Hybride parfums: lekkere geurtjes die je beter doen voelen

Mathilde Langevin voor Pexels

Onze carrière, auto’s en nu ook onze cosmetica: alles wordt hybride, dankzij nieuwe grondstoffen, technologieën en materialen die nieuwe ervaringen en voordelen geven. Hybride is het buzzword van deze tijd, ook in parfums. We willen niet alleen een geurtje dat ons lekker doet ruiken, maar dat ons liefst ook helpt om rustig te worden, beter te slapen of ons gewoon beter te voelen.

Geuren als moodboosters

De afgelopen tijd zijn veel mensen zich bewust geworden van de kracht van geuren. Hoe ze onze stemming kunnen beïnvloeden, herinneringen kunnen triggeren en hoe ze ons mee op reis door de tijd of naar andere plekken kunnen nemen. Een van de eerste moodbooster geuren was ongetwijfeld Aromatics Elixir, Clinique’s eerste parfum. Dat werd in 1972 voorgesteld als kalmte in een flesje, een hybride van parfum en aromatherapie. Clarins, eveneens een no nonsense verzorgingsmerk, waagde zich aan Eau Dynamisante in 1987, een aromatische geur die tonnen energie belooft.

Die claims kunnen tegenwoordig wetenschappelijk worden aangetoond. Givaudan, een van de grote geurproducenten, heeft veel onderzoek gedaan naar de effecten van bepaalde geuren. Onderzoekster Julia Brooks en haar collega’s ontdekten dat de kwaliteit van de geur meer effect op je gevoelens heeft dan het feit of je met natuurlijke of synthetische ingrediënten werkt. Een lekker parfum zou dus even efficiënt zijn als een essentiële olie. Sterker nog: uit hun consumentenonderzoek bleek zelfs dat consumenten meer neigen naar composities en complexere geuren dan natuurlijke ingrediënten (essentiële oliën).

Het effect van geurprikkels in de hersenen onderzocht

Dat ontdekten Julia en haar collega’s aan de hand van hersenonderzoek. “We kunnen perfect zien welke zones in de hersenen geactiveerd worden door bepaalde geurprikkels.” Op basis van die kennis ontwikkelde Givaudan drie technologieën: geuren die je helpen slapen (Dreamscentz), die je stemming beïnvloeden (Moodscentz) en je welzijn verbeteren (Vivascentz). “Dat is een fantastische hulp voor parfumeurs, die zo een heel palet aan ingrediënten in de juiste concentraties kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hybride parfums te maken die een goede nachtrust bevorderen.”

De technologie werd onder andere gebruikt in de Masion Berger Night & Day diffuser, producten voor het Amerikaanse Avon en het Britse Soap & Glory. De Moodscentz-technologie werd gebruikt voor L’Occitane’s Happy Shea lijn en Love Beauty Planet Happy fragrance. 

Parfums maken met neurowetenschappers en kunstmatige intelligentie

 Ook IFF, een andere grote geurproducent, vertrouwde op neurowetenschappen om de effecten van bepaalde geuren te kunnen bewijzen. Het eerste grote project volgens deze aanpak was Phantom, de laatste mannengeur van Paco Rabanne. “We hebben wetenschappelijk kunnen aantonen dat deze geur jonge mannen meer zelfzeker en sexy doet voelen.” vertelt parfumeur Juliette Karagueuzoglou.

Niet alleen neurowetenschappen, maar ook kunstmatige intelligentie werd ingezet. Sinds kort werken de parfumeurs bij IFF immers met een AI tool, dat hen helpt bij het ontwikkelen van parfums. “Het is een soort creatieve assistent die andere invalshoeken biedt.” legt Karagueuzoglou uit. “Het opent onze geesten, onze manier van werken.”

Voor Phantom vertrokken Karagueuzoglou en haar collega’s van een crèmig lavendelakkoord. De AI tool stelde voor om er stearylacetaat (een molecule met een zoetig fruitaroma) in overdosis aan toe te voegen. “Veel meer dan we normaal zouden doen, maar het werkte wel.” Schrik dat haar job binnenkort zal ingepikt worden door robots heeft ze niet: “Zie het als een gps die je de beste manier voorstelt om ergens te geraken. Maar ik zit nog altijd aan het stuur en beslis zelf welke weg ik neem.”

Shopping hybride parfums

  • Paco Rabanne’s Phantom doet jonge mannen meer sexy en zelfzeker doet voelen. EDT 50 ml: 68,50 €, parfumerie.
  • Clarins Eau Extraordinaire belooft je humeur een boost te geven en je huid te verfrissen en verstevigen. EDT 100 ml: 56  €, parfumerie.
  • Rituals ontwikkelde The Ritual of Jing Relax & Sleep, producten met geuren die helpen ontspannen en slapen. Vanaf 8,50  €, www.rituals.com
  • Het nieuwe Belgische parfummerk J’Emme koppelt de kracht van kristallen aan verkwikkende of kalmerende geuren. EDP 100 ml: 150 €, jemme.be
  • De kruidige houtgeur Xi’An van Ormonde Jayne ruikt niet alleen fantastisch lekker, hij werkt ook rustgevend. EDP 50 ml: 150 €, Beauty By Kroonen.

Lees ook:

Hoe voelt het wanneer je je reukzin verliest?

Parfum als selfcare

Hersenmassage, een powernap voor je brein

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht