James Heeley, een parfumeur van alle markten thuis

Wie is James Heeley?

“I like classic with a twist” zegt parfumeur James Heeley me, wanneer ik hem spreek bij de opening van de Antwerpse boetiek van nicheparfumerie Fin du Jour. Die omschrijving geldt evengoed voor de man als voor zijn parfums. Heeley was oorspronkelijk advocaat, maar besefte al snel dat dat zijn ding niet was. Hij trok naar Parijs om er bij een ontwerpbureau te werken. Toen hij een vaas moest ontwerpen voor de bekende bloemist Christian Tortu, was hij volledig weg van diens  geurkaars. Het wekte zijn interesse in geuren. Toen hij zich enkele jaren later als zelfstandig ontwerper lanceerde, wilde hij enkele parfums laten maken. Hij liet zijn ideeën uitvoeren door een parfumeur, maar ging er zich zelf steeds meer op toe leggen en schoolde zichzelf bij tot parfumeur. Heeley wil zo onafhankelijk mogelijk werken: zelf parfums ontwikkelen, verpakking én de communicatie ontwerpen.

De geuren van Heeley

De geuren van James Heeley (13 eaux de parfum, 5 extraîts de parfum) hebben iets eenvoudigs en gedistingeerd tegelijk. “Kwaliteitsingrediënten zijn de basis” zegt Heeley stellig. “Persoonlijk houd ik van frisse parfums, die natuurlijk aandoen. Maar het gamma is erg uiteenlopend, omdat ik telkens met andere ingrediënten wil werken. Eau Sacrée, is bijvoorbeeld een heel andere geur dan Notes de Yuzu. Het bevat wierook, net als Cardinal, maar dan op een heel andere manier. De technologie verandert immers.” Zijn  stijl verandert minder, vindt hij zelf. “Ik heb een bepaalde visie, die ik consequent volg. Ik wil wel dat mensen van mijn parfums houden, maar dat is niet de reden waarom ik parfums maak. Esprit du Tigre bijvoorbeeld -ruikt naar tijgerbalsem- is geen bestseller, maar ik vind het wel een interessante geur.”

Natuurlijke ingrediënten

Een van de bijzonderste creaties is Vetiver Veritas, een volledig natuurlijk parfum. “Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van volledig natuurlijke parfums,” bekent Heeley, “ze zijn meestal weinig verfijnd en technisch zwak.” Maar Vetiver Veritas is volgens hem de uitzondering op de regel. “Je moet wel van de grassige houtgeur van vetiver houden. Hij begint redelijk compact en somber en bloeit pas na een kwartier open. Het is een erg complexe geur, met veel facetten. Synthetische ingrediënten geven ‘lucht’ aan de natuurlijke stoffen én doen ze langer houden. Maar je kunt ze omzeilen door slim te combineren met de juiste (natuurlijke) ingrediënten (bepaalde houtsoorten en kruiden). Dat is een heel andere manier van werken. Het is een interessante oefening, die ik verder wil uitwerken.”

Nieuw: Notes de Yuzu

Zijn nieuwste parfum, Notes de Yuzu, heeft hij in samenwerking met zijn vrienden van het Frans-Japanse mode- en muzieklabel Maison Kitsuné  gemaakt. “We wilden een parfum dat zowel in Japan als in Europa zou aanslagen. Dus werkten we samen aan een geur op basis van yuzu, een Japanse citrusvrucht. In Europa ervaart men het als een zomerse geur, maar in Japan is het een typisch winterparfum. Yuzu wordt er vanaf september geoogst en gebruikt in de Japanse badrituelen.” Het zou verkoudheden op afstand houden, je huid zacht maken en je mentaal en fysiek helpen ontspannen.

De yuzu geeft een droge citrusgeur, die meer op grapefruit dan op citroen lijkt. Hij geeft een energieke frisheid aan het eau de parfum, terwijl aquatische tonen het gevoel van natte huid oproept, een knipoog naar de yuzubaden. Het geeft het parfum iets heel naturel en voor een citrusgeur ook een moderne sensualiteit, door de illusie van (water op) huid op te roepen. Voor een frisse geur houdt hij opvallend lang.

Ambitie voor de toekomst?

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een eigen boetiek in de Palais Royal in Parijs. Maar Heeley’s grootste ambitie is zijn onafhankelijkheid. “Ik wil mijn zin kunnen blijven doen. De vrijheid hebben om te maken wat ik zelf interessant vind. Parfums kunnen echt een emotionele snaar raken. Ik krijg soms brieven van mensen die me bedanken omdat een van mijn parfums een herinnering oproept. Dat is toch mooi?!”

Info

Heeley Notes de Yuzu eau de parfum 50 ml: 95 euro, 100 ml: 145 euro. De parfums van James Heeley zijn te koop bij Fin du Jour in Antwerpen, Gent en Kortrijk en bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel. www.jamesheeley.com

Lees ook

Gallivant, geuren die je doen reizen

Goldfield & Banks zet Australische ingrediënten in de spotlight

Naomi Goodsir, Australische parfums met een Frans DNA

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht