Met Amouage heb ik lang een dubbel gevoel gehad. Je ruikt de kwaliteit van de geuren en ze maken vaak erg originele geuren, je voelt de liefde voor parfum. Maar met de kitsch factor, het bling gehalte en de soms vergezochte concepten had ik het moeilijk. Dat is de laatste tijd aan het veranderen. Meerbepaald sinds de Belg Renaud Salmon aan het creatieve roer staat. Hij laat zich omringen met experts en jong creatief talent, zoals de Belgische kunstenares Louise Mertens voor het art work. In de storytelling focust hij terug op de roots van het merk: Oman. Ook stelde hij orde op zaken in het erg uitgebreide portfolio. Die bestaat uit 4 collecties: de hoofdlijn, de Secret Garden lijn, de Library collectie en de Odyssey lijn. Met een vijftigtal parfums blijft dat nog altijd een stevig aanbod.
Escape, een nieuw hoofdstuk in de Odyssey collectie
De 4 parfums die Amouage lanceert vallen onder Escape, een nieuw hoofdstuk in de Odyssey collectie. De inspiratiebron voor die collectie is de prachtige natuur in Oman. Escape telt 4 uiteenlopende geuren met wierook als rode draad. Oman heeft immers een topkwaliteit, die volgens Renaud niet voldoende gekend is. Bovendien verloopt de internationale handel vaak met schimmige tussenpersonen, wat de duurzaamheid niet ten goede komt.
Vorig jaar tekende Amouage een akkoord met de overheid om de Wadi Dawkah site uit te baten. Op deze plek groeien honderden Boswellia Sacra bomen die de wierook leveren. Een bijzondere plaats, die erkend is door Unesco als werelderfgoed. Een win-win voor verschillende redenen. Het past in de duurzaamheidsstrategie van het merk, maar ook bij de ambitie om de Omani roots in de verf te zetten en zijn prachtige natuur te beschermen. Dat Amouage zo elk aspect van het parfumproces kan beheren (teelt, oogsten, distillatie en productie), is een meerwaarde.
Wierook als rode draad
Wierook komt van de Boswellia Sacra boom, die tranen van geurig hars afgeeft wanneer je sneden aanbrengt. Het wordt met de hand geoogst door herders in de Dhofar regio. Er zijn 4 soorten kwaliteiten, waarvan de witte Hojary harsen als de beste ter wereld worden beschouwd. De tranen zijn wit en geelkleurig en hebben een citrusaroma met hout- en balsamnoten. Deze Hojari wierook is een van de signatuuringrediënten in de Amouage parfums. In de 4 eau de parfums van de Escape collectie krijgt het zelfs de hoofdrol.
Lineage
De meest frisse interpretatie is het kruidig minerale Lineage, ontwikkeld door Karine Vinchon-Spehner. “Renaud stuurde me beelden van turquoois water en een wierookboom op een berg.” vertelde Vinchon-Spehner tijdens een parfumatelier. “Het water gaf me het idee om een mineraal akkoord te combineren met frisse specerijen als gember en het citrusachtige van Sichuan peper. Die leggen tegelijkertijd ook de link met de wierook in het hart. De houtbasis, met vetiver, patchoeli, mirre, benzoëhars en labdanum, vertaalt het beeld van de boom.” Een originele insteek waarmee ze de valkuil van banaliteit, waar heel wat ‘aquageuren’ in trappen, vermijdt. De manier waarop ze die minerale frisheid laat samensmelten met de wierook geeft een bijzonder gelaagd parfum: rijk, zonder zwaar op de hand te zijn.
Search
Renaud kreeg het idee voor dit parfum tijdens een bezoek aan Mazeera, een eiland in Oman. Hij kocht er lumi, gedroogde peercitroenen met een pittige smaak. Hij dacht na over een parfum met een prominente citrusnoot. Iets dat je door zijn vluchtigheid niet meteen met Amouage associeert. Maar door de citrusnoten te ‘vangen’ in wierook en rokerig hout wist parfumeur Alexis Grugeon toch een langhoudende geur te maken. Het is een uitgesproken citrusparfum, maar zijn rokerige houtkarakter (dankzij vetiver, cade en guaiac) geeft er een interessante twist aan. Bovendien geeft het citrusfacet van wierook een natuurlijke link tussen het citrusakkoord en de houtbasis. Search is een stevig parfum met flink wat karakter.
Guidance
De idee voor Guidance was een gourmand wierookparfum. Daarvoor dacht Renaud meteen aan Quentin Bisch, die met zijn composities voor Zadig & Voltaire (de ‘Girls Can’ geuren) en flankers voor Carolina Herrera’s Good Girl, Gaultier’s Belle en Mugler’s Angel Muse en Angel Nova veel ervaring heeft met het zoetere werk. “Hij heeft in dat genre al sterke geuren gemaakt, maar altijd genuanceerd.” Renaud stuurde hem de bloemenfoto’s van Paolo Roversi en Irving Penn ter inspiratie, alsook het artwork waar Louise Mertens aan werkte. “De bloemen en de crèmetinten deden me denken aan sterke vrouwen, die tegelijkertijd ook fragiel zijn. Zoals Sheherazade van 1001 nachten en de sirenes die met hun lieflijke stemmen de zeelui lokken.” licht Bisch toe.
Hij gebruikte wierook in de aanzet en gaf het met een gekaramelliseerd hazelnootakkoord iets ‘crunchy’ en smakelijk. Ook peer doet dat, maar dan op een sappige manier. Zijn zoete fruitigheid krijgt een echo in het bloemige hart dankzij osmanthus (een witte bloem met een perzikaroma), jasmijn en roos. In de basis gebruikte hij ambergrijs, het derde signatuuringrediënt van Amouage (naast roos en wierook). Met sandelhout en vanille versterkte hij het crèmige van de witte bloemen. De verdienste van Guidance is dat het een gourmand geur is die intrigeert en gelaagd is. Het heeft weerhaakjes die je telkens opnieuw doen ruiken aan je huid.
Purpose
Ook Purpose is van de hand van Quentin Bisch, want kruidige houtgeuren is een ander genre waarin hij uitblinkt. Ruik maar eens aan Marc-Antoine Barrois B683. Een foto van een wierookboom in het National Museum in Muscat bracht hem op het juiste spoor. “Die boom overleeft in een woestijn en haalt alles uit de wortels. Dus besliste ik om een vetivergeur met wierook te maken.” Vetiver-olie wordt immers gemaakt van de wortels van bepaalde grassen. Bovendien hebben vetiver en wierook verschillende geurfacetten gemeen, zoals citrus-, aardachtige en houtnoten. Die accentueerde Bisch door bergamot en heel wat houtsoorten (sandelhout, papyrus, uiteraard vetiver en Akigalawood -een givaudan molecule die ruikt naar patchoeli en oud) te gebruiken. Purpose opent sprankelend, dankzij bergamot, roze peper en pimentbes. Op de achtergrond ruik je het hout, dat glans en reliëf krijgt door Mystikal, een Givaudan-molecule met een aroma van wierook met metaalachtige toetsen.
Ik ben een fan van wierook én vetiver, het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit mijn favoriet is van de Escape lijn. De twee ingrediënten zijn mooi versmolten met elkaar, en vormen de ruggengraat van dit parfum. Op een warme huid ruikt het zachter en ronder dan op papier. Het houdt ongelooflijk lang en heeft een behoorlijke sillage, die bijzonder dominant kan zijn. Daarom draag ik het op mijn buik, onder mijn kleren. Als je me mijn neus in mijn trui ziet steken, dan weet je welk parfum ik draag 😉
Info
The Odyssey collection Chapter III: Escape. Eau de parfum 100 ml: 325 euro. De parfums van Amouage zijn te koop in deze winkels. amouage.com.
Lees ook
Studie van vanille: Amouage Material en Boundless
Parfumeur Cécile Zarokian en Amouage delen een passie voor kwaliteit