Zarkoperfume maakt eigenzinnige Scandinavische parfums

zarkoperfume-pr-el_72dpi
©Zarkoperfume

Parfum uit Scandinavië

Scandinavië staat niet meteen bekend om zijn parfumtraditie. En dus was mijn nieuwsgierigheid groot om Zarko Ahlmann Pavlov te ontmoeten, een Deens parfumeur met Russische roots. Ik kende Zarkoperfume niet en was meteen benieuwd naar zijn parfums. Wanneer een parfumeur zijn eigen werk voorstelt krijg je toch een ander beeld van de geuren dan dat je ze blind zou ruiken of begeleid van een verkoopspraatje.

‘Klassieke Franse parfumerie doordrongen van moleculaire wetenschap’ staat er op zijn website. En de verpakking vermeldt prominent ‘handmade en bottled in Denmark’, als een soort kwaliteitslabel. Maar daar kan ik me weinig bij voorstellen. Denemarken -en bij uitbreiding heel Scandinavië- staat immers niet meteen bekend voor zijn parfumtraditie. Wat Zarkoperfume wel heeft is die Scandinavische esthetiek. Minimalistisch dus, niet alleen in de verpakking (“ik gebruik geen dure verpakking, alle budget zit in de fles”), maar ook in de parfumcomposities. “Waarom moet je de piramidestructuur volgen met top, hart en basisnoten? Waarom zou een geur met enkel top- en basisnoten niet werken?” Inception bestaat uit zes facetten, Molecule 08 draait rond acht molecules en Pink Molecule heeft geen hartnoten. “Als parfumeur moet je de basisprincipes van de parfumerie kennen. Om dan alles te vergeten en zien wat je allemaal kan doen met een geur.” De grondstoffen hun eigen verhaal laten vertellen, als het ware.

Trial & error

De kunst zit hem volgens Zarko in het combineren van de verschillende molecules. “Dat is puur trial & error”, blijven proberen en zien of iets werkt of niet. Een eerder intuïtieve parfumerie, dus. Zarko is dan ook autodidact. Vijf jaar lang heeft hij gelezen, geëxperimenteerd met oude productiemachines en antwoorden op zijn vragen gezocht in de zeer gesloten parfumwereld. Na lang aandringen zwichtte een parfumeur van Givaudan voor zijn honger en volharding en besloot om hem te helpen. Verder doet hij alles alleen. Geuren ontwikkelen, produceren, bottelen, verkopen en in de markt zetten. Hij heeft een zakenpartner, maar zijn vrouw is zijn enige klankbord. Zijn vrouw en zijn huid. “Een parfum heeft huid nodig om te ontwikkelen. Daarom mogen mijn geuren niet op kaartjes gespoten worden, dat geeft geen goed idee van wat het kan worden. Omdat het een echte alliantie moet worden tussen het parfum en de drager. Er zijn zoveel factoren die de ontwikkeling van het parfum beïnvloeden (de zuurtegraad van de huid, medicatie en voeding, temperatuur, …), dat het iets zeer persoonlijk wordt. En dat vind ik juist fantastisch!”

zarkoperfume-pr-inception_72dpi
©Zarkoperfume

Inspiratie

Zijn leven in Denemarken is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hij haalt zijn telefoon boven en laat me een prachtige zonsondergang zien op het strandje aan zijn huis. “Kijk, dit is voor mij vrijheid. En dat wilde ik vertalen in een geur. Het zijn de gevoelens die ik ervaar in mijn leven. Het licht in Denemarken, de bossen, …”

En wat vind ik er nu van?

In het gamma zitten een paar aangename geuren die de Scandinavische esthetiek mooi weten te vertalen. Maar persoonlijk mag het voor mij best wat complexer. Molecule 08 ruikt naar de hartvormige snoepjes die ik als kind graag at. Het parfum Oud’ish, dat enthousiaste aanhangers heeft, ontpopt zich bij mij tot een huidgeur (witte muskus) met een ongewone zilte noot die zo dominant is dat er geen oudh te bespeuren meer valt. Pink Molecule 090.09 moet roze champagne oproepen, maar doet me eerder denken aan een fles siroop die je op een houten vloer hebt laten vallen. Sprankelend en origineel, maar niet mijn ding. Los van mijn persoonlijke smaak, zou ik Zarkoperfume aanraden aan mensen die op zoek zijn naar iets anders, zonder dat het al te moeilijk wordt.

Info

eau de parfum 10 ml: 37,90 euro, 100 ml: 129,90 euro, www.zarkoperfume.com. De geuren zijn o.a. te koop bij Douglas en Zalando.

Lees ook

Scandinavische parfumerie: geuren uit het Hoge Noorden

De natuurlijke parfums van Hiram Green

Miglot, een Belgisch parfummerk

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht