Water wordt een luxe in cosmetica

Bloemenwater gebruiken in plaats van ‘gewoon’ water is een oplossing voor merken die een biocertificaat willen behalen. Hoewel natuurlijk, kan water namelijk nooit bio zijn. Wanneer het gehalte te hoog is in een product, geraak je niet aan het vereiste percentage bio ingrediënten om zo’n label te behalen. Daarom gebruiken sommige merken -bloemenwater. Door bloemen of planten toe te voegen, krijgt het water bovendien extra verzorgende eigenschappen: verzachtend, zuiverend, hydraterend, etc. Bloemenwater is vaak een upcycled ingrediënt, een restproduct van de distillatie van bloemen om parfums te maken.

Gletsjerwater

Gletsjerwater zou een van de zuiverste soorten water zijn, omdat ze van ongerepte bronnen komen. Geen idee of dat een verschil uitmaakt voor de huid, al wordt dat wel gesuggereerd natuurlijk. Weet dat cosmetica-ingrediënten sowieso hun zuiverheid moeten kunnen bewijzen. Gletsjerwater vind je vooral bij high-end luxemerken, zoals Valmont.

Zeewater

Ook zeewater heeft de reputatie goed te zijn voor de huid, omdat het rijk is aan mineralen en sporenelementen. Verschillende thalasso-centra bieden huidbehandelingen aan met zeewater. Meestal werken ze samen met cosmeticamerken op basis van zeewater, zoals onder andere Thalgo, Phytomer, etc.

Fruitwater

Net als bloemenwater heeft ook fruitwater verschillende eigenschappen. De bekendste soorten zijn druivenwater en kokoswater.

Druivenwater hydrateert, kalmeert, heeft een antioxiderende werking en ondersteunt je huidmicrobioom met prebiotische eigenschappen. Je vindt het in Caudalie’s Beauty Elixir.

Kokoswater is rijk aan mineralen (calcium, magnesium, koper, zink) en vitaminen (B5, C). Daarnaast werkt het ook hydraterend. Je vindt het in een lichaamsverzorgingslijn van Korres, Mario Badescu Facial spray, Drunk Elephant Sweet biome fermented sake spray, …

Kaviaarwater

Kaviaar is een bron van omega-3 en -6-vetzuren. Het is een van de steringrediënten van luxemerk La Prairie, die via stoomdistillatie een kaviaarwater verkrijgt. Dat zou volgens het merk verfrissen, hydrateren en verstevigen. Je vindt het in La Prairie’s Skin Caviar Essence-In-Lotion.

Kristalwater

Kristallen zijn al een tijdje een rage, aangevoerd door een hoop celebrities die er steevast in geloven. Toch is het veel ouder dan dat: al in het oude China gebruikte men edelstenen als quartz of jade om water te verrijken met hun energetische krachten. Niet zeker of dat iets voor je huid doet, maar merken als Själ (Mineral Källa Energy Tonic), A.M. Cosmetics (make-up) en Charlotte Tilbury (Charlotte’s Magic Serum Crystal Elixir) geloven er alvast in.

Lees ook

L’Eau d’Issey, de succes story van de geur van water

Micellair water is een multitasker

Clean beauty wordt mainstream

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht