Billy X Club maakt Belgische no nonsense parfums

Ellen-99257
Ellen de Veirman, het brein achter Billy X Club parfums.

Het leukste aan de beautybusiness? Dat er zoveel gepassioneerde mensen in rond lopen. Mensen die enthousiast hun ding doen, zelfs zonder het obligate parcours afgelegd te hebben. Zo ook Ellen de Veirman. Ze werkte in de petrochemie, woonde in Noorwegen… en lanceerde een parfumlijn in België. “Ik ben bezeten door parfums” verklaart ze. Maar de grote merken missen vaak authenticiteit, de nichemerken zijn dan weer vaak te conceptueel en geven haar geen gevoel. Dus besloot ze om die passie om te zetten in een eigen merk. Diepgaander dan de bling bling glamour van de meeste grote merken, niet zo ver gezocht als sommige nichemerken.

BillyXClub_Bottles
Billy X Club parfums vallen op door hun art work

Billy X Club, een rebelse parfumcommunity

Niet een, maar meteen 6 parfums. “Ik wil mensen de mogelijkheid geven om zich te identificeren met een geur. Elk parfum is immers geïnspireerd op een subcultuur.” Wellicht een slimme zet, want elke geur heeft zijn fans. “Geen enkel parfum doet het opvallend beter dan de andere”, meent Ellen. Ze doopte het label Billy X Club: ‘Billy’ is het koosnaampje dat haar man haar heeft gegeven, de ‘X’ moet het rebelse karakter van het merk benadrukken en ‘Club’ duidt op de community die ze rond haar label wil bouwen. “Het zijn parfums voor mensen die zich niets laten wijsmaken en zich meer door hun neus laten leiden dan door ogen of oren (zoals meestal gebeurt). Aan extreme of extravagante luchtjes moet je je echter niet verwachten. Billy X Club staat voor 6 toegankelijke geuren in een eau de parfum concentratie (wat gemiddeld zo’n 4 à 6 uur houdt). Ik kan me inbeelden dat ze uiteenlopende types aantrekken door de verschillende sferen, opgeroepen door de namen en het artwork. Leuke anekdote: Ellen gebruikte muziek om de parfumeurs te kunnen briefen over de verschillende sferen die ze zocht. Dat lijkt wonderwel gelukt. Kijk, luister en ruik:

Indigo Swing

BillyXClub_IndigoSwing_Asset_50ML_Ôé¼65

Inspiratiebron: de Flapper Girls, de trendsetters van de jaren 20 die tegen de gangbare normen rebelleerden. Ze rookten, dronken, dansten, reden met een auto, ongeveer alles wat een echte dame uit die tijd niet deed. Luister naar Caravan Palace – Suzy

De geur: fruitnoten geven een sprankelende indruk, die diepgang krijgt dankzij witte bloemen. Het is een vrouwelijke, chique geur die steeds interessanter wordt dankzij een mooie houtbasis. De drydown op de huid is het beste gedeelte van de geur, die verbazend lang aanhoudt.

 Beatnik Boulevard

BillyXClub_BeatnikBoulevard_Asset_50ML_Ôé¼65

Inspiratiebron: de subcultuur van de Beat Generation, waar vrijheid, avontuur en experiment centraal staan. Zet ‘That Feel’ van Tom Waits op en lees Jack Kerouac.

De geur: persoonlijk vind ik de geur (een frisse fougère) eerder klassiek dan experimenteel of vrijgevochten. Maar de kruidige frisheid roept wel het ontspannen gevoel van een vrije dag waarop alles mogelijk is. Fougères zijn typische mannengeuren, maar Beatnik Boulevard is fris genoeg om ook vrouwen aan te trekken. Mooi gemaakt en een betaalbaarder alternatief dan bestseller fougères als Chanel Bleu of Dior Sauvage.

City High

BillyXClub_CityHigh_Asset_50ML_Ôé¼65

Inspiratiebron: de rush die je kan voelen in een grootstad als New York of Parijs, waar er altijd iets te beleven is. De muziek en video van Duck Sauce’s Barbra Streisand vertalen dat gevoel.

Geur: City High begint met het sprankelende optimisme van een citrusfruit cocktail die langzaamaan aan frisse kruidigheid (kardemom, lavendel, pepermunt) wint zonder te overheersen. Het geheel heeft een cleane, subtiele elegantie die het tot de perfecte kantoorgeur maakt voor haar en hem.

Pashadina

BillyXClub_Pashadina_50ML_Ôé¼65

Inspiratiebron: het Oosten, maar dan in een modern jasje, vertaald door Galvanize van The Chemical Brothers.

Geur: Pashadina is een Oosters parfum, dat met zoete kruiden opent. Witte bloemen maken het zwoeler, wat aanhoudt tot in de basis van hars, hout en vanille.

Shewolf

BillyXClub_SheWolf_Asset_50ML_Ôé¼65

Inspiratiebron: de clip van ‘Born to Die’ van Lana del Rey. “Ze zit in deze video op een troon en straalt kracht en duisternis uit.”

Geur: Groene noten geven een frisse aanzet, terwijl een fruitaccent het minder streng maakt en een klassiek bloemenhart inleidt. Hout zorgt in de basis voor persoonlijkheid, zoetere toetsen (amber & vanille) maken het vrouwelijk. Een aangename geur, maar de beloofde duisternis of persoonlijkheid vind ik niet echt terug. Dan hebben Indigo Swing of Pashadina meer karakter. Al is dat een kwestie van smaak, uiteraard.

Conga Beatz

BillyXClub_CongaBeatz_Asset_50ML_Ôé¼65

Inspiratiebron: de skate & surf cultuur, op het deuntje van Dipso Calypso (Buscemi ft. Lady Cath)

Geur: als je de geur met 1 woord moet omschrijven, dan zou het wel ‘zonnig’ zijn. Daar zorgt een smakelijke mix van citrusvruchten voor. Zoetere ‘huidgeur’ingrediënten zoals perzik, muskus en sandelhout zorgen voor een interessant contrast. Het is de geur van een vakantiedag aan de kust: waar je een duik in de zee neemt, je laat opdrogen door de zon, ijsjes eet en met een goed glas in dito gezelschap tot zonsondergang op strand blijft zitten.

Info

De parfums van Billy X Club (eau de parfum 30 ml: 49 euro, 50 ml: 69 euro) worden verkocht via www.billyxclub.com

Lees ook:

Parfums van eigen bodem

Miglot, een Belgisch parfummerk

Cent Pur Cent, minerale make-up van Belgische makelij

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht