Nomige maakt huidverzorging op maat van je DNA

Een van de grootste trends in cosmetica is personalisering. En die bereikt sinds kort een nieuw niveau, door huidverzorging op basis van je DNA. In Australië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bestond dat al, maar sinds kort is dat ook in België mogelijk. Nomige is het project van Barbara Geusens, een biotechnoloog die doctoreerde in de dermatologie.

Eeuwige zoektocht

Zelfs met haar wetenschappelijke achtergrond was het voor Barbara een heuse zoektocht naar de juiste huidverzorging. Zelf had ze vroeger last van acné en ze vond het zeer frustrerend dat ze dat niet onder controle kreeg. Dat is een frustratie waar ook ik regelmatig mee worstel. Alle producten ten spijt, heb ik niet de perfecte huid en vind ik het zeer moeilijk om door alle claims heen te kijken. Een ingrediëntenlijst vertelt niet alles en er zijn evenveel meningen als er merken bestaan. Wie te geloven?

Hoewel we steeds meer verzorgingsproducten gaan mixen en matchen blijft het vaak gissen naar wat je huid echt nodig heeft. Vanuit haar wetenschappelijke achtergrond stelde Barbara vast dat elke huid uniek is. Tijdens haar studie ontdekte ze dat kankerbehandelingen steeds meer worden afgestemd op het DNA voor een optimaal resultaat. Waarom zou dat dan niet mogelijk zijn voor huidverzorging? Het eerste zaadje werd gepland. Een doctoraat in de dermatologie, een business opleiding en een paar jaar werkervaring in productontwikkeling later, lanceert ze Nomige, huidverzorging ontwikkeld op basis van je DNA-profiel.

Een DNA-analyse om te weten wat je huid echt nodig heeft

Als wetenschapper weet Barbara welke biologische processen cruciaal zijn in huidveroudering. Aan de hand van een speekselstaal analyseert ze je genetische kwetsbaarheid voor huidveroudering. Die wordt dan bijgestuurd door specifieke ingrediënten in de producten te verwerken. Een voorbeeld: wanneer je lichaam van nature weinig antioxidanten aanmaakt, dan kun je je minder goed verdedigen tegen vrije radicalen (die vallen je huidcellen aan en veroorzaken zo vroegtijdige huidveroudering). Dus moet je extra antioxidanten toevoegen in de vorm van crèmes. En dankzij de DNA-analyse weet Barbara exact wélke antioxidanten jouw huid nodig hebt. “Nomige is maatwerk, geen kant en klare confectie die iedereen past.”

Het effect van je lifestyle

Je DNA is maar een (groot) deel van het verhaal. Google ‘aging twins’ eens om te zien wat de impact van levensstijl op de huid kan zijn. Barbara schat dat huidveroudering gemiddeld voor 60% genetisch bepaald wordt en voor 40% door je lifestyle. “Je kunt heel goede genen hebben, maar wanneer je veel rookt of in de zon ligt dan zal je dat na een tijd zien aan je huid. Wanneer er een goede balans is, vormen je genen een buffer tegen die externe factoren.” Maar wanneer je minder goede genen hebt zullen diezelfde lifestylefactoren  een veel grotere impact hebben. “Een blanke huid is bijvoorbeeld veel gevoeliger voor UV-stralen dan een Aziatische of donkere huid. Zelfs al is de omgeving belangrijk, toch is het genetische bepalend.” UV-stralen, pollutie en roken zijn de grootste boosdoeners. Die externe factoren vangt ze op met een aangepaste dagcrème. Weliswaar niet op maat gemaakt zoals de DNA producten, maar wel in functie van je lifestyle.

Hoe werkt het?

Op de website van Nomige vul je een online vragenlijst over je levensstijl in. Die heeft immers een grote invloed op je huidconditie. Je krijgt meteen te horen welke van de 7 lifestylecrèmes best aan je behoeften voldoet. Wanneer je je hebt geregistreerd en het bedrag hebt overgeschreven zit er enkele dagen later een DNA-kit in de bus. Je speekselstaal gaat vervolgens naar het lab voor analyse. Een week later ontvang je een verslag in een beveiligd account op de website. En 1 à 2 weken later volgen de 4 producten: een lifestyle crème voor overdag, een serum voor ’s morgens en eentje voor ’s avonds en een nachtcrème.

Eerste indrukken

Een dikke week nadat ik de test heb ingevuld krijg ik het verdict te horen. Het goede nieuws: mijn huidbarrière is prima, dus ik zal niet snel een droge huid krijgen. Mijn huideigen antioxidantenproductie is gemiddeld, dus daar kan ik wat extra hulp gebruiken. Het grote drama speelt zich af in mijn collageenproductie. Een dubbel defect op 2 genen maakt dat de collageen sneller wordt afgebroken dan aangemaakt. Het doembeeld van huidverslapping komt akelig dichtbij… Gelukkig weet Barbara precies welke peptiden en andere ingrediënten dat kunnen compenseren.

Drie weken later komt de redding in een goudkleurig pakket. Een luxueuze doos met 4 tubes, verpakt in een huls van gemarmerd papier met uitleg en ingrediëntenlijst. De bijgevoegde marmeren houder blijkt niet alleen mooi, maar ook praktisch te zijn. De lange pomptubes vallen namelijk gemakkelijk om. Het roze duo is voor overdag: de lifestyle dagcrème (met anti-aging ingrediënten en een UV-bescherming) en het DNA serum met de antioxidanten die ik zelf niet voldoende aanmaak. ’s Avonds gebruik ik het serum en de nachtcrème, beiden ontwikkeld om mijn genetische defecten te compenseren.

De texturen zijn aangenaam: ze zijn licht en geven toch voldoende comfort. Mijn huid voelt zacht en soepel aan en reageert goed. In mijn geval betekent dat: geen verstopte poriën en een ‘rustige’ teint. Extra punten voor de hygiënische pomptubes, die beschermen tegen licht, lucht en bacteriën. 1 druk op de pomp geeft de juiste hoeveelheid crème, die subtiel en aangenaam ruikt.

Na anderhalve maand testen

Ik ben nu anderhalve maand aan het testen en schat dat ik ongeveer de helft van mijn producten heb opgebruikt. Een normaal verbruik dus. Mijn huid is nog steeds rustig en in evenwicht. Dat vind ik al heel wat. Of de huidverslapping daadwerkelijk wordt afgeremd is iets dat ik enkel kan achterhalen als ik de komende jaren enkel de helft van mijn gezicht zou insmeren. Dat ga ik niet doen, uiteraard. Maar ik sta van mezelf verbaasd dat ik al 6 weken gedisciplineerd dezelfde producten gebruik en niet meer verleid wordt om iets anders te testen. Ik vind het een enorm voordeel dat ik nu eindelijk weet wat mijn huid écht nodig heeft. En dat ik de producten heb die exact dat aanleveren, vind ik de investering het overwegen waard. Het feit dat ik geld bespaar door geen producten meer te kopen die niets voor me doen compenseert enigszins het stevige prijskaartje.

Info

Een Nomige starterspakket (2 crèmes van 50 ml, 2 serums van 30 ml) kost 499 euro, inclusief DNA-test en verzendingskosten. Dat is een eenmalige kost voor de test, de analyse en de opstart van de productie. Met de producten kom je ongeveer 3 maanden toe. Je kunt ze individueel bijbestellen (tussen 85 en 139 euro), want je persoonlijke formules worden bewaard. Een cleanser en exfoliërende lotion (elk 24,99 euro, optioneel) maken het gamma compleet. Te bestellen op www.nomige.com en via de Fin Du Jour boetieks in Gent, Antwerpen en Kortrijk. Daar kan je Barbara ontmoeten op 7 & 8 december (Gent) en 21 & 22 december (Antwerpen).

Disclaimer: Ik heb een starterspakket gekregen om te testen, maar dat heeft geen invloed op dit stuk.

Lees ook

Sisleÿa, de luxecrème die een facelift kreeg

Routinely, gepersonaliseerde huidverzorging dankzij een app

Hoe weet je welke huidverzorging voor jou werkt?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht