigen ogen zien welk effect veel make-up had op de huid. Haar modellen bleken vaak tal van huidproblemen te hebben ontwikkeld.

carrièreswitch

Toen Jane Iredale tegen een burn-out aanbotste, besloot ze een andere richting uit te gaan. Met twee partners in crime, een ‘formulator’ en een chemicus ontwikkelde ze een aantal huidvriendelijke pigmentpoeders. Vandaar groeide het merk uit tot een volledige lijn. Op nagellak na, want daarvoor zijn nog geen milieuvriendelijke alternatieve ingrediënten te vinden. De minerale make-up, gebaseerd op mineralen, van Jane Iredale bevat altijd een UV-bescherming. Wat er niet inkomt: huidonvriendelijke stoffen als talk, nylon en maismeel. Verder ook geen bewaarmiddelen noch parfum. De lippenstiften bijvoorbeeld, bevatten pigmenten uit fruit, geen petroliumderivaten.

Amazing Base OpenEen andere manier van opmaken

Toch is het geen ‘evidente’ lijn en het werd geen instant succes. Jane Iredale had heel wat overredingskracht nodig om haar lijn aan de vrouw te brengen. Tot een Amerikaans plastisch chirurg ermee begon te werken. Verder ontbreekt een zeker hipstergehalte compleet (de verpakkingen zijn nogal doorsnee). Zelf zou ondergetekende er nooit aan gedacht hebben een vloeibare foundation te vervangen door een los poeder als ik niet het fantastische resultaat gezien had bij een vriendin. “Dat klopt, in het begin is het best wennen,” vertelt makeup artist Els Debruyn. Zij kent het merk door en door. Ze werkte een tijdlang als freelance trainer bij Jane Iredale en later ook in haar eigen zaak ging ze er dagelijks mee aan de slag. “We zijn zo gewoon om traditionele make-up te gebruiken. Maar wanneer je minerale make-up gebruikt, zie je meteen de voordelen.”

Natuurlijk resultaat

Het resultaat van minerale make-up is heel natuurlijk. Mineralen creëren een ‘soft-focus-effect dat licht weerspiegelt (talk bijvoorbeeld, absorbeert licht). “Ik vind het fijn werken,” aldus Els Debruyn. “Ook voor mensen met acne die meestal niet veel make-up verdragen, is het een zegen. Daarnaast was ik ook onder de indruk van de ethiek en de aanpak van het merk. Ze gebruiken hoogwaardige ingrediënten en hun manuals zijn super uitgebreid. Zo hebben ze zelfs de bijenwas uit de lipsticks gehaald om ze geschikt te maken voor veganisten.” (TM)

Info

Jane Iredale is ondermeer te koop bij Parfuma in Antwerpen en Beauty by Kroonen&Brown in Brussel. Meer  verkooppunten vind je via de verdeler The Happy Skin

Lees ook

Is minerale make-up beter voor de huid?

Cent Pur Cent, minerale make-up van Belgische makelij

Natuurlijke make-up getest

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht