100 jaar Mitsouko, de iconische chypre

Een van de klassiekers die vaste prik zijn in mijn lezingen is Mitsouko van Guerlain. Niet alleen omdat het een schoolvoorbeeld van een fruitige chypre is, maar ook omwille van het verhaal. In die tijd was er een enorme hang naar exotisme, waar de Japanse cultuur populair was. Mitsouko is de naam van het hoofdpersonage van een Franse roman, La Bataille van Claude Farrère.

De schrijver was een goede vriend van Jacques Guerlain. Geïnspireerd door het boek ontwikkelde Guerlain in 1919 een gelijknamig parfum. Het boek schetst een portret van een Japanse edelvrouw die een affaire heeft met een Brits officier tijdens de Russisch-Japanse oorlog in 1905. En dat zorgt voor heel wat emoties achter haar schijnbaar stoïcijnse uiterlijk.

De eerste fruitige chypre

Die spanning voel je ook in de geur en is typisch voor een (klassieke) chypre: het contrast tussen de frisheid van bergamot en eikenmos en de warmte van de basisnoten (patchouli en labdanum. Het zijn parfums met een oldskool elegantie. De naam ‘Mitsouko‘ wat ‘mysterie’ betekent in het Japans past perfect bij dit intrigerend parfum.

Mitsouko is een van de eerste chypres, 2 jaar na het mythische Chypre van François Coty. Dat parfum bestaat helaas niet meer (je kunt het nog wel ruiken in de Osmotheek in Versailles), maar wordt als de basis gezien van het meer gesofisticeerde Mitsouko. Guerlain kleedde het verder aan met iris en C14 (een aldehyde met het aroma van perzikhuid).

100 jaar Mitsouko

Dit jaar viert Mitsouko haar honderdste verjaardag. En dat ruik je ook. Mitsouko is geen vrolijke ‘sent bon’ voor beginners, wel een favoriet van heel wat parfumliefhebbers. Het is een parfum dat je leert appreciëren voor zijn elegantie, stijl en complexiteit. Ook bijzonder: niet iedereen kan het dragen. Dit parfum lijkt zelf te beslissen bij wie het fantastisch ruikt en bij wie allesbehalve. Iemand die ‘een lekker luchtje’ zoekt laat Mitsouko best aan zich voorbij gaan. Maar wil je een parfum met diepgang en een stamboom en ben je nieuwsgierig naar de iconen van de parfumerie dan is Mitsouko een ‘must smell’.

Info

Als je portemonnee het toelaat, probeer dan de genummerde limited edition (3099 exemplaren) te bemachtigen ter ere van de 100ste verjaardag. De flacon is voor de gelegenheid versierd met de tak van een bloeiende pruimenboom en spikkels bladgoud, een ontwerp van de Japanse kalligrafe Suitou Nakatsuko. De flacon bevat 75 ml eau de parfum en kost 650 euro. Te koop in de Guerlain boetiek, Louizalaan 52, 1050 Brussel en op www.guerlain.com. Hoeft zo’n chique flacon niet, dan kan je Mitsouko al vanaf 105,50 euro vinden in de parfumerie.

Lees ook

Guerlain’s L’Art & La Matière collectie

De Guerlain parfumboetiek in Brussel

Het baardje van Guerlain, een stuk parfumcultuur

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht