Kun je parfum eeuwig bewaren of wordt het slecht?

Ik zag soms grappend dat mijn parfumcollectie mijn alternatief pensioenfonds is. Hoe gek ik ook ben van parfum: de beste belegging is het niet. Parfum wordt na een tijdje slecht en kun je niet eeuwig bewaren. De parfumdokter deed de test met haar eigen collectie en geeft je enkele tips om je parfum langer goed te houden.

Vergelijk

De beste manier is om je parfum te vergelijken met een nieuwe versie. Je ruikt het immers wanneer een parfum verandert. Het is een beetje raar om je parfums mee te nemen naar de winkel, en bovendien is mijn collectie te groot om mee te nemen. Dus bestelde de sample set van de hele geurcollectie van Parfum d’Empire, een van mijn lievelingsmerken, waar ik best wel wat flessen van heb.

Wanneer je een ‘vers’ parfum vergelijkt met dat in een oudere fles, ruik je doorgaans wel een verschil. De frisheid van de eerste noten is meestal afgenomen, de geur kan minder krachtig zijn of zelfs iets azijnachtig hebben. Daarnaast kun je dat vaak ook aan het parfum zelf zien. Is de kleur veranderd (verdonkerd) of de vloeistof zelf (dikker geworden)? Zit er beduidend minder vloeistof in de fles? Dan wijst dat er op dat een deel alcohol is verdampt.

Uiteraard weet je niet hoe lang een parfum al in een winkel staat. En in welke omstandigheden: heeft het een tijd in de etalage gestaan onder warme spots of heeft het stof liggen happen in de stock van een winkel of webshop? Zie je een koopje? Google het parfum dan om te zien of het de meest recente verpakking heeft. Stockresten worden immers door discounters opgekocht, wanneer een parfummerk zijn gamma vernieuwt.

Je kunt ook de batchcode controleren op de site CheckFresh. Alle verpakkingen van parfums bevatten een batchcode, die je kunt invoeren om te weten wanneer dat specifieke parfum precies geproduceerd is. Sommige parfums bevatten, net als huidverzorging, een vervaldatum na opening. Die wordt weergegeven door een flesje met het aantal maanden op vermeld. Dat is een indicatie, geen absolute waarheid.  

Hoe lang kun je parfum bewaren?

Op die site lezen we dat een parfum gemiddeld 5 jaar houdt, maar de meeste bronnen hebben het over een levensduur van 2 à 2,5 jaar. Maar in mijn ervaring is dat vaak langer. Dat heeft te maken met de kwaliteit. Gereputeerde merken kunnen het zich niet permitteren om daar toegevingen op te doen. Onbekende (vaak copycat) labels die je bijvoorbeeld op de markt of online koopt, nemen het daar niet altijd zo nauw mee.

Maar vooral het type geur (de parfumfamilie) is een belangrijke indicatie voor de houdbaarheid. Geuren met veel kopnoten, zoals bijvoorbeeld frisse parfums met veel citrusvruchten of verse kruiden, zijn veel gevoeliger voor de tijd dan zwaardere geuren, met veel basisnoten (bv hout of ambergeuren).

Houd ook rekening met het type flacon. Een spray zal minder gevoelig zijn dan een open flacon, waar lucht aan kan. En geuren in donkere flacons bewaren beter dan in transparante flessen.  

Hoe moet je parfum bewaren?

 Je kunt de levensduur van je parfum verlengen door het in optimale omstandigheden te bewaren. Licht, lucht en warmte zijn de grootste vijanden van parfum. Bewaar je geuren dus in hun verpakking, op een donkere, koele plaats. Parfumeurs bewaren hun fragielste ingrediënten (citrusvruchten en bloemen) in de koelkast. Voor colognes of frisse bloemengeuren kan dat een optie zijn, hoewel temperatuurschommelingen -wanneer je het eruit neemt- niet ideaal zijn. De meeste parfums kun je perfect op kamertemperatuur bewaren.

Wat als je parfum slecht is? Breng het naar het containerpark, afdeling klein gevaarlijk afval (alcohol is immers ontvlambaar). Is je fles op? Dan kan het glas naar de glasbol, de verstuiver en het dopje mogen in het restafval. Of misschien is een badkamerwinkel wel geïnteresseerd in de mooie flesjes voor zijn toonzaal?

Lees ook

Hoe koop je vintage parfum?

Tips van de parfumdokter om online parfum te kopen

Wat is de beste prijs-kwaliteitverhouding: eau de toilette of eau de parfum?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht