Le Sel is een geurig hommage aan Issey Miyake

Twee jaar na het overlijden van mode-icoon Issey Miyake blijft zijn nalatenschap inspireren. Bekend om zijn revolutionaire kijk op mode, design en duurzaamheid, blijft Miyake’s invloed ook voelbaar in de wereld van parfums. Het nieuwe parfum Le Sel d’Issey is een ode aan zijn futuristische visie.

Innovatie in mode en technologie

Issey Miyake was een pionier in het combineren van technologie en traditie. Zijn ontwerpen toonden zijn unieke kijk op functionaliteit en elegantie. Zoals de Pleats Please-collectie: oversized kledingstukken die in een speciale machine werden geplooid en gekrompen tot de juiste maat. Of de innovatieve “A Piece of Cloth”-jurken, die uit een enkele draad worden gemaakt. Zijn visie? Kleding moet zich aanpassen aan het lichaam, niet andersom. Dit idee weerspiegelt zich ook in zijn parfums. Yaël Tuil, vice president parfums bij de Shiseido-groep, benadrukt:“Miyake wilde niet alleen mooie kleren maken, maar het leven van mensen vergemakkelijken. Zijn focus op natuur en duurzaamheid is relevanter dan ooit.”

Een andere generatie, een andere geur

Toen Miyake zich in 1992 voor de eerste keer aan parfum waagde, nam hij een grote gok. Zijn naam was immers niet gekend bij het grote publiek. Bovendien was het concept -een parfum dat naar water rook- erg ongewoon. Desondanks werd L’Eau d’Issey een instant succes. Wellicht omdat het perfect de tijdsgeest van de vroege jaren 90 vatte: een zoektocht naar natuur, eenvoud en frisheid, na de exuberante jaren tachtig waar luide bling hoogtij vierde. Twee jaar later volgde de mannengeur L’Eau d’Issey Pour Homme, dat net zo populair werd. Het duo groeide uit tot iconische geuren die dertig jaar later nog altijd op een grote schare fans kunnen rekenen.

Het succes van L’Eau d’Issey Pour Homme is tegelijk een zegen en een vloek. In die dertig jaar tijd groeide de geur uit tot een referentie van de jaren 90. Tegelijkertijd veroudert dat de geur: de jonge generatie associeert het met hun vader en kan zich er niet mee identificeren. Tijd dus voor een nieuwe geur: Le Sel d’Issey.

De natuur als inspiratiebron voor Le Sel d’Issey

De naam, Le Sel d’Issey, was het vertrekpunt. Die had Issey Miyake nog zelf bedacht voor zijn dood. Maar dat werd niet meegedeeld aan de parfumeur, Quentin Bisch. Ze vertelden hem enkel dat het om een natuurelement ging. Water kon het niet zijn, want het mocht niet lijken op L’Eau d’Issey. Vuur ook niet, want Le Feu is een oud parfum van Issey Miyake dat niet meer bestaat. Lucht (Kenzo L’Air) en aarde (Terre d’Hermes) bestonden al bij de concurrentie. Zo kwam hij uit bij zout.

“Ik had het beeld in mijn hoofd van de sporen die water achterlaat in het zand, wanneer de golven opkomen en zich terugtrekken in een oneindige beweging. En het zout dat achterblijft.” vertelde hij. Dat gaf hem het idee om het parfum op te bouwen rond twee polen. Enerzijds heb je de frisheid van water, met zeewier en eikemos (wat ooit een zeewiersoort was). Dat contrasteert met het aardse van houtsoorten met een zilt karakter, zoals vetiver en akigalahout. Geen van beiden domineert, een zoutakkoord legt de link tussen de twee blokken. Die wisselwerking tussen de zee en het land, die oneindige beweging, maakt Sel d’Issey zo levendig en verfrissend.”

Duurzaamheid en design

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van Miyake’s filosofie. De formule van Le Sel d’Issey is gecertificeerd vegan en bevat 95% ingrediënten van natuurlijke oorsprong, waaronder geupcycled cederhout. De navulbare flacon, ontworpen door de Japanse kunstenaar Tokujin Yoshioka, is een technisch hoogstandje dat minimalisme en natuur combineert. Hij is gemaakt van 20% gerecycled glas, de verpakking van 10% geupcycled zeewier.

Ook de marketingcampagne, met 3D digitale affiches en innovatieve technologie, weerspiegelt de moderne en duurzame aanpak van Miyake.

Info

Eau de toilette 50 ml: 70,50 euro, 100 ml: 98,90 euro. Te koop in de parfumerie

Lees ook

Quentin Bisch maakt parfums als schilderijen

L’Eau d’Issey, een parfum dat ruikt naar water

Dit zijn de beste vanilleparfums

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht