Een royaal wellness weekend in Royal Hainaut Spa & Resort in Valenciennes

Een statig gebouw aan de straatkant geeft toegang tot een binnenkoer waar het hotel ligt
De glazen gevel geeft een moderne twist aan het historische gebouw

Op zoek naar de perfecte bestemming voor een wellness weekend? Die vind je in het Franse stadje Valenciennes, op een uur rijden van Brussel. Daar logeerde ik in het viersterrenhotel Royal Hainaut Spa & Resort.

Het Royal Hainaut Spa & Resort hotel

Vlakbij het centrum van Valenciennes staat een indrukwekkend gebouw, het voormalige Hôpital de Hainaut, dat sinds 1767 armen en zieken uit de hele provincie opving. In 2013 werd het 5200 vierkante meter tellende complex omgebouwd tot een luxehotel. Via de monumentale poort kom je op een enorme binnenplaats. Daar springt meteen de glazen gevel van het hotel in het oog. Die geeft namelijk een moderne, imposante indruk zonder aan de charme van het historische gebouw te raken. Ruimte, licht en de ziel van een gebouw met geschiedenis vind je hier in overvloed. Met wat fantasie zie je zo de verplegende zusters met hun grote witte kappen door de gangen ruisen. Ik gooi een blik door een deur die open staat: het is de voormalige kapel, waar tafels feestelijk gedekt staan voor een privédiner die avond. Het heeft wel iets…

In de voormalige kapel worden nu privé diners gegeven

Ook in de kamers vind je authentieke elementen, zoals statige zuilen in blauwe steen en hoge ramen die op de binnenkoer uitgeven. Maar toch is het ook gezellig, dankzij een warme, luxueuze inrichting. Dankzij de binnenkoer die het gebouw afschermt van de straat én de dikke muren is het hotel een oase van rust, ondanks de 79 kamers en suites.

Bistrot keuken in La Galerie
De indrukwekkende Atrium lounge

Het hotel telt 2 restaurants en 2 bars, elk met hun eigen sfeer. Telewerken of chillen met een koffie of een glaasje doe je in de lichtovergoten Atrium Lounge. Genieten van een goed glas voor de open haard kan in de intimistische Royal Bar, inclusief biljart, comfortabele fauteuils en ‘Men’s Club’ sfeertje. La Storia brengt Italiaanse gastronomie, in La Galerie kun je terecht voor Franse klassiekers en lokale specialiteiten. De kaart is er beperkt, maar seizoensgebonden met lokale ingrediënten. De ruimte is erg imposant met hoge plafonds, maar een barokke inrichting met enorme kristallen luchters en rode pluchen zetels maken het toch gezellig. ’s Morgens wordt er een rijkelijk ontbijtbuffet geserveerd.

Een unieke ervaring: zwemmen onder de gewelven van het gebouw

Zwemmen tussen de gewelven in de spa

De kelder van het Royal Hainaut hotel herbergt tussen de gewelven ook een fitness en spa. In de fitness vind je alle state of the art toestellen voor een volledige workout. Het is eeuwen geleden dat ik nog eens in een fitness ben geweest, dus probeer ik alle toestellen uit en vind het nog leuk ook! De blikvanger van de ruime spa is ongetwijfeld het zwembad, waar je zwemt tussen de zuilen. Die geven enige privacy, waardoor het lijkt alsof je het zwembad voor jezelf hebt. Het is er met 1200 vierkante meter erg ruim, maar voelt toch intiem aan. Er zijn voldoende douches en privé kledingruimtes die kraaknet zijn. De ruime  hamam heeft een authentieke sfeer, dankzij het ronde plafond bezet met donkerbruine glanzende mozaïektegeltjes.

De behandelingen worden in een afgescheiden deel gegeven waar je enkel binnen komt met een kaart. In de 8 verzorgingscabines wordt gewerkt met Omnisens, een natuurlijk, duurzaam Frans merk met sensoriële texturen. Ik heb een massage geboekt, blijkbaar de specialiteit van het huis. Een vragenlijst polst naar de gewenste intensiteit, welke zones extra aandacht vragen en waar ik niet aangeraakt wil worden. Ik installeer me op mijn buik op het massagebed. Het gat waar je gezicht in kan rusten kijkt uit op een sfeerlichtje, waar een schelpenkraal rond ligt. Die aandacht voor details maakt hier het verschil. En de massage is een aanrader!

Wat valt er te zien in Valenciennes?

Met een bijnaam als ‘Athena van het Noorden’ zijn mijn verwachtingen hooggespannen. In de 19e eeuw was Valenciennes een belangrijke economische plek, die graag pronkte met zijn welvaart met tal van beeldhouwwerken. Het centrum is een mix van historische gebouwen en banale niet-zo-nieuwbouw. Het stadhuis kreeg een obelisk, versierd met 2000 woorden waarmee je Valenciennes kunt omschrijven. Ik wandel door charmante straatjes zoals de Rue des Sayneurs en vind mooie herenhuizen aan de Place du Neuf Bourg en in de Rue du Béguinage. ‘s Avonds zijn de mooiste historische plekjes en gebouwen verlicht. Het Musée des Beaux-Arts zou een aanrader zijn (maar heb ik niet bezocht), met een collectie Vlaamse meesters en talent van eigen (Franse) bodem.

Sporen van het verleden in de mijn- en staalnijverheid vind je vooral aan de buitenrand van de stad. Zo kun je de oude mijn van Wallers-Arenberg bezoeken, die in 1989 als laatste zijn deuren sloot, met een ex-mijnwerker als gids. In diezelfde streek vind je La Mare à Goriaux, een meer dat ontstond door de mijnbouw, aan de voet van een gitzwarte terril. Dat geeft een spooky, maar fascinerend landschap.

Info

Royal Hainaut Spa & Resort, 6 Pl. de l’Hôpital Général, 59300 Valenciennes, Frankrijk. Kamers vanaf 125 euro/nacht. Toegang tot de spa is inbegrepen voor de meeste kamers, uitgezonderd de behandelingen. www.royalhainaut.com

Disclaimer: ik testte dit arrangement gratis voor Feeling. Maar ik vind de prijs-kwaliteitverhouding voor een viersterrenhotel bijzonder goed en zou het zeker aanraden. Meer leuke adresjes vind je in het novembernummer van Feeling!

Lees ook

Hotel Post, de heimat van Susanne Kaufmann

Wu Wei wellness in Kortrijk

De Wellnessformule leert je hoe goede gewoontes vol te houden

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht