Op bezoek in de heimat van ecoluxe label Susanne Kaufmann


hotel-post-bezau-03a37a20

Goede voornemens

Een januari is traditioneel de datum waarop goede voornemens worden gemaakt. En dat is bij mij niet anders. Dezelfde als het jaar ervoor doorgaans: gezonder eten en leven (meer slapen, meer bewegen, minder snoepen) en een betere work-life balance vinden. Wat ik het afgelopen jaar heb geleerd is dat die dingen gemakkelijker in een stimulerende omgeving gebeuren. Hotel Post in het Oostenrijkse Bezau (Zuid-Tirol) is zo’n plek. Je gaat er vanzelf gezonder gaat leven: de frisse berglucht doet je regelmatig eens diep ademhalen, het nabijgelegen bos nodigt uit tot een fikse wandeling en een dal verder kan je skiën. Bovendien is het de heimat van het luxueuze eco skincarelabel Susanne Kaufmann.

Hotel Post by Susanne Kaufmann

Ook in het hotel maken ze het je gemakkelijk. Je kan er tennissen, een yoga kamp volgen, mee gaan lopen of de ochtendles giqong meepikken. In de uitgebouwde wellness met zwembad, mooie sauna’s, stoombaden en een outdoors whirlpool staan altijd detoxthee, water en appelen klaar. In het restaurant kan je een detoxdieet volgen of net genieten van de verfijnde keuken in het tweesterrenrestaurant. En ook qua cultuur blijf je er niet op je honger zitten. In Bezau gaat elk jaar het grootste Schubert festival ter wereld door. De streek staat ook gekend om zijn moderne architectuur die wonderwel past in de authentieke omgeving.

Het hotel zelf is een schoolvoorbeeld van hoe Oostenrijkse gezelligheid ook modern kan zijn. Warm hout, strak wit en veel licht zetten de toon. Susanne Kaufmann -de vijfde generatie van dit familiehotel dat sinds 1850 bestaat- liet het hotel renoveren door haar broer die architect is. Het is een plek waar de inrichting rustgevend, huiselijk en gezellig aanvoelt zonder overbodige tierlantijntjes.

Het summum van chic: een huisgeur

Nog iets waar ik erg gevoelig aan ben: het ruikt er lekker. Niet op een opvallende manier, maar subtiel, natuurlijk en gesofisticeerd. Het hotel heeft inderdaad een huisgeur, weet ik mevrouw Kaufmann te ontfutselen. Helaas is de geur niet te koop in de Susanne Kaufmann lijn. Die bevat overigens wel twee geurkaarsen: gemaakt van bijenwas en koolzaadolie en geparfumeerd met essentiële oliën van vijg en limoen of wierook. Ook in het restaurant gebruiken ze wierook om etensluchtjes te neutraliseren. “Dat werkt zuiverend” weet Kaufmann. “Na de laatste gast branden we wierook en ’s morgens vroeg zetten we de ramen wijd open om frisse lucht binnen te laten.”

De Susanne Kaufmann spa

Maar hetgeen me het meest interesseert is de spa, die Susanne Kaufmann 13 jaar geleden ontwikkelde. Ze wilde werken met natuurlijke verzorgingsproducten van biologische alpenplanten. Ze is gefascineerd door de geneeskrachtige werking van de planten uit het nabijgelegen Bregenzerwald. De producten zelf worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en apothekers uit de regio en ook lokaal geproduceerd. Aanvankelijk telde de lijn 20 producten, tegenwoordig zijn het er een zestigtal. De behandelingen in de spa zijn dan ook een onuitputtelijke bron van inspiratie voor nieuwe producten of om bestaande te verbeteren. Aanvankelijk was de verzorgingslijn enkel voor de spa bedoeld. Maar tevreden hotelgasten namen ze mee naar huis en bestelden bij als ze op waren. Het werd een succes, tot ver buiten het hotel en Oostenrijk. De natuurlijke formules, aangename subtiele geuren en moderne verpakkingen zijn de grootste troeven.

Superdeluxe facial

De bestseller is de Nutrient Concentrate Skin Smoothing, maar ik koop de balancing oil en de face oil voor gemengde huid. Mijn onrustige huid is immers zichtbaar opgeknapt na de superdeluxe facial (Anti-Aging Signature Treatment, 115 minuten: 215 euro). Eerst wordt de huid zacht maar grondig gereinigd, geëxfolieerd, gemasseerd én bewerkt met een sonoforese toestel dat door middel van geluidsgolven actieve ingrediënten dieper in de huid zou sluizen. Wanneer het liftend masker opgaat krijgen ook hoofd en handen een massagebeurt.

Helemaal ontspannen en met een mooie gloed op mijn huid staar ik in de spiegel. Ik neem me voor om vaker naar de schoonheidsspecialist te gaan, minder te experimenteren met huidverzorgingsproducten en mijn aankopen tot op de laatste druppel op te gebruiken. Ook de geurkaars met wierook gaat mee naar huis en ik twijfel nog over de heerlijk geurende Oil Bath For The Senses (vanaf 24 euro).

Hier kom ik terug, besluit ik. En dan boek ik een detox kuur waarbij je eten, activiteiten en behandelingen worden aangepast aan wat de arts je voorschrijft. De spa werkt immers met enkele artsen die gespecialiseerd zijn in traditionele Chinese geneeskunde. Vanuit een holistische benadering wordt een programma opgesteld om je lichaam weer in evenwicht te brengen met als doel om je gezondheid te verbeteren. Niet goedkoop, maar als ik zie hoe ik op 3 dagen opknap, heb ik het er graag voor over.

Info

Een verblijf kan je boeken via www.hotelpostbezau.com. Een design kamer heb je vanaf 240 euro. Er worden speciale ‘packages’ aangeboden (vanaf 805 euro). De verzorgingsproducten van Susanne Kaufmann kosten tussen 40 en 270 euro. Meer info op www.susannekaufmann.com.

Lees ook:

Wellness weekend in Valenciennes

Wu Wei spa in Kortrijk

Onze favoriete sauna’s

Kuren in Vichy

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht