Op bezoek in Vichy, een van Frankrijks bekendste kuuroorden

Vichy, het kuuroord met thermale bronnen

Vichy is een charmant stadje in de Auvergne, een van de groenste regio’s van Frankrijk. Er liggen 18 vulkanen in de buurt, wat verklaart waarom de bodem vruchtbaar is en rijk aan mineralen. De streek telt 260 bronnen, waarvan er 11 in Vichy liggen. 5 daarvan zijn drinkbaar, de andere zijn goed voor de huid en worden gebruikt voor verzorgingsproducten. De Romeinen lieten thermen bouwen rond de warmwaterbronnen. Die werden populair bij de adel in de 17e eeuw nadat Madame de Sévigné enthousiast terugkeerde naar het hof van Versailles, nadat een waterkuur haar reuma verlichtte.

Maar het was Napoleon III die van Vichy een toeristische trekpleister maakte door er prachtige huizen te laten bouwen en parken aan te leggen. Bijna de helft van het grondgebied bestaat uit parken (244 hectare), 80 % van de gevels zijn geklasseerd. Vichy was (en is) erg exclusief: op een bepaald moment waren er 6 casino’s, een congrescentrum en de duurste boetieks. Een nacht in het beste hotel was er duurder dan in de Ritz in Parijs.

Thermale bronnen met heilzame werking

Buiten het centrum liggen enkele bronnen die je kan bezoeken, maar in het centrum komen de belangrijkste toe. De grootste is ondergebracht in de Dôme, een majestueus gebouw met een Arabische koepel. Aan de overkant ligt een glazen gebouw waar je water van verschillende bronnen kan drinken. Elke bron heeft een andere minerale samenstelling en wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen: van verteringsproblemen tot artrose. Toen Dr Haller zag dat het water littekens spectaculair verbeterde, besloot hij om het water te bestuderen. Hij verwerkte het in verzorgingsproducten die de kuurgangers mee naar huis konden nemen. Dat waren de eerste Vichy producten, ontwikkeld in 1931. 86 jaar later is het verzorgingsmerk een vaste waarde in de apotheek.

Les Céléstins

Midden in een wijk goed onderhouden meesterswoningen, vlakbij de rivier,  staat een minder esthetisch gebouw: Les Céléstins. Het is een van de kuuroorden in Vichy waar het gelijknamige merk een schoonheidsinstituut heeft. Binnen is het mooier: vier verdiepingen met een grote koepel in het midden die het hele gebouw doet baden in het licht. Er is een fitness, behandelingsruimtes, een zwembad, een groot bad met thermaal bronwater en uiteraard sauna en hamam. Je kan er gaan kuren, waarbij een arts een programma op maat opstelt. Diëtisten en sport coaches staan klaar om je weer in vorm te brengen.

Het Vichy Instituut

Op de derde verdieping ligt het Vichy instituut, het meest glamoureuze deel van het gebouw. In een thermaal kuurcentrum hangt doorgaans een medische sfeer. Maar modern design en mooie materialen verraden dat er hier ook aandacht is voor schoonheid van de huid, naast de gezondheid. Een mooie vloermozaïek in wit en blauw beeldt een vrouw af die aan een kraantje drinkt, een verwijzing naar de bekende bronnen. Alle Vichy producten bevatten het thermaal water, dat 15 verschillende mineralen en sporenelementen bevat. Je kan er alle producten testen en informatie opzoeken op schermen die ingewerkt zijn in een natuurstenen tafel.

Maar het zijn de cabines die me interesseren. Ik krijg een gelaatsbehandeling met het nieuwe Vichy product: Minéral 89. Een booster die voor 89% bestaat uit thermaal water, aangevuld met hyaluronzuur. Na de reiniging en een hydraterend masker wordt het product aangebracht met speciaal ontwikkelde massagetechnieken. Die stimuleren de bloedcirculatie, zorgen dat het product efficiënter wordt opgenomen en geeft de huid een mooie glow.

Info

Vichy Céléstins Spa Hotel, 111 Boulevard des Etats Unis, 03200 Vichy. Vichy-spa-hotel.fr. De verzorgingsproducten van Vichy vind je in apotheek en parafarmacie. Vichy.be

Lees ook:

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht