De wereld van Kenzo in een parfum: Kenzo World

KENZO WORLD PRESS PACKSHOT 2016 BD_Kenzo-V1-Perspective+flacons

Kenzo World, een parfum met ambitie

Kenzo is een modelabel dat de laatste jaren een opvallende verjongingskuur kreeg. Het Amerikaanse ontwerpersduo Carol Lim & Humberto Leon trekken met hun kleurrijke sweaters en accessoires vooral jongeren aan die vallen voor de energie die het merk uitstraalt. Die energie wilden Lim en Leon ook vertalen in een parfum. Na Flower (in 2000 gelanceerd) is het merk er niet echt in geslaagd om een nieuwe bestseller uit te brengen. De verwachtingen waren hoog, de druk was groot. En dan huur je enkel een bekende naam in. Zoals Francis Kurkdjian, het wonderkind dat op zijn 27ste een monsterhit scoorde met Jean Paul Gaultier Le Male, zijn eerste parfum. Maar daar bleef het niet bij: Narciso Rodriguez For Her, Elie Saab, Juliette Has A Gun’s Lady Vengeance en Miss Charming en vele andere parels volgden.

Pointillisme in parfum

Omdat de geur wereldwijd moest scoren koos hij voor de roos. Een veilige keuze, want wie houdt daar nu niet van? Al helemaal als je voor een frisse soort als de pioenroos gaat. Maar reken op Kurkdjian om een stapje verder te gaan dan een klassieke rozengeur. Hij gaf er een abstracte twist aan. Om dat effect te bereiken ontwikkelde Kurkdjian een eenvoudige, maar lange formule. “Natuurlijke ingrediënten hebben verschillende geurfacetten” legt hij uit. “Een roos heeft er bijvoorbeeld al een 250tal. Door veel details uit te werken vergeet je dat het een pioenroos is, wordt ze abstract. Het is zoals het pointillisme: van dichtbij zie je enkel stipjes, maar vanop een afstand zie je een groter geheel, een motief.” Ook de houtnoot (ambroxan) heeft een ‘blur’ effect. “Ambroxan is als een voile waarop bloemen zijn aangebracht, het is eerder een aanwezigheid dan een geur, zodat je de bloemen vergeet.”

Hoe ruikt Kenzo World?

Kenzo World is een parfum dat je op de huid moet testen. Daar krijgt het iets levendig en warm, wat je niet op papier ruikt. Het ruikt fris, bloemig, fruitig en zacht, zonder dat je er duidelijk ingrediënten kan uithalen. Maar dat hoeft ook niet: een schilderij analyseer je ook niet in het aantal tinten blauw dat er zijn gebruikt, toch? Kenzo World heeft een eerder discrete persoonlijkheid en een lange adem voor een frisse geur. De ochtend nadat ik hem ’s avonds had aangebracht, rook ik hem nog.

Hoe ziet de wereld van Kenzo World er uit?

De flacon is op zijn minst opvallend te noemen. Geïnspireerd op het oog, een veelvoorkomend symbool in de modelijn. Het reclamefilmpje is minstens even origineel: geen clichés, maar de dynamiek die je in de mode terug vindt. Big like!

Info

Kenzo World eau de parfum 30 ml: 54,90 euro, 50 ml: 76,90 euro. Te koop in de parfumerie.

Lees ook:

Margiela Mutiny: puzzelen met parfum

Rose Royale van Parfums de Nicolaï

De vele gezichten van de roos

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht