Guilty Absolute, het powerkoppel van Gucci

Soms zijn er parfums die ik zo goed vind dat ik vergeet om er over te schrijven. Omdat ze naar mijn badkamer verhuizen in plaats van op mijn bureau te blijven staan. Marc-Antoine Barrois B683 is er zo eentje (review komt er nog aan, beloofd!). En ook Gucci Guilty Absolute, een mannenparfum dat vorig jaar uitkwam.

Gucci Guilty Absolute Pour Homme

Toegegeven, aanvankelijk had ik er weinig aandacht voor, omdat het een flanker was van een op zich -vind ik- ongeïnspireerd parfum: Gucci Guilty. Op het verkeerde been gezet, was mijn verbazing des te groter toen ik hem rook. Guilty Absolute is met zijn lederachtig houtkarakter een stevige persoonlijkheid. You’ll love it or you’ll hate it. Zo’n karaktervolle geur (en dus risico) is voor de mainstream parfumerie ongezien. Wellicht zit Allessandro Michele daar voor iets tussen. Het is het eerste parfum dat onder zijn leiding als creatief directeur werd gelanceerd. Het roept de gloriedagen van het huis met Tom Ford aan het roer weer op, die het huis mode- en parfumgewijs een eigen smoel gaf.

Michele heeft nauw samen gewerkt met Alberto Morillas, een van de beste parfumeurs van deze tijd. Morillas maakt parfums zoals hij er uit ziet: voornaam en elegant. Hij heeft een ongelooflijk gevoel voor evenwicht en dat is ook nodig, want Guilty Absolute is een bom van leder (het DNA van Gucci) en hout (patchoeli, vetiver, cypres, …). Droog en een tikje rokerig, zelfs een tikje medicinaal aanvankelijk. De ingrediëntenlijst vermeldt geen oud, maar daar doet het wel aan denken. Als dat je ding is, moet je beslist deze geur proberen. Anders laat je het best aan je voorbij gaan.

Gucci Gulty Absolute roept het beeld op van een oldtimer die al jaren in een garage staat. Een love project waar in vrije momenten aan gesleuteld wordt. De lederen zetels zijn met de tijd doordrongen van de aroma’s van de garage. Wat je duidelijk merkt wanneer je hem buiten haalt voor een ritje in de zon. Daarna verzacht de geur en voegt vetiver zijn ‘grondachtige’ aroma’s toe. Een lineaire geur dus die nauwelijks evolueert, what you smell is what you get.

Absolute Pour Femme

Vorige week, een jaar later dan de mannengeur, werd de vrouwelijke versie gelanceerd. Opnieuw een duoproject van Allessandro Michele en Alberto Morillas, die tussendoor ook Gucci Bloom lanceerden. Opnieuw een stevige houtbasis, aangekleed met roos en zwarte bramen. En opnieuw een lineaire geur, die nauwelijks verandert. Dat kan een voor- of een nadeel zijn, naargelang je de geur lekker vindt of niet. Ik ruik 3 dingen: de droge warme houtbasis, een zoete roos om vrouwelijkheid toe te voegen en zwarte bramen. Véél zwarte bramen. Het herinnert vaag aan (het frissere) Jo Malone’s Blackberry & Bay, dat ruikt naar een handvol vers geplukte zwarte bramen mét blaadjes. Maar dan zoeter, zonder in confituurtoestanden te vervallen, maar te dominant voor mijn smaak. Opnieuw een karaktergeur, waar verschillende zogenaamde nichemerken een puntje aan kunnen zuigen. Goed bezig, Gucci!

Info

Gucci Guilty Absolute Pour Femme (eau de parfum 50 ml: 85 euro) en Gucci Guilty Absolute Pour Homme (eau de parfum 50 ml: 68,90 euro) zijn te koop in de parfumerie. Beide geuren hebben een stevige sillage die net nog elegant blijft, een herkenbare persoonlijkheid én een goede houdkracht.

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht