Wat de signatuur van een parfumeur vertelt over jouw parfumsmaak


Photo by rawpixel.com from Pexels

Vroeger werkte een parfumeur acher de coulissen, vandaag pakken sommige merken echt uit met een grote naam. Zeker onder parfumliefhebbers is er een echte sterrencultus rond parfumeurs ontstaan. Maar de meeste mensen weten vaak niet wie hun parfum heeft gemaakt.

Toch kan het interessant zijn om dat te weten. In mijn parfumconsultaties merkte ik dat veel mensen vaak voor parfums uit dezelfde familie kiezen. Soms blijven ze hangen aan bepaalde ingrediënten of kiezen ze consequent voor creaties van een bepaalde parfumeur. Zelfs al beseffen ze dat zelf niet omdat het verschillende merken zijn. Elke parfumeur heeft immers een eigen signatuur, bepaald door zijn favoriete ingrediënten, technieken of genres, die zal doorschemeren in alles wat hij of zij maakt. Wanneer je dat wel weet, zal het gemakkelijker worden om nieuwe parfums te ontdekken die helemaal je ding zijn.

De link tussen persoonlijkheid en stijl

Als beautyjournalist heb ik al verschillende parfumeurs mogen interviewen. En hoewel een interview soms erg kort is, krijg je toch een indruk van hun persoonlijkheid. Die schemert vaak door in de parfums die ze maken. Zelfs al passen ze die natuurlijk aan aan het merk waarvoor ze werken.

Daarom vind ik het altijd interessant wanneer parfumeurs hun eigen parfumlijn lanceren. Omdat ze daar -in principe- hun eigen visie en voorkeuren kunnen tonen. Zelfs al heb je eenzelfde familie of ingrediënt, dan nog zal de ene parfumeur het helemaal anders uitwerken dan een andere. Twee neuzen (dat geldt voor iedereen, eigenlijk) ruiken eenzelfde ingrediënt of parfum immers anders. En die verschillen maken het net interessant: het laat toe om een beter beeld te krijgen van de stijl van een parfumeur. 

Parfumeurs met een eigen lijn

Er zijn intussen heel wat parfumeurs met een eigen parfumlijn: Alberto Morillas (Mizensir), Olivier Cresp (Akro), Christophe Laudamiel (The ZOO), Francis Kurkdjian (Maison Francis Kurkdjian), Michel Almairac (Parle Moi de Parfum), Jean-Michel Duriez (Jean-Michel Duriez), Louison Libertin (Technique Indiscrète), …

Ook merken met een huisparfumeur zijn interessante casestudies: Christine Nagel voor Hermès (en daarvoor Jean-Claude Ellena), Mathilde Laurent bij Cartier, Olivier Polge voor Chanel (en daarvoor Jacques Polge), Christopher Sheldrake voor Serge Lutens, François Demachy (ex-Dior), Jacques Cavallier (Louis Vuitton), Daniela Andrier (Prada)…..

De signatuur van een parfumeur

Maar zelfs al heeft een merk geen vaste parfumeur in dienst, toch blijken verschillende van hun parfums soms door dezelfde parfumeur gemaakt te worden. Omdat de ene parfumeur al meer affiniteit heeft met de stijl van een merk dan een andere. Zo werkt Dominique Ropion regelmatig voor Frederic Malle. Alberto Morillas tekent voor nagenoeg elk Bvlgari parfum. En sinds Allessandro Michele aan het roer staat bij Gucci lijkt hij ook daar de favoriet te zijn.

In de komende posts zal ik inzoomen op verschillende parfumeur en hun creaties om een goed beeld te krijgen van de persoon achter jouw favoriete parfums en zijn/haar signatuur.

Lees ook

Worden parfumeurs de nieuwe celebrities?

Parle-moi de parfum, een parfummerk met een missie

Technique Indiscrète, een parfummerk met Belgische roots

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht