Last van een geïrriteerde hoofdhuid? Dit zijn mijn tips!

Het is geen sexy onderwerp, maar wel iets dat je letterlijk met de handen in het haar doet zitten: een overgevoelige, geïrriteerde hoofdhuid. De dermatoloog velde de diagnose van atopische dermatitis, een moeilijk woord voor eczeem. De symptomen: een rode huid die schilfert en jeukt door een overactief immuunsysteem. Het is een chronische huidaandoening die regelmatig de kop opsteekt, vooral in tijden van stress.

Wat kan doen aan een geïrriteerde hoofdhuid?

De ontstekingen kan je onder controle houden met cortisone crèmes, maar dat is enkel op voorschrift verkrijgbaar en geen goed idee op lange termijn. “Een andere job zoeken om je stress te verminderen” vond ik ook geen bruikbaar advies. Ik doe mijn job graag en wie heeft er tegenwoordig geen last van stress? Een allergietest bracht een paar boosdoeners aan het licht. Zoals cocomidopropyl betaïne, een veelvoorkomend ingrediënt dat shampoos en douchegels doet schuimen. Ook producten met sulfaten zal je niet snel in mijn douche vinden. Afhankelijk van de formule kunnen ze de hoofdhuid uitdrogen en zo de jeuk verergereb. Maar zelfs sulfaatvrije shampoos brengen niet altijd beterschap.

Mijn oplossing

Ik heb àlles uitgeprobeerd. De puur natuur middeltjes, antiroosshampoos (die zijn het ergst), producten die speciaal ontwikkeld zijn voor een geïrriteerde hoofdhuid, … Toen ik de kalmerende en anti-irriterende pioenroosshampoo van Klorane ontdekte, besloot ik om het een kans te geven. Ondanks dat het sulfaten én parfum bevat. En tot mijn verbazing irriteert het mijn hoofdhuid niet. Wat de meeste shampoos wel doen. Nog een grotere fan ben ik van de gel-conditioner, die echt kalmeert. Je laat hem enkele minuten op de hoofdhuid inwerken voor je je haar wast. Dat werkt zelfs nog beter dan het SOS serum dat instant verzachting beloofd, vind ik.

Wanneer mijn hoofdhuid erg droog is en trekt, smeer ik hem in met olie die ik een nacht laat intrekken. Ook daar heb ik een efficiënt alternatief voor gevonden. Het Charming Broccoli Seed Mask van Rainpharma reinigt én kalmeert de huid. Je kan hem niet alleen op je gezicht, maar ook op hoofdhuid en haar gebruiken. Het geeft je haar een mooie glans en vermindert kroezen. Hij reinigt, waardoor je achteraf geen shampoo hoeft te gebruiken. Wel goed uitspoelen. Enig minpuntje is de geur, maar dat weegt niet op tegen mijn opluchting!

Op de jeukende plekken verstuif ik dagelijks thermaal water van La Roche-Posay, gevolgd door hun herstellende Cicaplast crème. Even volhouden, maar na een tijdje merk je echt een verschil!

Info

Klorane Soothing & Anti-irritant Shampoo With Peony, Gel Conditioner, SOS Serum, te koop in de apotheek en parafarmacie. Rainpharma Charming Broccoli Seed Mask, www.rainpharma.com. La Roche-Posay Thermaal Water en Cicaplast crème, te koop in apotheek en parafarmacie. Alle producten ontving ik als persexemplaar, maar dat beïnvloedt op geen enkele manier deze review.

Lees ook:

De oplossing van Kérastase voor een gevoelige hoofdhuid

Heb je een scrub voor je hoofdhuid nodig?

Haarverzorging van eigen bodem

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht