Staat er een leeftijd op parfum?

the little girl poses in pin up style in a striped terry dressing gown, in hair curlers and with a red bandage in peas, with a bottle of perfume in hands

De leeftijdsgrens van parfums

Staat er een leeftijd op parfum? Bestaat er zoiets als te jong of te oud zijn voor een parfum? Hoewel ik nogal voor vrije keuze ben, ben ik toch geneigd om te zeggen dat er inderdaad zoiets is als een leeftijdsgrens. Frisse bloemenluchtjes à la Daisy van Marc Jacobs bijvoorbeeld is voor mij het equivalent van staartjes en minirokken: schattig bij een tiener en à la limite een twintiger, maar het heeft iets krampachtig als je (veel) ouder bent.

Toen de journaliste van Nina belde of ik iets zinnig kon zeggen over parfums voor kinderen moest ik daar even over nadenken. Uit eigen ervaring weet ik dat je met Disney- of andere geuren tegenwoordig niet meer moet afkomen bij achtjarige eigenzinnige juffers. Zij willen échte parfums. Zoals die van mama. Omdat ik Shalimar er over vond, werd het een flesje Chance van Chanel. Gekozen door mama, goedgekeurd door de dochter.

Binnen een paar jaar zal ik minder te zeggen hebben. Een doorsnee tiener kiest parfum immers met de ogen in plaats van de neus. Ze zien parfum vooral als onzichtbaar modeaccessoire, bij voorkeur van hun favoriete kledingmerk of een hippe designer. Vooral het label en het flesje zijn belangrijk, de geur is dat vaak minder. “Al doen zoete fruit- en andere geurtjes het goed”, weet Patrick Rouzee van Parfuma. Bij twintigers zie je dat veranderen, vertelde parfumexpert Michael Edwards me tijdens een interview. “Zij willen vooral lekker ruiken en daarin bevestigd worden door complimentjes.”

Het voordeel van ouder worden

Ik heb altijd parfum gedragen, maar toen ik kinderen kreeg heb ik dat een hele tijd niet meer gedaan. Ik vond het belangrijk dat mijn kinderen mijn lichaamsgeur (her)kenden. Volgens Edwards ben ik niet de enige: “Je hebt dan andere prioriteiten: een hectisch leven (job, kind en een huishouden), met veel kosten. Wanneer je terug interesse krijgt in parfum ben je toe aan iets anders: een geur voor een vrouw, niet voor een meisje.” Met andere woorden: aangepast aan je leeftijd of beter, je levensfase.

Maar daar loopt het vaak fout. Intussen zijn er zoveel nieuwe parfums bij gekomen dat je niet weet waar te beginnen. En als je terug grijpt naar de klassiekers, bestaan die in verschillende versies (flankers). “Dat is de ideale leeftijd voor nicheparfums” meent Edwards. Dat zijn parfums met vaak (niet altijd) meer oog voor originaliteit en persoonlijkheid. “Hoe ouder je wordt, hoe meer je op zoek gaat naar iets dat past bij je karakter en stijl. En hoe minder je geeft om wat andere mensen daar van vinden.” Toch één voordeel van ouder worden!

Lees ook

Parfum etiquette: hoe draag je parfum (en hoe niet)

Hybride parfums: geuren die je goed doen voelen

Parfum als selfcare

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht