Parfum dragen als een vorm van selfcare

Foto door Alina Vilchenko via Pexels

“Waarom zou je parfum dragen als je toch niet meer buiten komt?” vroeg de beautyjournaliste van Flair me een tijd geleden. Een rondvraag onder hun volgers op Instagram leerde dat de meerderheid het afgelopen jaar maar af en toe of zelfs nooit parfum droegen. “Net daarom zou je het moeten doen” antwoordde ik. Zelf draag ik altijd parfum voor mezelf, niet voor anderen. Ik zie het echt als een manier om me in een bepaalde stemming te brengen. Als een manier om voor mezelf te zorgen, selfcare om het met een hip woord te zeggen. Maar voor heel wat anderen ligt dat anders, die kiezen geuren in functie van de complimenten die ze krijgen. Is dat slecht? Bijlange niet, maar ik denk wel dat je veel mist als je parfum enkel voor draagt om anderen te plezieren.

Geuren doen je beter voelen

Wanneer je al een jaar aan de keukentafel werkt en je sociaal leven grotendeels beperkt blijft tot een wandeling of een kampvuur kan je leven wel wat kleur -of beter: geur- gebruiken. Geuren werken namelijk als geen andere zintuigelijke prikkel in op je emotionele brein. Aromacologie bestudeert de effecten die geuren hebben op onze emoties. Ze kunnen je een bepaald gevoel geven, herinneringen oproepen of je zelfs mee op reis nemen. Pure selfcare die helpt om je beter te voelen.

Hoe doe je dat juist?

Kristof Lefebre, de parfumeur van het Belgische Miglot geeft enkele interessante tips in het artikel dat Flair vorige week publiceerde:

  • Gebruik andere geuren in verschillende kamers om je huis interessanter te doen aanvoelen. Welke geuren? Dat lees je in deze post. Kristof raadt aan om in de ruimte waar je werkt steevast dezelfde geur te gebruiken, zodat je die associeert met werken. En de ruimtes waar je ontspant een heel andere geur, zodat dat verschil duidelijk is. Onderscheid maken tussen werk en ontspanning is een belangrijk element van selfcare!
  • Draag parfum om jezelf een plezier te doen. En wissel af. Draag bijvoorbeeld een specifiek parfum alleen in het weekend. Zo ga je dat automatisch associëren met het ontspannende gevoel van een weekend. (als je niet werkt, tenminste).
  • Wat werkt voor mij zijn geuren die goede herinneringen oproepen. Die doen denken aan een geslaagde vakantie, jeugdherinneringen, het eerste parfum dat ik zelf kocht, de geur van een ex waar je graag aan terug denkt, …
  • Mijn tip: speel met verschillende vormen van parfumeren. Lichaamsproducten (zeep, douchegel, badolie of bodylotion) zijn een heel subtiele manier om je te parfumeren, bijvoorbeeld. Een andere concentratie dan je gewend bent (bijvoorbeeld extraît in plaats van eau de toilette) kan een andere ervaring geven.
  • Dat geldt ook voor huisgeuren. Een kaars geeft een intense geur (maar laat je best niet langer dan 4 uur branden). Geurstokjes (Reed Diffusers) geven een constante geur waarvan je de intensiteit bepaalt door het aantal stokjes dat je in de geurolie steekt. Sommige geuren (of essentiële oliën) kun je verdampen (o.a. bij Diptyque en Frederic Malle. Budgetversies bij Rainpharma en in de natuurwinkel). Een textielspray laat je gordijnen, kussens of beddengoed heerlijk geuren. En heb je al eens keramische stenen geparfumeerd en tussen je kleren gehangen?

Lees ook

Selfcare tips om een quarantaine te overleven (en erna)

Mediteren met een app

Hybride parfums: lekkere geuren die je beter doen voelen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht