De favoriete kerstgeuren van 3 professionele neuzen

Geen seizoen zo rijk aan geuren als kerst: de aroma’s van rijkelijke tafels, kerstbomen, haardvuur, gluhwein, zoetigheden en overgeparfumeerde tantes. Iedereen heeft zo zijn eigen associaties. Drie geoefende neuzen vertellen over hun typische kerstgeuren.

Quentin Bisch door Alice Dardun
Quentin Bisch door Alice Dardun

Quentin Bisch

Wie? Parfumeur van Missoni Missoni, Thierry Mugler Angel Muse, JPG Le Male Essence de Parfum, …

Hoe ruikt kerstmis? “Ik ben van de Alsace. Daar worden veel kerstmarkten georganiseerd. Dat betekent: de typische kerstgeuren als warme wijn met kaneel en sinaasappel, bewerkt hout en wierook op de artisanale kraampjes, …. Maar ook de geur van mimosa. Dat bloeit in december en dan heb ik altijd grote boeketten in huis. Dat geeft een mooi akkoord met het groene aroma van de kerstboom. En verder: de bossen, waar ik me als kind in de struiken verstopte en hele constructies bouwde met mossen.”

Daphney Bugey door Alice Dardun
Daphney Bugey door Alice Dardun

Daphne Bugey

Wie? Parfumeur van Kenzo Amour, Dsquared He Wood en She Wood, Jean Paul Gaultier Classique Essence de parfum, Issey Miyake A Scent, …

Hoe ruikt kerstmis? “Ik heb niets met de traditionele kerstgeuren. Het is al zeker 30 jaar geleden dat ik nog een kerstboom heb gehad. Meestal zit ik rond die periode aan de andere kant van de wereld, omdat dat een rustige periode is waarin ik tijd heb om te reizen. Kerstmis, dat kan voor mij dus de geur van empañada’s zijn. Omdat dat ons kerstmaal is in Latijns-Amerika, omdat alle restaurants gesloten zijn. Maar wanneer ik in Europa blijf, associeer ik kerstmis toch met de aroma’s van mandarijntjes en gepofte kastanjes. Het kan ook iets anders dan geuren zijn: sneeuwvlokjes, muziek, de sfeer die met kerst komt,…”

Peter de Cupere bij het werk 'Smell of a Stranger' door Frederick Buyckx
Peter de Cupere bij het werk ‘Smell of a Stranger’ door Frederick Buyckx

Peter de Cupere

Wie? Peter is geurkunstenaar en een van de topnamen in de olfactieve kunst. Hij is onderzoeker en geeft les aan de PXL-MAD kunstschool van Hasselt. Lees hier het profiel van Peter de Cupere.

Hoe ruikt kerstmis? “Kerst is een belangrijk feest voor mij. Ik zit regelmatig in het buitenland, maar zorg altijd dat ik kerstavond bij mijn ouders kan vieren. Dat huis heeft een eigen geur. Wanneer de hele familie er samen is, brengt dat veel jeugdherinneringen terug. Ook de geur van cadeaupapier associeer ik met de feestdagen. Wanneer je de geschenkjes onder de kerstboom vandaan haalt, ruik je bovendien andere dingen dan gewoonlijk.”

“In mijn familie is het de traditie dat mannen en vrouwen om de beurt koken. Dit jaar is het de beurt aan de mannen. Mijn vader maakt dan altijd vlees klaar met een saus waarvan hij het recept niet wilt verklappen. Maar je ruikt zo welke kruiden hij gebruikt. Ondanks dat ik voornamelijk vegetarisch eet, kan ik niet aan die nostalgische geur van dat vlees weerstaan. Ik sta in voor de hapjes, waarbij ik experimenteer met verschillende aroma’s: wortel gemarineerd in aardbeisap of pepermuntmousse bij de koffiemelk voor een frisse smaak. Wat je ruikt geeft zo een heel ander gevoel dan wat je ziet en proeft.”

Lees ook:

De troost van propere geuren

Geuren die troost bieden

Onzichtbare sfeermakers: interieurgeuren

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht