Wat is een goed parfum?

Mensen willen graag wat ik zelf graag ruik. Ik vind dat een moeilijke vraag. Er zijn parfums die ik bewonder omdat ze vernieuwend of goed gemaakt zijn, maar daarom draag ik ze niet zelf. Angel bijvoorbeeld vind ik een gewéldig parfum, maar zal ik niet snel zelf dragen. Of vind ik bepaalde geuren gewoon lekker ruiken, zonder meer. Zo heb ik getwijfeld om het Nivea parfum te kopen toen ik in het Niveahuis in Hamburg was. Ik ben dol op de geur van de blauwe pot, maar ik denk niet dat ik hem veel als parfum zou dragen.

Uiteraard heb ik mijn voorkeuren voor bepaalde types van geuren. Maar het is zoals muziek: hoe meer je kent, hoe meer je apprecieert. Elk genre heeft zijn klassiekers én fantastisch mooie geuren. Toch zijn er een paar zaken die bepalen of ik een parfum ‘goed’ vind, los van technische kwaliteiten.

De compositie

In een goede formule speelt elk ingrediënt een rol: het voegt iets toe, accentueert bepaalde geurfacetten, doet de compositie langer houden (basisnoten) of zorgt voor bepaalde effecten (bv aldehyden), … Het zijn de beste parfumeurs die erin slagen om dat perfecte evenwicht te bereiken met een minimum aan ingrediënten. Dat is misschien niet iets waar het grote publiek van wakker ligt of op zal letten, maar wel iets dat mijn appreciatie beïnvloedt.

Emotie

En nu een advies dat haaks staat op het vorige: analyseer niet, maar geniet van een parfum. Een schilderij bekijk en apprecieer je immers ook als geheel. En dan let je niet op het aantal soorten blauw er bijvoorbeeld werd gebruikt. Parfums zijn zoals mensen: ze moeten je raken om ze écht mooi te vinden. Vaak zit er meer emotie in dingen die niet helemaal perfect zijn. Zoals een overdosis, of een ongewone noot waaraan je neus blijft hangen. Je moet er iets bij voélen.

Persoonlijke chemie

Ik probeer stiekem altijd iemands parfum te herkennen. Omdat het me een heleboel vertelt over die persoon. Maar dat lukt me niet altijd. Wanneer ik dan vraag wat ze precies dragen, blijkt het soms iets te zijn dat ik ken. Soms is er een heuse ‘klik’ met de huid, wat de geur beïnvloedt. Elke huid heeft zijn eigen geur, die wordt bepaald door verschillende zaken, zoals de zuurtegraad, hormonen, leeftijd, geslacht, voeding, medicijnen, etcetera. Wanneer je parfum matcht met je huidgeur zal het merkelijk beter ruiken op je huid dan op papier of bij iemand anders. Een goed parfum is hyperpersoonlijk.

Lees ook

Wat maakt een parfum ouderwets?

Parfum als selfcare

Een kwestie van etiquette: hoe draag je parfum?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht