Hoe verzorg je gevoelige oogcontouren?

White rabbit with red eyes

Stress, computermarathons of teveel oogmake-up en te agressieve reinigers en ik heb het zitten: rode oogjes. En ook gevoelige oogcontouren, die snel geïrriteerd raken, rood worden, prikken of zelfs vervellen. Dit zijn mijn tips om de huid rondom je ogen te sparen.

Zacht reinigen

De meeste oogreinigers zijn te agressief. Daarom gebruik ik olie (Shu Uemura, Clinique Cleansing Balm en Rainpharma Advanced Precleanser), wat make-up het efficiëntst oplost naar mijn ervaring. Niet hevig wrijven, gewoon insmeren, even laten inwerken en dan water toevoegen wat een melktextuur geeft die gemakkelijk afspoelt. Eventuele restanten neem ik af met Bioderma micellair water voor gevoelige ogen, gevolgd door een een plens water. Of de monodoses  van La Roche-Posay Toleriane eye makeup remover. Als mijn oogcontouren erg gïrriteerd zijn, dep ik na met thermaal water van Avène of La Roche Posay. Of leg ik compressen op van watten gedrenkt in thermaal water op mijn oogcontouren. Dat maakt écht een verschil.

Smeren

Wanneer je huid geïrriteerd is heb je soms de neiging om crèmes te vermijden, maar een droge huid verbetert de zaak niet, integendeel. Wanneer de huid beschadigd is durf ik er 8 Hour Cream van Elizabeth Arden aan te smeren, letterlijk een paardenmiddel voor wondjes. Anders gebruik ik een speciale oogcrème voor gevoelige ogen die ik enkel op het oogbeen aanbreng. Nooit wrijven, altijd zachtjes intokkelen op het bot van je oogkas. Niet te dicht bij de ogen, want ook dat verhoogt het risico op irritatie. Ik ben fan van La Roche-Posay Tolériane Ultra contour yeux die geen bewaarmiddelen bevat.

Huidvriendelijke make-up

Als het even kan draag ik een tijdje geen oogmake-up. Met andere woorden: blijf ik binnen. De paar keren dat ik onopgemaakt ging werken kreeg ik binnen de 5 minuten de vraag of ik ziek was. So much for natural beauty…. Vooral mascara kan ik moeilijk missen. Als mijn oogcontouren gevoelig zijn kies ik voor mascara die gemakkelijk te verwijderen is. Geen waterproof, en bij voorkeur ook ongeparfumeerd. Zoals Clinique’s Lash Power mascara (28 euro), die kan je met warm water afwassen. Ook in de apotheek of parafarmacie vind je mascara’s voor gevoelige ogen.

Lees ook:

7 tips voor een gevoelige huid

Wat is een gevoelige hoofdhuid?

Honing, een grootmoedersmiddeltje dat wonderen doet voor de huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht