Dit zijn de beste geuren om troost te vinden

Vandaag is het Allerheiligen. Mijn schoonfamilie heeft dan de gewoonte om naar het kerkhof te gaan om de graven van overleden familieleden te bezoeken en erna samen te eten. Mijn familie is het tegenovergestelde. Een kerkhof wordt alleen tijdens een begrafenis bezocht. De overledenen worden liever herdacht met een woordje en een goed glas wijn tijdens het jaarlijkse familiefeest. Ik zoek vooral troost in geuren die me herinneren aan diegenen die ik verloren ben.

Geuren als herdenkingsritueel

Ik heb zo mijn eigen herdenkingsritueel: geuren. Toen een vriendin uit het leven stapte, liet ze me haar parfums na. De halflege flessen zijn al lang vervlogen, maar ik zal ze nooit weg doen. Die parfums zullen me altijd doen denken aan haar, net zoals de blauwe pot van Nivea en de liedjes op de tape die ze me ooit gaf.

Aromatics Elixir van Clinique, dat is ex-collega Griet. Die warm kruidige geur weerspiegelde perfect haar pittige persoonlijkheid. Het oude Miss Dior, de chypre uit 1947 die nu als L’Original te vinden is, herinnert me aan mijn grootmoeder. Koffiesnoepjes (hopjes van Rademaker) en tabak roepen bompa Fonske op, mijn overgrootvader. Hun foto’s staan in de woonkamer en regelmatig steek ik er een geurkaars bij aan. Mijn zwak voor geurkaarsen is haast even groot als voor parfums, maar toch vind ik bepaalde geuren geschikter dan andere. Omdat ze ingetogener zijn, of meer troost geven.

Houtgeuren voor standvastigheid

Houtgeuren geven me houvast. Bomen zijn symbolen van standvastigheid, verankerd als ze zijn in de grond door hun wortels. Ze herinneren me eraan dat er dingen zijn die blijven en de waan van de dag overleven. Mijn kaars: Lux (53 euro) van Arty Fragrance, die subtiel naar de parketvloeren in het kasteel van Versailles ruikt. Een deel van de opbrengst gaat naar een fonds waarmee het kasteel wordt gerenoveerd. Ik heb deze kaars in Versailles gekocht, maar je vindt ze onder andere ook bij Place Vendôme in Wevelgem. Mijn laatste aanwinst is Smoky Tree van Parle Moi de Parfum (45 euro), een rokerige houtgeur die de gezellige sfeer van een open haard oproept. De kaarsen hebben een enorme sillage en houdkracht, echt een mooie prijs-kwaliteit verhouding.

Bloemengeuren als symbool van leven

Bloemen zijn symbolen van leven. Met hun kleuren geuren trekken ze bijen aan om hun stuifmeel te verspreiden en zo hun voortbestaan te verzekeren. Vooral rozen en crèmige bloemengeuren (zoals witte bloemen) geven comfort en troost.

Balsems en harsen uit religieuze rituelen

Balsems en harsen, zoals amber, wierook en mirre, zijn sleutelingrediënten in Oosterse parfums. Bomen gebruiken hars om hun wonden te herstellen. Dat heeft iets symbolisch, vind ik, maar tegelijkertijd is het ook het type geuren dat ik associeer met rouwen. Hoewel ik niet meer vaak in een kerk kom, vind ik wel dat een rouwdienst iets louterend heeft. En vraag ik me af of het de rituelen of de geuren zijn -zoals het bewieroken van de kist- die zo troostend werken. Een echte wierookkaars heb ik niet in mijn (nochtans uitgebreide) collectie zitten. Maar de warme geur van Juliette Has A Gun’s Oil Fiction is een van mijn favoriete troostbrengers. Deze jumbokaars met 3 knisperende houten wieken parfumeert een hele kamer in no time met een Oosterse mix van warm hout, amber en balsems. Ik ben er erg zuinig op, want hij is niet goedkoop (140 euro) en enkel nog online te vinden bij www.juliettehasagun.com.

Welke geuren bieden jou troost?

Lees ook:

Parfum als een vorm van selfcare

Interieurgeuren zijn onzichtbare sfeermakers

Hoe ruikt kerstmis volgens deze 3 neuzen?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht