Selfcare tips om een quarantaine te overleven (en erna)

Vandaag heb ik er 2 weken quarantaine opzitten. Ik prijs me gelukkig dat ik een job heb die ik perfect van achter mijn pc kan doen. En dat mijn kinderen al wat groter zijn. En dat we goed overeen komen. Ik besef dat dat niet overal het geval is. Maar zelfs dan nog merk ik dat al die beperkingen en de zorgen wel beginnen wegen. En ik merk dat ik mijn beauty routine vanzelf heb aangepast, met een extra dosis selfcare. Hopelijk haal je er inspiratie uit!

Parfumtherapie

Iets wat me al langer fascineert is het effect dat geuren op je gemoed hebben. Aanvankelijk waren dat warme comfort geuren die me een geboren gevoel gaven (Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla, Intoxicated By Kilian’ en het fantastische Van Cleef & Arpels Bois d’Amande). Toen kwamen de frisse citrusgeuren om me wat op te peppen (Chanel Paris-Deauville, Hermès Eau d’Orange Verte, Jo Malone Lime Basil & Mandarin) en de laatste dagen zoek ik de parfums op die me aan vakantie doen herinneren (Le Couvent des Minimes, Tom Ford Sole di Positano). Pure psychotherapie!

Mest je badkamer (of huis) uit

Wanneer ik het gevoel heb dat ik niet alles onder controle heb, ga ik automatisch opruimen (een signaal voor een doorwinterde sloddervos). Het eerste weekend al werd mijn inner Marie Kondo wakker en moest mijn badkamerkast er aan geloven. Alles wat over tijd is of anders ruikt ging er onverbiddelijk uit: huidverzorging, haarverzorging en make-up. (parfums blijven gelukkig veel langer goed :-)). Ook mijn parfumcollectie kreeg wat TLC en wat meer ruimte door alles terug op orde te zetten. Opruimen brengt rust in je hoofd, vind ik.

Selfcare in kleur: make-up

Als je je niet goed voelt en je ziet er ook zo uit, dan werkt dat alleen maar versterkend. Tenzij je een natuurlijke schoonheid bent (ik niet alleszins), helpt make-up om je moraal hoog te houden, vind ik. En om de occasionele koerier niet af te schrikken 🙂 Voor mij is dat: mascara om mijn ogen te doen spreken en concealer om mijn kringen en vlekjes bij te werken. En ik merk dat ik de afgelopen week al 2 x mijn nagels heb gelakt. Ik zit de hele dag achter mijn pc en ik word vrolijk van die dansende kleurtjes op mijn toetsenbord. Ook een felgekleurde lipstick geeft me een goed gevoel (favoriet van het moment: de prachtige Rouge Hermès lipsticks). Het lipstick effect is overigens wetenschappelijk bewezen! Zoek je inspiratie? Check dan de Instagram tutorials van deze make-up artists: Sabine Peeters, Peggy Timmermans en Nanja Massy.

Blijf rustig met meditatie

Ik heb terug mijn meditatie abonnement opgepikt bij Headspace, een meditatie app die je in enkele minuten (dat kun je zelf kiezen) weer helemaal gefocust krijgt. Want de continue nieuwsstroom, het wegvallen van opdrachten, de bezorgdheid om de risicopatiënten in je nabije omgeving of simpelweg te lang tussen 4 muren zitten wordt soms gewoon even te veel. Ik heb mijn boeken van Goedele Leyssen terug uit de kast gehaald en volg trouw haar wellness tips op Instagram. Ik heb ook gezien dat mijn yogastudio online lessen organiseert, dus die ga ik zeker meepikken. Er zijn wel meerdere studio’s die dat doen. Google de adresjes in jouw buurt, het is belangrijk dat je hen nu ondersteunt, zodat ze overleven en nog bestaan wanneer we weer IRL gaan.

Stretch

Hele dagen achter mijn pc en ’s avonds ook nog eens op de bank zappen of een boek lezen: mijn rug is er niet blij mee. ’s Ochtends lijk ik wel een oud vrouwtje, dus doe ik wat stretchoefeningen om mijn spieren soepel te houden. Dat scheelt een hoop verkrampte spieren!

Haal die 10.000 stappen (of meer)

Binnen zitten staat meestal synoniem met achter de computer zitten. In mijn geval dan toch. Ik heb onlangs het boek ‘In praise of walking’ (Te voet: 22,99 euro) gelezen, van Shane O’Mara, een hersenwetenschapper die bezeten is door wandelen. Hij probeert zelf 15000 stappen per dag te zetten en legt je in enkele honderden pagina’s uit hoe belangrijk dat voor je is. Ik vat het voor je samen: het is essentieel voor je gezondheid, fysiek én mentaal. Je wordt er zelfs slimmer van en er is geen beter middel tegen stress dan een wandeling. En zolang we nog buiten mogen, moet je dat ook echt doen.

Smeren!

Ik smeer. Elke dag. Mijn verzorgingsroutine is mijn ritueel om de dag te beginnen en te eindigen. En dat breid ik nu uit tot mijn lichaam. Sowieso smeer ik me in van top tot teen na een douche of bad, maar ook op andere dagen merk ik dat een smeerbeurt deugd doet. Niet alleen omdat mijn droge huid minder jeukt, maar ook mentaal: het maakt me rustig en geeft een goed gevoel. Ik wissel af tussen La Roche-Posay Lipikar AP+M en Cerave Baume Hydratant, beiden ongeparfumeerd. Een lekker ruikende lichaamsolie of -crème houd ik voor luxemomentjes. Pure selfcare!

Eet gezond en drink meer water

Cliché, maar nooit zo waar geweest! Ik heb zo’n health app op mijn (Samsung) smartphone waarin ik van alles bijhoud: wat ik eet, hoe lang ik slaap, hoeveel stappen ik per dag zet en hoeveel water ik drink. Con-fron-terend! Niet alleen de calorieën worden voor je uitgeteld (hello quarantaine-kilo’s!), maar ook of je inname van de aanbevolen voedingsstoffen haalt. Ik doe meer moeite om gezond te eten (meer fruit en groente) en meer water te drinken. Ook dàt is selfcare. En gezond verstand: bepaalde voeding kan je immuniteit boosten. Een tip die ik van Emma Gelaude oppikte: ijsblokjes maken van citroensap en gembersap om in je water of thee te doen. Alleen de chocolade, die krijg ik niet afgezworen….

Lees ook

Hoe organiseer je je badkamerspullen

Hoe lang kun je make-up bewaren?

Meditatie via een app

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht