Scandinavische parfumerie: geuren uit het hoge noorden

Scandinavië staat niet meteen bekend voor zijn parfumtraditie. Integendeel, deze regio heeft de grootste voorstanders van een steeds striktere wetgeving rond parfumingrediënten. Toch heeft het Hoge Noorden enkele opmerkelijke parfummerken die de wereld aan het veroveren zijn. Scandinavische parfumerie heeft dezelfde uitgepuurde esthetiek als hun designmerken. Dat uit zich in de eerste plaats in de look en feel, maar ook de geuren zelf hebben een pure, minimalistische stijl gemeen.

byredo

Zweden: Byredo

Het bekendste uithangbord van Scandinavische parfumerie is ongetwijfeld het Zweedse Byredo, dat door de Britse investeerdersgroep Manzanita Capital werd gekocht. Voor een nichemerk is zo’n overname een teken van succes. Een keerpunt ook, omdat de kapitaalinjectie een klein merk internationaal kan doen doorgroeien. De ambitie van Ben Gorham is groot: hij wil van het parfummerk een  heus lifestylelabel te maken. 

Niets wees er nochtans op dat Ben Gorham iets had met parfum. Na een carrière als professioneel basketbalspeler studeerde hij kunst en ging aan de slag als grafisch vormgever. Een ontmoeting met parfumeur Pierre Wulff bracht hem op het spoor van parfums. Hij raakte gefascineerd door de kracht van geuren om herinneringen op te roepen. Als creatief directeur werkte hij de concepten en de strakke look & feel van de producten uit. Net zoals de geuren die hij door Olivia Giacobetti en Jérôme Epinette laat maken. Ze zijn vaak uniseks en gebaseerd op herinneringen, ervaringen, plekken en gevoelens.

Byredo is een toegankelijk merk met uiteenlopende geuren. Van het frisse Sunday Cologne, het bloemige Flowerhead, het kruidige Black Saffron tot het ongewone M/Mink. Voor elk wat wils. Ook de marketing pakt Gorham slim aan. Zijn uitgebreide netwerk in de mode- en kunstwereld leverde hem de nodige aandacht in modebladen zoals Vogue, Vanity Fair, V magazine en Fantastic Man. Zo wist hij een goede reputatie op te bouwen en enkele spraakmakende samenwerkingen op te zetten. Hij maakte al parfums met Fantastic Man (Sunday Cologne), fotografenduo Inez Van Lamsweerde en Vinoodh Mathadin (1996), modelabel Acné en brillenmerk Oliver Peoples. Het merk ligt in de beste winkels ter wereld, zoals Colette in Parijs, 10 Corso Como in Milaan, Liberty in Londen en Barney’s in New York.

Zweedse glaskunst & parfum: Agonist

Veel rustiger verliep het voor Agonist, dat 7 jaar geleden ontstond uit de passie van Christine Gustafsson en Niclas Lydeen voor glaskunst en designerparfums. Een Frans parfumeur ontwikkelde voor het Zweedse koppel geuren, geïnspireerd door het Noordelijke klimaat en cultuur. Aanvankelijk maakten ze voor elk parfum een uniek glazen kunstwerk, maar dat bleek onhoudbaar. De prijzen liepen op tot 1500 euro, wat de doelgroep wel erg klein maakte. Dus lieten ze een ‘gewone’ fles maken voor een haalbare prijs (50 ml: 125 euro). De glazen flacons bevatten een druppel kleur op de bodem. Het etiket vermeldt de gebruikte grondstoffen. Het oogt erg modern, strak en helder. De geuren zelf zijn dat eveneens: anders, zonder excentriek te zijn. Namen als Arctic Jade, Liquid Crystal en Solaris verwijzen naar de Scandinavische roots en de artisanale glaskunst bepalen het DNA van Agonist.

zarkoperfume-pr-el_72dpiDenemarken: Zarkoperfume

Het Deense Zarkoperfume is wellicht het meest eigenzinnige label van de Scandinavische parfumerie. Zarko Allman Pavlov, een Deen met Russische roots, is een autodidact. Hij doet alles zelf: componeren, macereren en de flessen vullen. “Alles is met de hand gemaakt en genummerd. Het geeft een ziel en dat voel je in het product.” Toch is Zarko niet vies van technologie. Op de verpakking staat ‘classic French perfumery with nordic science’.

“Je hebt chemie nodig om grenzen te pushen, om vernieuwende producten te maken. Heb je echt een top, hart en basisnoot nodig of lukt dat ook met een basisnoot? Het is als een schilderij: je kan enkel met rood werken en wat water toevoegen om roze te krijgen. Pink Molecule bijvoorbeeld bestaat enkel uit kop- en basisnoten. Inception bestaat uit zes fasen in plaats van de drie lagen van een klassieke piramidestructuur.” Je moet de basisregels kennen maar ook vrij genoeg zijn om ze overboord te gooien, vindt Zarko.

De geuren zijn naar moleculen genoemd, zoals Molecule N°08 of het moleculair gewicht van het belangrijkste ingrediënt: 2.34. “We vertellen wat we gebruiken, namelijk chemie. Zelfs al schrikt dat sommige mensen af.” De inspiratie voor de geuren komt uit zijn leven in Scandinavië. De prachtige zonsondergang op het strandje aan zijn huis, het licht in Denemarken, de bossen en andere plekken blijken een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dat geeft transparante, lichte geuren met een laag alcoholgehalte.

Info

Byredo, Agonist en Zarkoperfume zijn nichemerken, te koop in gespecialiseerde parfumerieën zoals Beauty By Kroonen (Byredo, Zarkoperfume), Senteurs d’Ailleurs (Byredo), Parfuma (Byredo) en Necessities (Agonist, Byredo)

Lees ook:

De natuurlijke parfums van Hiram Green

Miglot, een Belgisch parfummerk

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht